Çarşamba günü Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde (UCLA) karşı karşıya gelen protestocu gruplar yumruk yumruğa kavga etti, itişip kakıştı, birbirlerini tekmeledi ve sopalarla dövdü.
UCLA'da Filistin yanlısı ve İsrail yanlısı göstericiler arasında birkaç saat süren kavganın ardından kask ve yüz siperliği takan polis sıralar oluşturarak grupları yavaşça ayırdı. Bu müdahalenin şiddeti bastırdığı görüldü.
UCLA'daki çatışmalar, Filistin yanlısı protestocular tarafından kurulan çadır kampının etrafında meydana geldi. Protestocular barikatlar ve kontrplaklar kurarak korunmaya çalışırken, karşı protestocular bunları yıkmaya çalıştı. Bir video kaydında, kampın üzerinde ve içinde havai fişeklerin patladığı görüldü. Protestocular birbirine sandalye fırlatırken bir noktada bir grup, yerde yatan bir kişinin üzerine yığıldı, diğerleri onu arbededen çekip çıkarana kadar tekmeledi ve sopalarla dövdü. Kaç kişinin yaralanmış olabileceği net değil.
Los Angeles Belediye Başkanı Karen Bass, sosyal medya platformu X'te şiddeti “kesinlikle iğrenç ve affedilemez” olarak nitelendirdi ve Los Angeles Polis Teşkiları'nın olay yerinde olduğunu söyledi. California Otoyol Devriyesi'nden memurların da olay yerinde olduğu görüldü. Üniversite yardım talep ettiğini açıkladı.
Yale ve Austin'deki Teksas Üniversitesi'nde göstericiler Çarşamba günü toplanmayı planlıyor
Öğrenci göstericiler, ülke çapında üniversite protestolarına yönelik polis baskısını kınamak ve Yale Üniversitesi'nin İsrail ile iş yapan savunma şirketlerinden el çekmesi çağrılarını sürdürmek için Çarşamba akşamı için bir “toplantı” planlandığını söyledi.
Occupy Yale grubu, Instagram paylaşımında “ABD ve Filistin'deki militarize polisliğin birbiriyle ilişkili şiddet ve sömürge sistemlerine direnmek için bir topluluk olarak biraraya geliyoruz” dedi.
Austin'deki Teksas Üniversitesi kampüsünde de okul yetkilileri Çarşamba günü, gösterilerin geçtiğimiz hafta 100'den fazla kişinin tutuklanmasına yol açtığı ana bahçede beklenen büyük protestoya hazırlanmaya başladı.
Okul yönetimi binası önündeki barikatlar yerinde kaldı ve kampüsteki fıskiyeli havuzun yakınında bir grup polis olduğu görüldü.
Tuscon'daki Arizona Üniversitesi'ndeyse Çarşamba günü erken saatlerde Rektör Robert Robbins'in okul yetkililerine “kampüs kullanım politikalarını derhal uygulamaları” talimatını vermesinin ardından birkaç kişi, çevik kuvvet teçhizatlı polis tarafından tutuklandı.
Columbia Üniversitesi'ne polis müdahale etti
UCLA'daki olaylar, Gazze Şeridi’ndeki savaş nedeniyle Filistin yanlısı protestoların sürdüğü ABD’nin New York şehrinde bulunan Columbia Üniversitesi’ne polisin müdahale etmesi sonrasında yaşandı.
Üniversite’nin Hamilton Hall olarak bilinen yönetim binasını 20 saatten fazla süredir işgal eden protestocuları dışarı çıkarmak için yapılan müdahalede onlarca kişi gözaltına alındı.
New York Belediye Başkanı Eric Adams, Columbia Üniversitesi ve City College'da yaklaşık 300 kişinin gözaltına alındığını söyledi.
Your browser doesn’t support HTML5
Daha önce polis şefi olarak görev yapmış olan Adams, Columbia Üniversitesi'ndeki Hamilton Hall'a giren kişiler arasında öğrencilerin de bulunduğunu, ancak “olayın üniversite ile bağlantısı olmayan kişiler tarafından yönetildiğini” ısrarla vurguladı.
Adams, “Gençleri radikalleştirmeye yönelik bir hareket var. Ben bunun varlığını kabul etmek için bu iş bitene kadar beklemeyeceğim” dedi.
Columbia Üniversitesi sözcüsünün yaptığı açıklamada, üniversitenin yardım talebinin ardından polisin kampüse girdiği belirtildi.
