Latin Amerika'da bölgesel vergi işbirliği platformu

Kolombiya’nın Cartagena şehrinde 16 Latin Amerika ülkesinden maliye, ekonomi ve finans bakanlarının ve yetkilileri toplandı.

Dünyada gelir adaletsizliğinin en derin yaşandığı bölgelerden olan Latin Amerika’da, bu sorunun en temel nedenlerinden biri yılda 300 milyar doları bulan vergi kaçakçılığı ve vergi adaletsizliği.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Topluluğu (ECLAC) gibi uluslararası kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin, ciddi sosyoekonomik sorunların yaşandığı bölgede vergi kaçakçılığının önlenmesi ve adaletinin sağlanmasının, eşitsizliğin azaltılmasına ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunacağı belirtiliyor.

Kolombiya’nın Cartagena şehrinde 16 Latin Amerika ülkesinden maliye, ekonomi ve finans bakanlarının ve yetkililerin katılımıyla düzenlenen toplantının ardından Latin Amerika ve Karayipler için Bölgesel Vergi İşbirliği Platformu’nun kurulduğu açıklandı.

Platform, kademeli vergi artışı ve vergi adaleti sağlamak, vergi kaçakçılığını önlemek ve devletlerin sağladığı kamu hizmetlerinin sürdürülebilir, evrensel standartlarda ve kaliteli bir şekilde verilebilmesi için gerekli kaynakların seferber edilmesi için bölge ülkeleri arasında diyaloğun ve bilgi paylaşımının sağlanmasına hizmet edecek.

Oluşumun, uluslararası ve bölgesel vergi politikalarının kapsayıcı, adil, çevresel ve ekonomik açıdan sürdürülebilir, kalkınma ve sosyal açıdan da eşitsizliklerin azaltılması hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunması bekleniyor.

“Mali yapıda köklü değişiklikler gerekiyor”

Kapsayıcı, Sürdürülebilir ve Adil Bir Küresel Vergilendirme için Latin Amerika ve Karayipler Birinci Bakanlar Zirvesi toplantısına katılan ECLAC İcra Sekreteri José Manuel Salazar-Xirinachs’a göre bölgede kısa vadede istikrar hedefiyle ve uzun vadede refah ve büyüme hedeflerini uzlaştırabilecek mali politikalar tasarlamak gerekiyor.

Salazar yaptığı açıklamada, durumun önemini, “Bölgedeki ülkelerin kamu harcamalarını ve verilen hizmet kalitelerini arttırırken, mali açığı azaltabilecek çözümler üretmesi gerekiyor. Bu iki unsur kalkınma modellerinin daha üretken, kapsayıcı ve sürdürülebilir olması için elzemdir. Bunun yolu da mali yapıda köklü değişimler yapmaktan geçiyor” sözleriyle ifade etti.