Macron ve Ebadi Paris'te Görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 25 Eylül'de Kuzey Irak'ta yapılan Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumunun ardından bölgede tansiyonun yükselmesi üzerine Fransa'nın arabulucu olmasını teklif etmesinin ardından, Irak Devlet Başkanı Haydar El Ebadi Paris'e geldi. Görüşme ve sonrasında yapılan açıklamaşların merkezine bağımsızlık refarandumu ile IŞİD'le mücadele konuları oturdu. Ebadi ve Macron "Irak'ın toprak bütünlüğünün önemine" işaret ederken Macron, "Kürt halkının hakları da anayasal çerçevede ele alınmalı. Aktif arabluculuğa hazırız" dedi. Ebadi ise, "Referandum yasa dışıdır" yanıtını verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Irak Devlet Başkanı Ebadi ile Elysee Sarayı'nda görüştü. Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen iki lider, "Irak'ın toprak bütünlüğü" vurgusu yaptı. Macron, Kuzey Irak'ta yapılan bağımsızlık referandumunun bölgede yeni bir tansiyon yarattığını ve bu tansiyorunun aşılması gerektiğini belirterek, "Bir referandum yapıldı. Fransa, Kürtlerin durumu konusunda her zaman hassastı. Bu referandumdan önce ve sonra da söylediğimiz gibi Fransa, Irak'ın istikrarı, toprak bütünlüğü ve güçlü bir devlet olmasına büyük önem vermektedir. Ama önümüzdeki gün ve haftalarda, Irak'ın toprak bütünlüğüne önem veren bir çizgide bir diyalog gerçekleşebilir. Ve biz, anayasal çerçevede Kürtlerin haklarının da tanınmasını istiyoruz. Anayasa ve toprak bütünlüğüne saygı korunarak, halkların haklarına da saygı gösterilebilecek bir yol vardır. Biz bu yolun seçilmesini diliyoruz," dedi.

Macron, "Fransa hazır, eğer Irak otoritesi de kabul ederse, Fransa, aktif olarak, BM şemsiyesi altında arabuluculuk yapmaya, önümüzdeki hafta ve aylarda bunun için çalışmaya hazırdır" sözleriyle diplomatik alanda başlattığı arabuluculuk teklifini kameralar önünde de yineledi.

Macron, Irak'ta kalıcı barışın sağlanması için Kürtler dahil ülkenin tüm bileşenlerinin biraraya gelmesi gerektiğinin önemine işaret ederek, "Bu macerada Fransa her zaman sizin yanınızda rol üstlenmeye hazır," dedi. Irak'ın bölgede "barış ve toleransın sembolü" haline getirilebileceğini dile getiren Macron, Irak'ın yeniden inşaası için Fransa'nın taahhüt ettiği 430 milyon Euro'luk yardımı içeren anlaşmanın, görüşmenin hemen ardından imzalanacağını duyurdu.

Ebadi: "Referandum yasa dışıdır, kabul edilemez"

Basın açıklamasında konuşan Irak Devlet Başkanı Haydar El Ebadi ise, referandum konusunu kesin bir dille reddederek, "Biz bütün bölgesel çatışmaları diyalog yoluyla aşmak istiyoruz. Bunun için hem bölgesel güçler hem de uluslararası güçler hep birlikte çalışmalıyız. Bizim çabamız, tüm Irak halkını, 2005'te oylanan ve kabul edilen Anayasa çerçevesinde korumak. Kürt halkı da bu anayasa için oy kullandı. Ayrılıkçılık bu anayasadan çıkmak demektir ve bu kabul edilemez. Bu referandum elbette yasa dışıdır. Irak'ta ikinci derece yurttaş yok. Kimliği, bağlı olduğu grup ne olursa olsun, bütün yurttaşlarımıza aynı saygıyı duyuyoruz. Bir tek ülkemiz ve ortak çıkarlarımız var" dedi.

Ebadi: "Askeri çatışma istemiyoruz"

Peşmerge güçlerini 'tıpkı IŞİD ile mücadelede olduğu gibi Irak'ın yeniden inşaası için de birlikte çalışmaya' davet eden Ebadi, "Buradan herkese çağrı yapıyorum. Askeri çatışma istemiyoruz, kavga istemiyoruz. Federal otorite sağlam olmalı. Kimse bunun otoritesine karşı olmamalı. Peşmerge güçlerini de, federal güçlerle kalmaya çağırıyorum. Irak'ın yeniden inşaası için bir konferans toplanacak, bir takvimimiz var, bir çerçevemiz var. Ticari, ekonomik, güvenlik alanlarında Irak'ı yeniden inşaa edecek işbirliği çabalarımız var. Ve bunun ülkenin tüm kurumları tarafından uygulanmasını umud ediyoruz," diye konuştu.