Lübnan Başbakanı Necip Mikati'nin Perşembe günü Paris'te herhangi bir ateşkesin sağlanmasına yardımcı olması için ülkesinin ordusuna destek istediği yardım konferansında bir milyar dolar bağış toplandı.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Lübnan'a destek amacıyla Paris'te yaklaşık 70 hükümet heyeti ve 15 uluslararası örgütün katılımıyla düzenlenen uluslararası konferansta 800 milyon dolar insani yardım ve Lübnan ordusu için 200 milyon dolar daha toplandığını söyledi. Barrot, Lübnan'da yerlerinden edilen bir milyon insanın eğitim, gıda ve sağlık hizmetlerine erişimi için harcanması öngörülen 800 milyon doların 300 milyon dolarının ABD'den geldiğini kaydetti.
Emmanuel Macron, Fransa'nın Lübnan'a 100 milyon Euro yardımda bulunacağını söylerken Almanya, 96 milyon Euro vereceğini açıklamıştı.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, konferansın öncelikli olarak yerinden edilmiş bir milyon kişiye gıda, sağlık ve eğitim yardımı için en az 500 milyon Euro toplamayı hedeflediğini söylemişti.
AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell de konferans sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Lübnan ordusuna bu yıl 20 milyon Euro, gelecek yıl ise 40 milyon Euro vereceğini kaydetmişti.
Lübnan, krizle başa çıkmak için ayda 250 milyon dolara ihtiyacı olduğunu söylüyor.
ABD'nin Fransa'daki konferansta düşük düzeyde temsil edilmesi ve yaklaşan ABD seçimleri, çatışmaların hızlı bir şekilde durdurulması beklentilerini ise azaltmış durumda.
Geçici Başbakan Necip Mikati, delegelere, “Şu anda tanık olduğumuz fırtına diğerlerine benzemiyor, çünkü sadece ülkemiz için değil, tüm insani değerler için tam bir yıkımın tohumlarını taşıyor” dedi.
Beyrut'un ateşkes planının bir parçası olarak 8 bin asker konuşlandırabileceğini ancak uluslararası mali destek ve eğitim çağrısında bulunan Mikati, ordunun güçlendirilmesi ve ülkenin tahrip olan altyapısının yeniden inşa edilmesi için uluslararası desteğe ihtiyaç duyulacağını söyledi.
Lübnan ile tarihi bağları olan Fransa, ateşkes sağlanması için Washington ile birlikte çalışıyor.
İlgili Haberler Lübnan’daki Filistinliler, Sinvar’ın ölümü ve Hamas’ın geleceğiyle ilgili ne düşünüyor?Ancak İsrail'in Eylül ayında 21 günlük bir ateşkes planını reddetmesinin ardından Paris'in etkisi sınırlı kaldı. İsrail'in İran destekli Hizbullah'a karşı başlattığı geniş çaplı saldırılar, 2 binden fazla kişinin ölümüne ve en az 1,2 milyon kişinin yerinden edilmesine neden oldu.
Macron’da Güvenlik Konseyi kararının uygulanması çağrısı
Konferansın açış konuşmasını yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lübnan'da geçmişe dönülmeyeceğini ve barışı korumada başarısız olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararının tam olarak uygulanması gerektiğini söyledi.
Macron, “Lübnan'da ateşkes sağlanmalı. Daha fazla hasar, daha fazla kurban, daha fazla saldırı terörizmin sona ermesini ya da herkes için güvenliğin sağlanmasını mümkün kılmayacak” dedi.
Defalarca yapılan ateşkes çağrılarına rağmen Perşembe günü çatışmaların durulacağına ilişkin bir işaret görülmedi.
Paris konferansına katılmayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, gelecek ay yapılacak ABD seçimleri öncesinde barış için son bir hamle yapmak üzere Ortadoğu turuna devam ediyor.
Lübnan'a müdahil olmakta isteksiz davranan bölgesel güç Suudi Arabistan ise Paris'teki yardım konferansına düşük düzeyli bir bakan gönderdi.
İsrail ve İran, Paris'e davet edilmedi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Paris'teki yardım konferansını eleştirmişti.
İlgili Haberler Almanya İsrail'e silah desteğini sürdürecek
BM kuvvetlerini ve Lübnan ordusunu güçlendirme girişimi
Paris'teki görüşmelerin büyük bir bölümü, Lübnan'ın güneyinde Lübnan devletine ait birlikler dışındaki asker ya da silahlardan arındırılmasını öngören 2006 tarihli 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı temelinde çatışmaların durdurulması ihtiyacı üzerinde yoğunlaşıyor.
Yetkililer önceliğin, iç istikrarın garantörü olarak görülen ve aynı zamanda 1701 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması için hayati önem taşıyan Lübnan Silahlı Kuvvetleri'ne desteği arttırmaya başlamak olduğunu söyledi.
“Nihai hedef 6000 yeni askeri silahlı kuvvetler bünyesine almak, eğitmek ve donatmak” diyen bir İtalyan diplomatik kaynak, Roma'nın yakında bu konuya odaklanan kendi konferansını düzenleyeceğini de kaydetti.
İtalya'nın Lübnan'daki BM barışı koruma misyonunun bir parçası olarak 1000 kadar askeri bulunuyor. Diplomatlar ateşkes sağlandığında misyonun daha güçlü hale getirilmesi gerekeceğini söylüyor.
ABD'nin desteğini alan Lübnan ordusu, Hizbullah'ın güney Lübnan'daki kalelerinde çok az etkiye sahip.
İlgili Haberler Macron-Netanyahu kavgası büyüyorLübnan'daki farklı mezheplerden asker toplayan ordu, 1975 ile 1990 yılları arasındaki iç savaştan bu yana barışın garantörü olarak görülüyor.
Paris ayrıca Lübnanlı aktörleri, bazılarının isteksizliğine rağmen, ateşkes öncesinde iki yıllık iktidar boşluğunu dolduracak bir cumhurbaşkanının seçilmesi konusunda ilerleme kaydetmeye zorluyor.
Diplomatlar, Fransa'nın Hizbullah ve İran ile doğrudan teması olmasını ABD'nin arabuluculuk çabalarına kıyasla bir avantaj olarak sunmasına rağmen, siyasi cephede tam olarak ne elde edilebileceğinin belirsiz olduğu görüşünde.
Paris ve Washington arasında eşgüdüm sağlanması, son haftalarda zorlaştı.
Avrupa ve Arap ülkeleri Washington'un derhal ateşkes çağrısında bulunmamasını eleştiriyor ve Biden yönetiminin 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinden önce bu tutumunu değiştirmeyeceğinden korkuyor.
İsrail saldırısında üç Lübnanlı asker öldü
Yardım konferansının düzenlendiği Perşembe günü Lübnan'ın güneyinde İsrail'in düzenlediği bir saldırıda ise üç Lübnan askeri öldü.
Lübnan ordusu, askerlerinin güneydeki Yater köyünün eteklerinde yaralıları tahliye ederken sabah erken saatlerde öldürüldüğünü açıkladı.
Daha önce Lübnan ordusuna karşı operasyon yapmadığını söyleyen İsrail ordusundan saldırıyla ilgili bir açıklama gelmedi.