Latin Amerika ülkeleri Hamas’ın saldırısına nasıl tepki verdi?

İsrail Gazze sınırına binlerce asker yığıyor

Hamas’ın İsrail’e saldırısının ardından büyüyen şiddete Latin Amerika ülkelerinden kınama, dayanışma ve itidal mesajları gelmeye devam ediyor. Bölge ülkeleri arasında konuya dair bazı farklılıklar olsa da ortak nokta sivil halkın zarar görmemesi ve bir an önce müzakerelerin başlaması.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva sosyal medyadan yaptığı açıklamada İsrail’de sivillere yönelik yapılan saldırılar karşısında şok olduğunu ve terörün her türlüsüne karşı olduklarını belirtti.

Lula, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Başkanlığı yapan Brezilya’nın, her iki taraf için de güvenli sınırlar ve barış içinde bir yaşamı; aynı zamanda ekonomik olarak yaşayabilir bir Filistin devletinin varlığını garanti altına alan bir çözüme yönelik müzakerelerin acil bir şekilde başlaması için gerekli adımları atacağını kaydetti.

Arjantin devlet başkanından İsrail’e telefon

Arjantin de Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik saldırıları kınadığını ve yaşananlardan üzüntü duyduklarını açıkladı. Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, İsrail başbakanı Isaac Herzog’u telefonla aradığını ve dayanışma mesajını ilettiğini kaydetti. Arjantin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada "Arjantin hükümeti Hamas'ın İsrail topraklarına yönelik terörist eylemlerini kınamakta, şiddete son verilmesi ve sivil halkın korunmasını garanti altına alma çağrısı yapmaktadır" ifadelerine yer verildi.

https://x.com/alferdez/status/1710701969784926432?s=20

Kolombiya’dan esirlerin serbest bırakılması için yardım önerisi

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro da yaptığı açıklamada “Terörizmi ve sivillere yönelik saldırıları şiddetle kınıyoruz” dedi ve Filistin devletinin tamamen tanındığı bir barış diyaloğunun gerekli olduğunu vurguladı.

İsrail’in Kolombiya büyükelçisi Gali Dagan’ın, Hamas tarafından esir alınan 100'ün üzerindeki İsrail vatandaşının serbest bırakılması için yardım istediği Petro, ülkesinin yardıma her daim hazır olduğunu söyledi ve ardından sosyal medya hesabından hiçbir savaşın Filistinli ve İsrailli çocukların yataklarında güven içinde uyumalarını sağlayamayacağı, bunun tek yolunun barış anlaşması olduğunu paylaştı.

https://x.com/petrogustavo/status/1710987705473990772?s=20

Kolombiya kısa süre önce 50 yılı aşkın bir süredir savaş içinde olduğu Farc gerillaları ile bir barış anlaşması imzalamıştı.

Sivil halka şiddet kabul edilemez vurgusu ön planda

Orta Doğu ülkeleri dışında en çok Filistinli göçmen nüfusuna sahip olan Şili’de Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada "Sivil halkın daha fazla zarar görmesine ve acı çekmesine neden olacak bir tırmanışın önlenmesi için bu uygunsuz şiddetin durdurulması" çağrısı yapıldı ve kurbanların ailelerine taziye dilekleri iletildi.

https://x.com/Minrel_Chile/status/1710667260380021121?s=20

Meksika hükümeti de İsrail’de sivilleri hedef alan saldırıları kınayarak “arzu edilmeyen şiddet olaylarının sona ermesi” çağrısında bulundu.

Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena, Hamas’ın yaptığı saldırıyı “korkak terörist saldırılar” olarak nitelendirirken; Peru, Guatemala, Uruguay ve Kosta Rika tarafından da şiddet olaylarının tırmanmasına yol açan İsrail’e yönelik saldırılar kınandı.

Filistin toprakları işgal altında vurgusu

Venezuela Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise yaşanan olayların Filistin’in tarihi haklarını savunacak hukuki bir alan bulamaması sonucunda yaşandığı kaydedildi. Barışın tek koşulunun İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi olduğuna dikkat çekilen bildiride, güvenilir bir müzakere sürecine başlanması çağrısı yapıldı.

https://x.com/yvangil/status/1710775874176315440?s=20

Nikaragua’dan yapılan resmi açıklamadaysa yapılan saldırılarda yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına taziye mesajı iletilirken, Filistin topraklarının işgal altında olduğu vurgusu da yapıldı. Birleşmiş Milletler’e ve uluslararası kamuoyuna yaşanan kardeş katliamını sona erdirmek ve yaşam hakkını savunmak için sorumluluk alma çağrısı yapıldı

Küba Dışişleri Bakanlığı ise tırmanan şiddet olaylarından dolayı ciddi endişe duyduklarını açıkladı. Küba hükümeti tarafından yapılan beyanatta “Yaşananlar İsrail’in 75 yıldır yürüttüğü saldırgan ve yayılmacı politikalarının bir sonucu. Sorunun çözümü için Filistin devletinin tanınması ve 1967 yılı öncesi sınırlar kabul edilmeli“ ifadelerine yer verildi.