Meksika sınırından gelen sığınmacılar New York’a sığmıyor

Meksika sınırını yasadışı yollardan geçtikten sonra ABD’ye iltica başvurusunda bulunan on binlerce sığınmacı New York kentine akın etti. New York eyalet yasalarına göre, kentteki herkese hiçbir ayrım göstermeden barınma ve yiyecek sağlanması sığınmacıların New York’u tercih etmesinin nedeni.

New York Belediyesi, kente Arizona ve Teksas eyaletinden otobüslerle gelen sığınmacıları önce evsizlerin yaşadığı barınak ve sığınma evlerine yerleştirdi.

Birçok evsiz bu nedenle barınaklarından oldu kentin en büyük sorunlarından biri olan ‘evsiz’ problemi daha da arttı. New York Belediyesi, evsiz barınaklarının kapasitesi dolunca bu kez parasını ödeyerek kentin farklı semtlerinde kiraladığı otel odalarında öncelikle çocuklu sığınmacı aileleri yerleştirmeye başladı.

Yüz yıllık tarihi otel sığınmacı kabul merkezine dönüştürüldü

New York’un 1924 yılında hizmete giren ünlü tarihi ve lüks ‘Roosevelt Oteli’ The Irishman, Quiz Show, Men in Black 3, 1408, Wall Street, The French Connection, Malcolm X, The Dictator, Man on a Ledge and Maid in Manhattan gibi gişe rekorları kıran filmlerin çekildiği bir mekandı. Covid-19 nedeniyle uzun bir süre kapalı kalan otel yeniden hizmete açıldı. Ancak bu kez farklı bir şekilde hizmet vermeye başladı. ‘Roosevelt Oteli’, ‘sığınmacı karşılama merkezi’olarak kullanılmaya başlandı. Bin odalı otelin tüm odalarına sığınmacılar yerleştirildi.

Okullara da sığınmacılar yerleştirildi

New York kentine akın eden sığınmacılar artık belediyenin sağladığı barınma yerlerine sığmayınca iki hafta önce New York Belediye Başkanı Eric Adams oldukça çaresiz kaldıklarını belirterek, kentteki okulların spor salonlarına da sığınmacıları yerleştireceklerini açıkladı. Başkan Adams, "Okulların spor salonları sığınmacılar için kullanmak isteyeceğimiz son şeylerden biri ancak bu adımı atak zorunda kaldık. Kentteki tüm spor salonları için kesin bir tespit yapmadık ama baktığımız okullardaki spor salonları gerçek okul binalarından ayrı. Okul binalarından bağımsız’’ açıklamasında bulundu. Başkan Adams’ın bu kararı öğrenci velilerinden çok büyük tepki aldı. Veliler, günlerce protesto gösterileri düzenledi, ‘Okullarımız rahat bırak’, ‘Okullar otel değildir’, sloganlarını atarak karara tepki gösterdi. Tüm tepkiler çaresiz bir durumda olan Adams’a geri adım attırmadı.

İbadethanelere de sığınmacı yerleştirme kararı

Sığınmacılar için mevcut olan acil barınacak yer sayısının yetersizliği, çaresizlik New York Belediye Başkanı Adams’ı yeni arayışlar içine soktu. Bu kez kentteki ibadethanelere de sığınmacıları yerleştirme kararı aldı. Geçtiğimiz hafta uygulamaya geçen yeni kararı Adams, “New York Belediyesi’nin üzerindeki sığınmacı yükünü hafifletmek için sığınmacıları yerel toplumun üyeleriyle yaptığımız işbirliğiyle daha fazla farklı yerlere yerleştirmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede 50'ye kadar ibadethanede, yaklaşık bin sığınmacıya kalacak yer sağlamak için yeni bir program başlattık. Bu işbirliğiyle diğer barınma alanlarımızda geleneksel olarak sunulan yemek, hizmet, giysi bağışı ve diğer hizmetlerle her gün sağlanacak. Bu sığınmacı akını, New York kentinin büyük ölçüde kendi başımıza karşı karşıya kaldığı ciddi bir kriz. Maalesef bu adil değil. New York'un bunu yaşıyor olması doğru değil. Federal hükümet bizi giderek yalnızlaştırıyor’’ dedi.

JFK Havalimanı'nın hangarlarına da sığınmacılar yerleştirildi

On binlerce sığınmacıyı ağırlamak zorunda kalan New York kenti için geçtiğimiz hafta son hamle bu kez Vali Kathy Hochul’dan geldi. New York Valisi Hochul, JFK Havaalanındaki hangarların da sığınmacılara açılacağını açıkladı. Valilik Federal Havacılık Dairesi’nin de iznini aldıktan sonra geçtiğimiz hafta ilk etapta 500 sığınmacıyı hangarlara yerleştirdi.

Sığınmacıların New York kentine maliyeti 4,3 milyar dolar

New York Belediye Başkanı Adams, kente gelen sığınmacıların bütçeye maliyetinin 2023 ve 2024 yıllarında 4,3 milyar doları aşacağını açıkladı.

Federal hükümetin kendilerini yalnız bıraktığını kaydeden Adams, “FEMA aracılığıyla bize ulaştırılan federal yardım 40 milyon dolar. Bu miktar sığınmacı akınına uğrayan kent için komik bir rakam. 40 milyon dolarla, sığınmacıların sadece 5 günlük masraflarını karşılayabiliriz” dedi.

Başkan Adams, sığınmacı krizini, ‘ulusal bir kriz’ olarak değerlendirerek, “Bu ulusal krizin faturası maalesef New Yorklu vergi mükelleflerinin parasıyla karşılanıyor. Belediye olarak, New Yorklular’a verdiğimiz sosyal hizmet bütçelerinden kısıntı yapmak zorunda kaldık. Çok daha fazla kısıtlamaya gidebiliriz’’ dedi.