Birleşmiş Milletler, Macaristan’da gözaltı merkezlerinde tutulan mültecilerin kasıtlı olarak aç bırakıldığını bildirdi.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Dairesi, gözaltı merkezlerindeki göçmen ve sığınmacıların uluslararası yasalar ve standartlarca öngörülen gıdadan “kasıtlı olarak mahrum bırakıldığı” açıklaması yaptı ve bunun söz konusu uluslararası yasa ve standartları ihlal ettiği uyarısı yaptı.
Ellerindeki son raporlara göre Macaristan’ın, bu uygulamaya daha önce son vereceği yönündeki sözlerini tutmadığını belirten BM yetkilileri Budapeşte’yi uyardı.
BM yetkilileri, Macaristan’ın sınır bölgelerinde oluşturulan kamplarda tutulan sığınmacı ve göçmenlerin günlerce aç bırakıldıkları yönünde çeşitli bilgiler almaya devam ettiklerini açıkladı.
OHCHR daha önce birçok basın kuruluşu ve bazı insan hakları örgütleri tarafından dile getirilen iddiaları değerlendirmeye aldı. BM İnsan Hakları Dairesi, Orban hükümetine mültecilere yönelik insan hakları yükümlülüklerini yerine getirme çağrısında bulundu.
OHCHR Sözcüsü Ravina Shamdasani, ülkedeki mevcut yasalara göre belgesi olmayan göçmenlerin, iltica işlemleri sırasında transit geçiş bölgelerinde geldikleri ülkelere geri gönderilinceye kadar Macaristan’da gözaltında tutulduğunu belirtti.
Beş gün aç bırakılmışlar
Macaristan yasalarına göre mültecilere yönelik bu uygulamanın hatalı olduğunu belirten sözcü, “Elimize geçen raporlara göre, Ağustos 2018’den itibaren, Macar yetkililer tarafından sınır dışı edilmeyi bekleyen en az 21 mülteciye, beş güne yakın bir süre yiyecek verilmediğini saptadık” dedi.
OHCHR Sözcüsü Shamdasani, mültecilerin kasıtlı olarak gıdadan yoksun bırakılmasının Nelson Mandela yasaları çerçevesinde yasaklandığını belirterek, “Bu uygulamalar yasaların ihlaldir. Özgürlüklerini kaybetmiş insanlara yönelik zalimce, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele kapsamına girer. Macaristan'dan, transit bölgelerde olup olmadıklarına ya da nerede tutuklandıklarına bakmaksızın mültecilere yönelik bir insan hakları yükümlülüklerini yerine getirmesini istiyoruz” dedi.
Sırbistan sınırından Macaristan’a ulaşan ve çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu mültecilerin yaşadığı kamplarda koşulların cezaevlerinden farksız olduğu ve insanlık dışı uygulamaların yapıldığı öne sürülmüştü.
Başbakan Viktor Orban, mültecilere yönelik politikalarıyla uzun bir süredir eleştiriliyordu. Mülteci karşıtı politikalarıyla Avrupa Birliği’yle de ters düşen Macaristan’da mültecilerin aç bırakıldığı ve yaşadıkları hapishane şartlarıyla ilgili iddiaları soruşturmak için gözaltı kamplarına girme izni isteyen gazetecilere de izin verilmiyordu.