Latinometrics adlı araştırma şirketinin yayınladığı verilere göre Latin Amerika'da 15- 49 yaşları arasında yaşamını yitirenlerin ölüm nedenleri arasında ilk sırayı cinayet alıyor.
Araştırmada, 2021 yılında yaşamını yitiren 15-49 yaş aralığındaki ve genç yetişkinler olarak adlandırılan bireylerin yüzde 22,21’i yani 124 bininin ölüm nedeni cinayet olarak kaydedildi.
Dünyada, genç yetişkinler daha çok kanser ile kalp ve damar hastalıkları gibi nedenlerden dolayı yaşamını yitirirken, başta Latin Amerika nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan Brezilya ve Meksika’da olmak üzere Venezuela, Kolombiya, Guatemala, El Salvador, Honduras ve Porto Riko’daki ölümlerin başlıca nedeni cinayet oldu.
Bölgede, yaşamını yitiren genç yetişkinlerin diğer ölüm nedenleri arasında yüzde 16,66 ile kanser, yüzde 13,86 ile kalp ve damar hastalıkları ve yüzde 11,61 ile trafik kazalarına bağlı ölümler yer alıyor.
En çok cinayet Latin Amerika’da işleniyor
Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Dairesi (UNODC) verileri, geçen yıl dünyada kayıt altına alınan cinayetlerin yüzde 29’unun Latin Amerika’da işlendiğini ortaya koyuyor.
Brezilya merkezli İgarape Enstitüsü verilerine göre geçen yıl en çok cinayet işlenen Latin Amerika ülkesi 47 bin 52 ile Brezilya olurken, onu 29 bin 675 cinayetle Meksika izledi.
Son yıllarda organize şiddet olaylarının hızla tırmandığı Ekvador ise her 100 bin kişide 45,1 cinayet oranıyla nüfusa göre en çok cinayetin işlendiği Latin Amerika ülkesi olmasıyla dikkat çekiyor. Ekvador’u 31,1 cinayet oranıyla Orta Amerika ülkesi Honduras izliyor.
Bölgede silahlanma artıyor
VOA Türkçe’ye konuşan Meksikalı güvenlik uzmanı David Saucedo, “Bu ölümlerin temel nedenleri arasında başta uyuşturucu kartelleri olmak üzere organize suç örgütlerinin kendi aralarında yaptığı kanlı savaşlar, güvenlik güçleriyle suç örgütleri arasındaki çatışmalar ve son olarak da uyuşturucu kartelleriyle bir ilişkisi olmayan ama hırsızlık ve adam kaçırma gibi suçlarda işlenen cinayetler yer alıyor” diye kaydetti.
Saucedo, organize suç örgütlerinin güvenlik güçlerine karşı koymak için silah ve teknolojik kapasitelerini arttırmasının ve bölgede silaha erişimin kolay olmasının da cinayet oranlarını arttırdığını belirtti.
Güvenlik uzmanı, Latin Amerika’da genel olarak ABD yapımı silahların bulunduğunu söyledi, ancak son zamanlarda özellikle Doğu Avrupa’dan gelen silahlarda artış kaydedildiğine dikkat çekti.