May’le Juncker Arasında Brexit Gerilimi

İngiltere Başbakanı Theresa May, milletvekillerini Brexit anlaşmasına ikna edebilmek için anlaşma üzerinde birtakım yenilikler yapılması çabasını sürdürüyor. Brüksel’de bu konuda girişimlerde bulunan May, müzakerelerin sonlarına doğru Brexit görüşmelerinin iyice zorlaşmasının beklenen bir durum olduğunu söyledi.

May, “Bu tip müzakereler hep çetin geçer, en sonlara yaklaştıkça her zaman zor anlar yaşanır, daha sonra daha bile zorlaşabilir çünkü bir şeyin son ayrıntılarını kesin olarak netleştiriyorsunuz” diye konuştu.

Görevi bırakmayı tercih edip etmediği şeklindeki bir soru üzerine, “Burada yapılması gereken bir iş var” diyen May, görüşmelerin hiçbir zaman kolay geçmesini beklemediğini ve bir çözüm bulmanın Muhafazakar hükümet ve parlamentonun görevi olduğunu belirtti.

İngiltere Başbakanı May, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in kendisini “bulanık” diyerek net bir çizgiden yoksunlukla suçladığı yönündeki tartışmalara da yanıt verdi. May, Brüksel’deki görüşmeleri sırasında Juncker’in konuya açıklık getirdiğini aktardı.

Juncker dün Brexit görüşmeleriyle ilgili bir açıklamasında, ayrılık görüşmelerini zaman zaman “bulanık ve özensiz” olmakla eleştirmişti. Bazı çevreler “bulanık” ifadesinin hedefinin İngiliz liderin düşünceleri olduğunu öne sürmüştü. Daha sonra May’in de Juncker’i kendisi için bu sıfatı kullanmakla suçladığı görüntüler yayınlanmıştı.

May gazetecilere yaptığı açıklamada, “Jean-Claude Juncker’le çetin bir görüşmem oldu. Bence bir çalışma ilişkisi geliştirdiğinizde ve birlikte iyi şekilde çalıştığınızda bu tür görüşmeleriniz olabilir. Görüşmeden şu nokta açıklık kazandı; bu ifadeyi kullandığında (kendisini değil), genel anlamda görüşmeleri kastediyordu” diye konuştu.

İngiltere Başbakanı, AB’yle Brexit anlaşması konusunda hem kendi partisi hem de parlamento içerisinde şiddetli muhalefetle karşı karşıya. Anlaşmayı yeterli desteği bulmadığı gerekçesiyle parlamentoda oylamaya sunmayı reddeden May, AB liderlerini de anlaşmayı yeniden müzakere etmeye ikna etme çabasında şu ana kadar başarılı olamadı.

Bu arada eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, Brexit konusunda ikinci bir referandum yapılması çağrısında bulundu.

Blair, İngiltere Başbakanı May’i, “AB’den ayrılma planı konusunda “kafasını duvara vurmaya son vermeye” çağırdı.

May için, “Müzakerelerde elimden geleni yaptım ama parlamentoyu memnun eden bir çözüm bulamadım” demenin “o kadar zor” olmayacağını ifade eden Blair, May’in daha sonra ne yapılacağı konusunda İngiliz halkının görüşüne başvurmasının makul bir seçenek olduğunu savundu.

May bugüne kadar Brexit konusunda ikinci bir referandum çağrılarını reddederek, Haziran 2016’daki referandumun son noktayı koyduğunu vurgulamıştı.