Latin Amerikalılar hangi ülkelere göç ediyor?

ABD'nin güneyinde geçen yıl sınırı yasadışı yollardan geçmek isterken ele geçirilen Latin Amerikalı göçmen sayısı, 2021’e nazaran yüzde 27 artarak 2 milyon 577 bin 669’a ulaştı

Yüksek enflasyon, düşük alım gücü, eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim, işsizlik, suç ve şiddet gibi sosyoekonomik sorunların yaşandığı Latin Amerika ülkelerinde, başta dar gelirliler olmak üzere çok sayıda kişi, temel ihtiyaçlarını karşılamak ya da daha iyi bir yaşam için çareyi başka ülkeye göçmekte bulunuyor.

Dünya Bankası verilerine göre Latin Amerika dünyada en çok göç veren bölge konumunda. Doğduğu ülkede yaşamayan Latin Amerikalı sayısının bugün itibarıyla 41 milyonu aştığı belirtiliyor.

Bu durumdaki en yüksek pay ise 21. yüzyılda Batı yarımkürede görülen en büyük göç dalgasının yaşanmasına yol açan Venezuela’daki ekonomik, sosyal, siyasi ve insani kriz.

Latin Amerika’daki göçmen Venezuelalılara yardım eden ve bünyesinde yerel ve uluslararası yardım kuruluşlarını da barındıran çatı örgütü R4V verilerine göre bugün doğduğu yerde yaşamayan 7 milyon 710 bin Venezuelalıdan en az 6,5 milyonu diğer Latin Amerika ülkelerinde ikamet ediyor; ancak Latin göçmenlerin ilk tercihi ABD ve İspanya oluyor.

ABD'nin güneyinde geçen yıl sınırı yasadışı yollardan geçmek isterken ele geçirilen Latin Amerikalı göçmen sayısı, 2021’e nazaran yüzde 27 artarak 2 milyon 577 bin 669’a ulaştı. İspanya’da ise 2022 ortasında açıklanan verilere göre Latin Amerika’dan göç etmiş yaklaşık 1,5 milyon göçmen yaşıyor.

Kosta Rika’da nüfusun yüzde 10,15’i göçmen

Göçmenlerin çoğunun resmi evraklara ya da ABD'ye veya Avrupa’ya gitmek için gerekli yol parasını karşılayacak ekonomik güce sahip olmaması; ABD sınırına ulaşmadaki zorluklar, ulaşsa da sınırı geçebilme garantisi olmaması gibi başlıklar, göçmenlerin çoğunun dil, mezhep, kültür ve tarih ortaklığı olan diğer Latin Amerika ülkelerini tercih etmesine yol açıyor.

Uzmanlar Latin Amerika ülkeleri arasındaki göçü arttıran temel nedenin, ülkeler arasındaki gelişmişlik düzeyleri arasındaki kayda değer farklar olduğuna dikkat çekiyor.

Orta Amerika ülkeleri arasında en çok göç alan ülke olan Kosta Rika’yı başta Nikaragua olmak üzere El Salvador, Honduras ve Panama’dan göçmenler tercih ediyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre Kosta Rika’da nüfusun yüzde 10,15’i göçmenlerden oluşuyor.

Güney Amerika’da daha çok Paraguay, Peru ve Bolivya’dan göçmenlerin tercihi olan ve 3 milyonun üzerinde göçmene evsahipliği yapan Arjantin; 2,9 milyona yakın Venezuelalının göç ettiği Kolombiya ve Haiti, Venezuela ve Peru’lu göçmenlerin tercih ettiği Şili ve Brezilya bölgede göç alan önemli ülkeler arasında yer alıyor.

Bölge ülkeleri arasındaki göçün kayda değer bir kesiminin düzensiz göç olması, göçmenlerin göç ettiği ülkelerde düşük ücretle ve güvencesiz çalıştırılmasına, eğitim, sağlık ve hukuki süreçlere erişimde zorluklara ve organize suç örgütlerinin hedefi olma gibi problemleri tetikliyor.

Uzmanlar göçle ve göçün yol açtığı olası sorunlarla mücadele etmenin en doğru yolunun, göçmenlere yönelik sosyal projelerden öte, göçmenleri ülkesini terk etmeye zorlayan koşulları düzeltmeye yönelik çabalar olduğunu kaydediyor.