1 Kasım Genel Seçimleri’nde en fazla oy kaybı sonucuyla TBMM’deki vekil sayısı da 80’den 40’a düşmesiyle tartışılan MHP’de, parti içi muhalefette hareketlenme başladı ve bugün Sinan Oğan genel başkan adaylığı sürecini başlattı.
MHP’de neler olacağına ilişkin, hafta içinde Devlet Bahçeli’nin, 26.Dönem TBMM’deki ilk parti grup toplantısındaki sözleri merak yaratmıştı. Bahçeli, milletvekilleri ile partilileri seslenirken, 1 Kasım sonuçları için şunları dile getirdi: “MHP, 7 Haziran’da yüzde 16,29 oy oranı, 7 milyon 520 bin oy sayısı ve 80 milletvekiliyle TBMM’de temsil edilme hakkını kazanmıştı. Ne var ki, 1 Kasım’da beklentilerin altına düştüğümüz, oy ve milletvekili sayısında gerilediğimiz açık bir gerçektir. Yüzde 11,90 oy oranı, 5 milyon 694 bin 136 oy sayısı ve 40 milletvekiliyle 26. Dönem TBMM’nde elbette milletimizin verdiği muhalefet görevini en iyi şekilde yapacağız. 1 Kasım’da aldığımız neticenin bir başarı olduğu iddiasında değilim. Ancak mağlup da olmadığımıza yürekten inanıyorum. Elbette seçim sonuçlarını etraflıca inceliyor, analiz ediyor, milli iradenin kararına da saygı duyuyoruz.”
Oy kaybını ise 7 Haziran ile 1 Kasım arasında yaşanan süreçte olanı biteni “rezalet” olarak nitelendirerek açıklayan Bahçeli, “20 Temmuz’dan 1 Kasım’a kadar 104 askerimizi, 80 polisimizi, 5 korucumuzu şehit verdik. Anadolu’nun her hanesinden ağıtlar yükseldi. 20 Temmuz’da Suruç’ta, 10 Ekim’de Ankara’da canlı bombalar 134 vatandaşımızın canını aldı. AKP’nin pazarlık ortağı PKK oluk gibi kan akıttı” görüşünü ifade etti.
‘Saray lejyoneri’ benzetmesi yapmıştı
Grup konuşmasında parti içindeki muhaliflere çok ağır sözler ile tepki gösterdiği ve kurultay sürecine kapı açmayacağı gözlemlenen Bahçeli, MHP içerisindeki kendi genel başkanlığına muhalif kesimleri ise AKP ve Saray ifadeleriyle Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkili olmakla suçladı. MHP’de yönetim değişikliği olmayacağını vurgulayan Bahçeli, özetle muhaliflere karşı şöyle sözler sarf etti:
“Milliyetçi Hareket’e operasyon düzenleyen, buna yarım akıllarıyla yardım ve yataklık yapan kim varsa aldananlar arasında, fitne kafilesindedir. Bedeli ne olursa olsun, kara kampanya mucitlerine, karanlık ayak oyunlarına boyun eğmedik, eğmeye de hiç niyetimiz yoktur. Yalancıların, müfterilerin, münafık ve müşrik emellerin tezgahlarına tamam demeyiz, rıza göstermeyiz, geçit vermeyiz. Bizde teslim edilecek, işgale bırakılacak, ardından da silinmesi seyredilecek bir parti yoktur. Bizim saray lejyonerlerine, bozkurt görünümlü ak trollere, sureti haktan görünüp cadı kazanı kaynatan işbirlikçilere devredilecek bir parti de yoktur. MHP, kime hizmet ettiği, kimlerin kuklası olduğu belli olan zevat ve zavallılara rehin edilmeyecek kadar kutsaldır.”
