IMF Başkanı Christine Lagarde, son dönemde sağlanan ilerlemelere rağmen küresel ekonominin hala kırılgan olduğunu söyledi.
Küresel ekonomideki risklerin yüksekliğine işaret eden Lagarde, “Olup bitenleri iyice düşünüp, yapmamız gerekenleri yapmak için biraz zaman kazandık, ama bu çok dar bir soluklanma süreci,” dedi.
Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde konuşan IMF başkanı dünya liderlerine çağrıda bulunarak, bu dar zaman aralığında üç temel unsura çözüm bulmaları gerektiğini kaydetti. Christine Lagarde, bu unsurları, krizin geri gelmesini önleyecek tedbirlerin alınması, sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak adımların atılması ve uluslararası işbirliğiyle eşgüdümün güçlendirilmesi olarak sıraladı.
AB’ye özel uyarı
Christine Lagarde, krizin geri gelmesini önleme konusunda özellikle Avrupa ülkelerini uyardı ve AB’deki uygulamaların sürdürülmesini istedi. Lagarde, “Kamu borçları ve finans sistemiyle ilgili riskler dikkate alındığında, Avrupalı liderlerin aldıkları politik kararları sürdürmeleri, ülke bazında izlenen stratejileri devam ettirmeleri ve bankacılık sistemini sağlıklı hale getirecek, mali entegrasyonu sağlayacak çabalardan vazgeçmemeleri gerekiyor,” dedi.
Lagarde, tüm dünya ekonomisinin giderek daha bütünleşik hale gelmesi nedeniyle, sadece Avrupa’nın alacağı önlemlerin yeterli olmayacağını tüm ülkelerin eşgüdümlü ve işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini söyledi. Lagarde, bu eşgüdümün sağlanmasında IMF’nin büyük rol oynayabileceğine de dikkati çekti. Kuruluşun tüm üyelerine destek olması gerektiğini belirtti.
Brezilya’yı örnek gösterdi
Christine Lagarde, sürdürülebilir kalkınma ve büyümeyi sağlayacak adımların atılması konusunda gelir adaletine vurgu yaptı. Lagarde, “Çok uzun bir zamandır, büyümeden yalnızca çok küçük bir kesim yarar sağladı. Artan eşitsizlik ve zayıf bir mali sistem dünyayı krizlere daha açık hale getirdi,” dedi. IMF Başkanı, göreve geldiğinden bu yana ziyaret ettiği gelişmiş ülkelerde, gelişmekte olan ülkelerde ve yoksul bölgelerde bunun getirdiği istikrarsızlığa, ekonomik kayıplara, işsizliğe tanık olduğunu da söyledi.
Lagarde, gelir eşitsizliğini gidermede Brezilya’yı örnek gösterdi, bu alanda önemli ilerlemeler sağlayan Çin ve Hindistan’ın ise daha fazla adım atması gerektiğini söyledi. IMF Başkanı, “Eşit, herkesi kapsayan büyümeye ihtiyacımız var,” dedi.
‘Arap gençliği tehdit altında’
Arap baharının ekonomik boyutlarına da değinen IMF Başkanı bu ülkelerde büyük bir sosyal ve politik değişim sürecinde kalan genç kuşağın geleceğinin risk altında olduğuna vurgu yaptı. Lagarde, bu riskin atlatılabilmesi için Arap ülkelerine destek olunması çağrısında da bulundu. IMF Başkanı, “Büyümenin zayıf olduğu yerlere yardım edebilmeliyiz,” de dedi.
Finans sistemine çeki düzen çağrısı
Christine Lagarde, krizin geri gelmesini ve yeni krizlerin oluşmasını önleme konusunda ise finans sisteminin istikrarı bozan değil, destek olan bir yapıya kavuşturulmasının önemine dikkat çekti. Lagarde, “Finans sistemini, kredi verir, büyümeyi ve istihdamı destekler hale getirmeliyiz,” dedi. IMF Başkanı, finans sistemini daha iyi denetim altına almanın gerekliliğine de işaret etti ve finans sektörünün üzerine düşen yükümlülükleri taşıyacak hale getirilmesini istedi. Lagarde, bu konuda adımlar atılsa da henüz istenilen hedefe varılmadığına da dikkati çekti.
Konuşmasında sık sık küresel işbirliği ve eşgüdüme vurgu yapan Lagarde, bu çerçevede IMF’nin de yapı ve idaresinde yapılan değişikliklere destek istedi. IMF Başkanı tüm üyelere, yeni ekonomik koşullar çerçevesinde gelişmekte olan ülkeler lehine değiştirilen kota sistemini ve yapısal reformları tüm bir an önce onaylamaları çağrısında bulundu.