Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişikliğe gitmediklerini belirterek, "2023 yıl sonu tahminimizi yüzde 22,3, 2024 yıl sonu tahminimizi de yüzde 8,8'de sabit tuttuk" dedi.
Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, "Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları, önceki raporda açıkladığımız tahminlerimizle uyumlu olarak 2023 yılı sonunda yüzde 22,3, 2024 yılı sonunda yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir. Gerek enflasyon gerekse tahminlerimize ilişkin varsayımlarımız bir önceki raporda sunulan öngörülerimizle uyumlu olarak gerçekleşmiştir” açıklamasında bulundu.
İlgili Haberler İzmir İş Dünyasından Nebati’ye Ekonomi EleştirileriLiralaşma stratejisine devam
Gıda fiyatlarının 2023'te geçmiş tahminlerle uyumlu olarak yüzde 22, 2024 yılında ise yüzde 11,5 artacağını varsaydıklarını belirten Kavcıoğlu, tahminler üretilirken makroekonomik politikaların orta vadeli bir perspektifle, enflasyonu düşürmeye odaklı ve liralaşma adımları kapsamında koordineli şekilde belirlendiği bir görünümü esas aldıklarını dile getirdi.
Kavcıoğlu, liralaşma stratejisini daha da güçlendirerek kararlılıkla uygulayacaklarını sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay yaptığı açıklamada, 2023’te herkesin hesabını yüzde 20’ler seviyesinde enflasyona göre yapması gerektiğini söylemişti.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin de bu hafta fiyat istikrarını yavaş yavaş sağlamaya çalıştıklarını, “bilerek ani yapmadıklarını” söylediği basına yansımıştı.
İlgili Haberler İhracatta Alarm Zilleri ÇalıyorMerkez Bankası'ndan şirketlere döviz dönüşüm desteği
Bu arada Merkez Bankası, 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi kapsamında yeni bir uygulama başlattı.
Yurt dışı kaynaklı dövizlerini Türk Lirası'na çeviren firmalara, çevrilen tutarın yüzde 2'si oranında döviz dönüşüm desteği verilecek.
Firmalar, ülkeye getirdikleri yurt dışı kaynaklı dövizlerinin en az yüzde 40'ını Merkez Bankası'na sattıktan sonra getirilen dövizin kalan kısmını kur korumalı dönüşüm hesabında değerlendirebilecek ve verdikleri taahhüt karşılığında Türk Lirası'na çevrilen tutarın yüzde 2'si kadar döviz dönüşüm desteği alabilecek.
Merkez Bankası'na satışı yapılacak dövizlerin ve Türk Lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürülecek dövizlerin yurt dışı kaynaklı olduğunun tespiti bankalarca yapılacak.
Söz konusu desteğe ilişkin tebliğ Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İlgili Haberler Türkiye’de Sanayi Üretiminde Düşüş