Merkel ve Sarkozy Krizi Görüştü

Merkel ve Sarkozy Krizi Görüştü

Paris’te bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa’nın krizden çıkabilmesi için somut önerilerde bulunmazken, AB’nin işleyişine ilişkin 3 önemli değişiklik önerisi getirdi.

Sonuçları merakla beklenen zirvede ayrıca mali işlemlere yeni vergi getirilmesi de kararlaştırıldı.

Piyasalarda yaşanan krize çözüm aramak için Elysee Sarayı’nda bir araya gelen Merkel ve Sarkozy, zirvenin ardından düzenledikleri basın toplantısında Euro bölgesine sunmak üzere 3 öneri üzerinde uzlaştı.

İki liderin getirdiği en radikal yenilik, Euro bölgesi üyesi hükümetlerinin temsil edildiği bir ‘Euro Ekonomi Hükümeti’ kurulması önerisi oldu. Buna göre Euro ülkeleri liderlerinden oluşan ‘Euro bölgesi Hükümet Liderleri Konseyi’ kurulacak, bu kurul yılda iki kez toplanarak Euro bölgesinin ekonomi politikalarını belirleyecek. Konsey’i 2.5 yıllığına seçilecek sürekli bir başkan yönetecek. Sarkozy “Bunun için hazırlanacak mektubu Çarşamba günü AB Başkanlığına gönderiyoruz” dedi.

Merkel ve Sarkozy ayrıca, ‘bundan böyle mali işlemlerden vergi alınmasına’ ilişkin öneriyi de AB gündemine getirecek. Henüz bir vergilendirme modeli belli olmamakla beraber ekonomistler, bunun“uluslararası sermaye hareketlerinin vergilendirilmesi’ şeklinde gündeme gelebileceğini belirtiyor.

İki lider euro bölgesi ülkelerini kıtadaki borç sorunun daha da kötü duruma gelmesini engellemek amacıyla denk bütçeler kullanmaya ve ortak hareket etmeye de çağırdı. Merkel, euro bölgesi üyelerinin borçlarını bir havuzda toplamak adına euro tahvili basmanın "bugün" için bir çözüm olmadığını söyledi. Sarkozy de “Euro bölgesinin güçlü bir ekonomik entegrasyonuna gitmek için gerekli adımları atıyoruz” dedi. Liderler, 17 Euro bölgesi üyesi ülkenin ‘altın kurallar’ adı verilen bütçe önlemlerini 2012 yazından önce hayata geçirmesini de önereceklerini söyledi.

Zirvede Almanya’nın itirazı üzerine Euro ülkelerinin karşılıklı borçlarını kendi aralarında anlaşarak kapatmalarını öngören ‘Euro-Yükümlülüğü’ önerisi ise ele alınmadı.

İki lider görüşürken, son yayınlanan bir rapor Avrupa’nın büyüme hızının Nisan-Haziran döneminde son derece yavaşladığını gösterdi.

Avrupa’nın en güçlü ekonomisi Almanya bile sadece binde 10 oranında büyüme gösterdi.

Düşük büyüme hızı, borç yükü altındaki Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomilerini güçlendirme çabalarını ve Yunanistan, Portekiz ve İrlanda gibi uluslararası yardım paketlerinden kaçınmalarını zorlaştıracak