Oğan: ‘AKP intihar edecekse bizi seçer’
Bugün ise MHP cephesinde parti içi muhalefet sahneye çıktı ve adaylığını resmen ilk açıklayan isim Sinan Oğan oldu. Oğan, düzenlediği basın toplantısında Bahçeli’nin yönelttiği Saray ve AKP bağlantısıyla ilgili eleştiriye karşılık “AK Parti, intihar etmeyi düşünüyorsa bizi seçer. Biz MHP’yi iktidar yapmak için yola çıktık bu sözüyle yola çıktık. Bugünkü iktidar, Saray ve başka çevreler MHP’nin bu halinden mutlu mesuttur” dedi.
MHP’nin 1 Kasım Genel Seçimleri sonuçları itibariyle her 4 seçmeninden birisini kaybettiğini söyleyen Oğan, basın açıklamasında sık sık Bahçeli’ye saygısını vurgulayarak, genel başkanlık adaylığı ve kurultay toplanması çağrısındaki amacını Türk milliyetçiliğini iktidara taşımak olarak açıkladı.
Basın açıklaması metninin dini motifler ile örülü olmasıyla dikkat çeken Oğan, kurultay için gerekli imza sayısına ulaşılıp ulaşılmadığı soruyu yanıtlarken, tek başına değil diğer olası genel başkan adayları tarafından da ortaklaşa şekilde delegelerden imza arandığını da ifade etti. MHP’de adaylık için adı konuşulan Meral Akşener, Koray Aydın gibi isimler ile görüşmeler yürüttüklerini de isim vermeksizin “diğer arkadaşlar” diyerek kaydeden Oğan, MHP’nin öncelikle tüzük kurultayı yapması için gerekli imza sayısına ulaşacaklarını şu sözleriyle anlattı:
“Partimizde 1240 delegemiz var beşte bir delegenin imzası olağanüstü kurultaya götürmek için yeterlidir sahada görüştüğümüz il başkanlarımız, ilçe başkanlarımız neredeyse tamamına yakınını partimizin bir muhasebe yapması gerektiğini düşünüyorlar. Dolayısıyla minimum 240’ın çok daha üzerinde imza olacaktır. Bunu da önümüzdeki günlerde göreceksiniz.”
Kendi adaylığını ise basın toplantısında “Bir nefer gibi ve ülkücü irade seçtiği takdirde genel başkan olmaya hazır olduğumu ifade ediyorum” sözleriyle açıklayan Sinan Oğan, MHP Genel Başkanı ile ilişkisi içinse; “Biz Sayın Bahçeli’nin oturduğu eve girmeye çalışmıyoruz. Sayın Bahçeli benim hürmet ettiğim bir büyüğümdür benim nikah şahidimdir. MHP Türk milliyetçilerinin ortak evidir” diye konuştu.
MHP’den ihraç edilmesi kararına karşı, yargıdan iptal kararı çıkmasıyla partiye geri döndüğünü belirten Oğan, MHP’ye geri dönüşünde hukuken hiçbir sorun olmadığını vurguladı.
Your browser doesn’t support HTML5
Türkeş’in kızı destek verdi
Bu arada Sinan Oğan’ın basın toplantısındaki sürpriz ise, MHP’nin Kurucusu Alparslan Türkeş’in kızı Çağrı Türkeş’in katılımı oldu.
Konuşması başında kürsüye Suriye ve Irak’ta Türkmenler’e yönelik saldırıları protesto etmek üzere Türkmen Bayrağı yerleştirildiğini söyleyen Oğan, basın toplantısı bitiminde Türkeş’in kızına teşekkür etti.
Çağrı Türkeş de, “Partinin geldiği noktada yeni bir harekete, gençlerin dinamizmine ihtiyaç vardır. Onun için kendilerine (Oğan’a) başarılar diliyorum. İnşallah yeni bir ivme kazanarak partimizin ilerlemesini temenni ediyorum” dedi.
Çağrı Türkeş, erkek kardeşi Yıldırım Tuğrul Türkeş’in MHP Genel Başkan Yardımcısı iken Seçim Hükümeti kuruluşu sırasında AKP’ye geçişi ve bugün AKP Ankara Milletvekili oluşuyla ilgili soru üzerine ise, “Yorum yok” yanıtını verdi.