CARACAS- Ukrayna’nın işgalinin ardından dünyanın en önemli enerji tedarikçilerinden olan Rusya’nın petrol ve gaz ihracatına uygulanan yaptırımlar, kısıtlamalar ve tavan fiyat uygulamalarının yol açtığı arz sorunu ve fiyat artışı gibi problemler devam ederken, zengin gaz ve petrol rezervlerinde sahip Latin Amerika’da üretim ortalama yüzde 9 arttı.
Amerika Petrol üreticileri Derneği (Arpel) verilerine göre Ukrayna’nın işgalinin başladığı Şubat 2022'den bu yana bölgedeki ham petrol ve gaz üretimi yüzde 9 arttı.
Arpel Başkanı Carlos Garibaldi artışın bölgenin en önemli petrol üreticisi olan Brezilya’da yüzde 8, Arjantin’de yüzde 14 olarak kaydedildiğini; bölgedeki gaz ve ham petrol ihracatınınsa yüzde 5 arttığını kaydediyor.
Günlük 3,2 milyon varil petrol ve 144,4 milyon küp gaz üretimiyle bölgenin en büyük enerji üreten ülkesi Brezilya’yı, 1,8 milyona yakın petrol 123 milyon gaz üretimiyle Meksika takip ediyor.
Resmi verilere göre ikinci çeyrekte günlük petrol üretimini yüzde 10,5 artırarak 808 bin varile ulaşan Venezuela’yı, petrol üretimi geçen yıla nazaran yüzde 3,44 artarak 774 bin varil olarak kaydedilen Kolombiya, petrol üretimi 636 bin varilin üzerine çıkan Arjantin izliyor.
Bölgede dikkat çeken bir diğer aktör de 2015 yılında 11 milyar varil petrol bulunan Güney Amerika ülkesi Guayana. Üretimini düzenli bir şekilde artırarak günde 400 bin varile ulaşan Guayana’nın, 2028 yılında 1,2 milyon varil üretimle en çok petrol üreten yirmi ülke arasına girmesi bekleniyor.
Yenilenebilir enerji potansiyeli de çok yüksek
Uzmanlar önümüzdeki süreçlerde küresel karbon salınımını azaltma eğiliminden kaynaklı, petrole olan talepte bir azalma yaşanması beklense de Latin Amerika’nın enerji tedarikindeki rolünün devam edeceğini kaydediyor.
Ciddi miktarda gaz ve zengin lityum rezervlerinin yanı sıra güneş, rüzgâr ve su kaynaklarına sahip bölgede elektrik enerjisinin yüzde 61’i yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ediliyor.
Global Energy Monitor 2023 raporuna göre Latin Amerika yenilenebilir enerji alanında önemli bir üretici olmaya hazırlanıyor.
Raporda bugün rüzgâr ve güneş enerjisinden elde edilen 69 GW büyüklüğündeki enerjinin, hayata geçirileceği duyurulan projelerle birlikte 2030 yılında yüzde 460 artarak 319 GW’a ulaşmasının beklendiği; yenilebilir enerjide Brezilya, Şili, Kolombiya ve Meksika’nın öne çıktığı belirtiliyor.