Açıklamada, "Üniversite bir gecede Hamilton Hall'un işgal edildiğini, tahrip edildiğini ve abluka altına alındığını öğrendikten sonra başka seçeneğimiz kalmadı. New York polisiyle temasa geçme kararı, protestocuların savundukları davaya değil, eylemlerine yanıt olarak alınmıştır. Kampüs yaşamının, kuralları ve yasaları ihlal eden protestocular tarafından sonsuza kadar kesintiye uğratılamayacağını açıkça belirttik” denildi.
New York polisinin müdahalesi, ırkçılığı ve Vietnam Savaşı'nı protesto amacıyla 1968'de Hamilton Hall'u işgal eden öğrenciler için yapılan benzer bir müdahalenin 56. yıldönümünde gerçekleşti.
Columbia Üniversitesi’nde İsrail-Hamas savaşını protesto etmek amacıyla yaklaşık iki hafta önce okul kampüsünde bir çadır kampı kurulmuştu. Protestoculara, eylemlerini sonlandırmaları aksi halde okuldan uzaklaştırılacakları uyarısı yapılmıştı.
New York polis sözcüsü Carlos Nieves, müdahale sırasında protestocular ile polis arasında yaşanan arbedede kimsenin yaralanmadığını söyledi.
New York polisi dün yaptığı açıklamada, üniversite yönetiminin talebi ya da acil bir durum olmadığı sürece alana girmeyeceğini belirtmişti. Polisin mezuniyet törenlerinin sona ereceği 17 Mayıs’a kadar okul kampüsünde kalması bekleniyor.
Columbia Üniversitesi’nden birkaç sokak ileride ise New York City Üniversitesi'ndeki göstericiler, üniversitesinin ana kapısının önünde polisle çatıştı. Dün geç saatlerde olay yerinde bulunan muhabirler tarafından sosyal medyada paylaşılan videoda, polis memurlarının bazı kişileri yere yatırdığı ve bazılarını da itip kaktığı görüldü.
Brown Üniversitesi'nde protestocularla okul yönetimi anlaşmaya vardı
Ivy League üniversitelerinden Rhode Island eyaletindeki Brown Üniversitesi yönetimi, kampüsündeki protestocularla Salı günü bir anlaşmaya vardı. Göstericiler, üniversite yöneticilerinin Ekim ayında İsrail bağlantılı yatırımlardan ayrılmayı ve İsrail'le ilişkileri gözden geçirmeyi değerlendirmek üzere bir oylama yapmaları karşılığında kamplarını kapatacaklarını söyledi. Bu uzlaşma, protestoların ardından ilk kez bir ABD üniversitesinin İsrail'den ayrılma konusunda oylama yapmayı kabul ettiğine işaret ediyor.
Bu arada, Arizona eyaletinin Flagstaff kentindeki Kuzey Arizona Üniversitesi'nde çevik kuvvet teçhizatlı polis, Salı geç saatlerde bir gösterici kampını kapattı ve 20 kişiyi bölgeye izinsiz girdikleri gerekçesiyle tutukladı. Üniversite yetkilileri günün erken saatlerinde öğrencilerin dağılmamaları halinde cezai suçlamalarla karşı karşıya kalacakları uyarısında bulunmuştu.
Trump polis memurlarını övdü
ABD genelindeki birçok üniversitede devam eden Filistin’e destek protestolarında şimdiye kadar binden fazla kişi gözaltına alındı. Bazı üniversitelerde, kampüs yaşamının ve yaklaşan mezuniyet törenlerinin aksamaması için üniversite yönetimiyle protestocular anlaşmaya vardı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Başkan Joe Biden'ın öğrencilerin akademik bir binayı işgal etmesinin "kesinlikle yanlış bir yaklaşım" olduğuna ve "barışçı bir protesto örneği olmadığına" inandığını söyledi.
Eski Başkan Donald Trump da Fox haber kanalında Sean Hannity'nin programına katılarak Columbia'da yaşanan kargaşa hakkında yorum yaparken polisin Hamilton Hall'u temizlediği görüntüler yayınlandı. Trump polis memurlarını övdü ve şunları söyledi: “Ama iş bu noktaya asla gelmemeliydi ve bunu binayı işgal etmelerinden çok daha önce yapmalıydılar.”
İlgili Haberler Beyaz Saray: “Kampüs binasının zorla ele geçirilmesi barışçı değil, yanlış”