Kırım Meclisinden Rusya’ya Katılma Kararı

Kırım Özerk Bölgesi’nde meclis, bölgede gerginliği daha da tırmandırabilecek bir adım atarak, Rusya’nın bir parçası olma kararı aldı; Karar 16 Mart'ta referanduma sunulacak
Kırım Özerk Bölgesi’nde meclis, bölgede gerginliği daha da tırmandırabilecek bir adım atarak, Rusya’nın bir parçası olma kararı aldı.

Karadeniz’in kuzeyindeki yarımadada yer alan ve Rus nüfusun ağırlıkta olduğu Kırım’da hükümet kararın 16 Mart'taki referandumda halkın oyuna sunulacağını açıkladı.
Referandumda Kırım halkının Rusya'nın bir parçası mı olmak yoksa daha geniş özerklik mi istedikleri sorulacak

Moskova yönetimi yanlısı Kırım Parlamentosu’nda bu oylama, Avrupa Birliği liderlerinin, Rusya’nın Kırım’daki askeri varlığını azaltmanın yollarını aramak için Brüksel’de acil toplantı düzenledikleri sırada yapıldı. Amerika’da da Kongre Rusya’ya yönelik olası ekonomik yaptırımları görüşmek üzere Perşembe günü toplanıyor.

Ukrayna ekonomi bakanının Kırım’ın durumuyla ilgili referandum yapılmasının anayasaya aykırı olduğunu söylediği bildiriliyor.

Kırım meclisinin kararının, Ukrayna’daki krizi sona erdirmek için sürdürülen diplomatik çabaları olumsuz etkileyeceği düşünülüyor.

AB liderleri, Perşembe günü yaptıkları toplantıda Rusya’ya yönelik olası yaptırımları ele aldı. Ancak Rusya doğalgazına ciddi oranda bağımlı olan Avrupa’nın alacağı herhangi yaptırım kararının sembolik olmanın ötesine geçip geçmeyeceği henüz belli değil.

AB liderleri toplantısına Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk da katılıyor. Toplantı, Avrupa Birliği’nden 28 ülkenin Ukrayna’ya 15 milyar dolarlık mali yardım kararından sonra yapıldı.

Bu arada krizi sona erdirmek için diplomatik çaba tüm hızıyla sürüyor. Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Rsuya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la Roma’da yeriden görüşmesi bekleniyor.

Kerry, Çarşamba günü de İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Ukrayna geçici Dışişleri Bakanı Andriy Deshchytsia ile de bir dizi görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları yüz yüze gelmedi. Kerry, bunun beklenen bir durum olduğunu kaydetti.

Amerika ve Avrupa Birliği, Ukrayna’daki yeni hükümete destek verirken, AB aralarında eski cumhurbaşkanı Yanukoviç’in de aralarında bulunduğu üst düzey 18 Ukraynalı devlet yetkilisinin malvarlıklarını dondurdu.

Avrupa Birliği bu kişileri, devlet fonlarını zimmete geçirmekle suçluyor.

Mal varlıkları dondurulanlar arasında Yanukoviç’in oğlu ve eski adalet bakanı ile bazı diğer bakanlar da yer alıyor.