Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Lübnan’da Hizbullah’a karşı operasyonlarını sürdüren İsrail’e karşı ses tonunu yükselterek uluslararası topluma, “İsrail’e silah sevkiyatını durdurmaları” çağrısı yaptı.
Macron, Netenyahu’nun Lübnan’daki operasyonlarını durdurması gerektiğini de savunarak “Şimdi Lübnan halkının feda edilmesine izin vermemeliyiz. Lübnan ikinci Gazze olmamalı” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı, İsrail askeri politikasını “İsrail'in yarınının güvenliği de dahil olmak üzere bir hata” olarak tanımladı ve “İsrail’e karşı bu politikadan beslenen çok derin bir nefret oluştuğunu” dile getirdi.
Fransızca konuşulan ülkeleri bir araya getiren Francophonie Zirvesi dolayısıyla France Inter Radyosu’na konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İsrail’e silah satan ülkelere, Gazze'deki çatışmada kullanılan silah teslimatının durdurulması çağrısı yaptı. Macron, “Bugün önceliğimizin, Gazze'deki çatışmayı sürdürmek için kullanılan silah sevkiyatını durdurarak, siyasi bir çözüme dönmemiz olduğunu düşünüyorum. Fransa İsrail’e silah vermiyor” diye konuştu.
“Netanyahu hiçbir çağrıyı duymuyor”
Fransa Cumhurbaşkanı, özellikle İsrail ile ateşkes sağlamak için gösterilen tüm diplomatik çabalara rağmen, Gazze'deki durumun devam etmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'yu eleştirdi ve şunları söyledi: “Fransa Gazze’de derhal ateşkes isteyen ilk Avrupa ülkesi oldu. Elysee’de, insani yardım toplantısı düzenledik. BM nezdinde Gazze’deki operasyonların durmasını istedik. Çünkü terörle ve teröristlerle mücadele etmek için, sivil halkı feda edemezsiniz. Bütün çağrılara rağmen İsrail hükümeti adım atmıyor. Bunu Başbakan Netanyahu’ya yeniden söyledim. Sanırım Netanyahu tarafından duyulmuyoruz. Bu bir hata, İsrail’in yarınki güvenliği için de büyük bir hata. Çünkü olup bitenlerin kendi kamuoyumuzda yarattığı etkileri açıkça görüyoruz. Bunu bölge kamuoyunda da vahim bir şekilde görüyoruz. Bu yapılanlar, çok derin bir nefreti besliyor”
“Lübnan yeni Gazze olmamalı”
Uluslararası toplumun güçsüz kaldığı yorumuna Macron, “Bugün önceliği çatışmaların durmasına ve siyasi çözüme dönmeye vermeliyiz. Bunun için silah sevkiyatı durmalı. İkinci olarak bölgede gerilimin tırmanmasını engellemeliyiz. Şimdi Lübnan halkının feda edilmesine izin vermemeliyiz. Lübnan yeni Gazze olmamalı. Bölgedeki diğer güçlerin de devreye girmesini sağlamalıyız. Lübnan ordusunun sınıra geri gelmesini sağlamalıyız. Çünkü halkın güvenliğini korumak Lübnan ordusunun görevidir, yabancı orduların değil. Lübnan halkının egemenliğini yeniden kurması için cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması gerekir” dedi.
Netanyahu'dan Macron'a sert yanıt
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un çağrısına sert eleştirilerle yanıt verdi.
Netanyahu, İsrail'e silah ambargosu uygulanması çağrısında bulunan Macron ve diğer Batılı liderler için “Yazıklar olsun” dedi. İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından yayınlanan önceden kaydedilmiş videoda “İsrail onların desteği olsa da olmasa da kazanacak” diyen Netanyahu, silah ambargosu çağrısının utanç verici olduğunu söyledi.
Konuşmasına "Cumhurbaşkanı Macron'a bir mesajım var" diyerek başlayan Netanyahu ülkesinin aralarında Hamas ve Hizbullah'ın da bulunduğu terör gruplarına karşı savaş vermekte olduğunu anlattığı iki dakikalık bir video mesajı X hesabından paylaştı.
Fransa İsrail’e ne kadar silah yardımı yapıyor?
Fransa eski Savunma Bakanı Sebastien Lecornu de geçtiğimiz Nisan ayında Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, “Fransa'nın İsrail’e herhangi bir silah teslim etmediği, yalnızca yedek parça sevkiyatı yapıldığı” konusunda güvence vermişti.
Eski bakanın açıkladığı rakamlara göre, Fransa, 2022'de 15 milyon Euro, diğer bir deyişle toplam silah ihracatının yüzde 0,2’sini kapsayan miktarda İsrail’e “yedek parça” gönderdi.
ABD halen, İsrail'e silah sağlayan lider ülke konumunda. İsrail’e, 2019 ile 2023 yılları arasında ithalatın yüzde 69'unu bunlar oluşturuyordu. Mayıs ayında Joe Biden, Refah'ta gerçekleştirilecek bir askeri saldırıya karşı uyarı amacıyla bazı bombaların teslimatını askıya aldı.
İngiltere ise, Eylül ayında, bir araştırma sonucu, “Gazze’de insan haklarına aykırı bir şekilde kullanılma riski” nedeniyle, İsrail'e verilen toplam 350 silah ihracat lisansından yaklaşık 30’unun askıya alındığını duyurdu.