Mali Müdahalesi Sonrası Fransa’da Misilleme Korkusu

Your browser doesn’t support HTML5

Fransa, nükleer enerji sektörünün en büyük kaynağı Nijer’deki uranyum madenlerini korumak için özel birlikler gönderdi. Devlet binalarıyla turistik bölgelerde güvenliğin arttırıldığı Fransa’da ise terör alarmı en yüksek ikinci seviyeye yükseltildi. Mali’deki müdahale sonrası Fransa misilleme korkusu yaşıyor.

Paris kışında dolaşma cesareti gösteren turistlere, Eyfel Kulesi çevresinde devriye gezen askerler eşlik ediyor.

Fransa’nın Paris’e 700’den fazla asker yığmasının nedeni, Mali’deki askeri darbe sonrası artan misilleme korkusu.

Fransız terör uzmanı ve eski 11 Eylül soruşturmacısı Jean-Charles Brisard, internetteki İslami Cihat sitelerinde yapılan Fransa karşıtı saldırı çağrılarına dikkati çekiyor: “Bu gruplar, sırf intikam almak için Afrika’ya misilleme çağrısı yapıyor. Çünkü bunu ancak orada hayata geçirebilirler. Ancak Fransa için bu, Muhammed Merih gibi kendi topraklarında yetişmiş başka teröristlere çağrı yapılması anlamına geliyor.”

Fransa’nın güneyindeki Toulouse kentinde 10 ay önce 3 asker ve 4 Yahudi vatandaşın öldürüldüğü saldırılar büyük yankı uyandırdı. Fransa doğumlu saldırgan Muhammed Merah, saldırıyı Fransa’nın Afganistan’daki askeri varlığını protesto etmek için yaptığını açıklamıştı.

Ancak sürdürülen soruşturma Merah’ın tek başına olmadığını ortaya koydu. Terör uzmanı Jean-Charles Brisard’a göre birçok aktif grubun teröristle doğrudan bağlantısı var: “Fransa’da Kuzey Afrika El Kaide’sine adam toplayan, maddi ya da manevi destek veren yaklaşık 30 terör örgütü hücre oluşumu bulunuyor.”

Paris metrosu ve demiryolu hizmetlerinde güvenlik önlemleri arttırıldı. 2005’de Londra ve 2004’de Madrid’de düzenlenen terör saldırılarının hedefinde toplu taşıma araçları vardı. Parisliler, güvenlik önlemlerinin arttırılmasından memnun.

Bir kadın, “Korkmuyorum. Fransa, kendini koruyabilecek güçte” diyor.

Bu Fransız, “Tabii ki dikkatli olmak gerekir. Fransız Ordusu bu adımları sadece bizim için değil, tüm dünya ve insanlık için atıyor,” diyor.

Fransa’daki sıkı güvenlik önlemleri bir yana, uzmanlara göre asıl savunmasız hedefler, Fransa ve Batı’nın çıkarlarının bulunduğu Afrika ülkeleri.

Cezayir’deki Ain Amenas doğal gaz tesislerine geçtiğimiz günlerde dinci militanlar tarafından yapılan saldırıda 37 yabancı işçi öldü.

Mali’ye 2 bin 500 kişilik Fransız birliği gönderildi, Nijer’deki uranyum tesislerini de özel Fransız birlikleri koruyor. Profesör Damien Helly’ye göre önlemlerin temel nedeni, Fransız elektrik üretiminin %80’inin bölgedeki uranyum madenlerine bağımlı olması: “Avrupa’da büyüme, Fransız ekonomisinin gücüne dayalı. Dolayısıyla bölgenin, Avrupa ve Fransız çıkarlarıyla doğrudan bir ilgisi olduğu açık. Bütün bunlar, müdahale için zemin hazırlıyor.”

Hükümetin artan terör riski uyarısına rağmen, son kamuoyu yoklamalarına göre Fransız halkının %65’i Mali’deki askeri müdahaleyi destekliyor. Parisliler ve kentteki turistlerse artan güvenlik uygulamalarından, herhangi bir rahatsızlık duymadıklarını söylüyor.