MHP’de Muhalifler Bölündü Yarış Sonbahara Kaldı

Tek başına bayramlaşma kararının ardından Meral Akşener, Twitter aracılığıyla da duyurduğu üzere “yanlış anlamalara mahal vermemek” gerekçesiyle bayramlaşma etkinliğini saat 14.00’ten 16.00’ya ertelediğini bildirdi.

MHP’deki genel başkanlık yarışı, 10 Temmuz’da kongre girişimine yargı engeli getirilmesinin ardından yeniden delegelerden imza toplanması süreci başladığı için sonbahara ertelenmiş görünüyor. Ramazan Bayramı nedeniyle bugün gerçekleşen bayramlaşmada ise, tek kadın aday Meral Akşener’e karşı tepkiler oluştuğu gözlemleniyor.

Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) Ocak ayında resmen başlayan, ancak belki de Türkiye siyasi tarihindeki çok sayıda yargı kararıyla en karmaşık genel başkanlık yarışı sekteye uğradı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, parti içi muhaliflere karşı ilk günden beri savunduğu 18 Mart 2018 tarihini yeniden seçimli kongre günü olarak tekrarlaması dikkat çekti.

Son olarak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 28 Haziran’da MHP ile ilgili yapılan açıklama ile Yargıtay’ın kararı uyarınca yapılması beklenen 10 Temmuz’daki olağanüstü kongreden genel merkez yönetimince vazgeçildiği ortaya çıkmıştı. Bayram öncesinde ayrıca Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 19 Haziran’daki 6. Olağanüstü Kongre kapsamındaki tüzük değişiklikleri aleyhine verdiği karara muhaliflerce yapılan itiraza olumlu yanıt alınamamıştı. Sonuç itibariyle 10 Temmuz’da genel başkanlık ve parti yönetimi seçimli olağanüstü kongre ihtimali rafa kalktı.

2018 yılı öncesinde MHP’de değişim olacak mı?

Muhalif genel başkan adaylarından Koray Aydın, hukuken olağanüstü kongre için yeniden delegelerden imza toplayabileceklerini açıkladı. Amerika’nın Sesi’ne son tabloyu değerlendiren Aydın’ın avukatı Dilşat Erdil’e göre; hukuki bakımdan Yargıtay’ın emsal kararı çerçevesinde. Eğer yeniden delegelerden yeterli imza toplanırsa genel merkez tarafından olağanüstü kongre kararı alınması gerekecek. Delegelerden imzalı-yazılı olağanüstü kongre talebi işleme alındığında MHP’de sonbaharda kongre yapılması gündeme gelebilecek. Muhalif adaylar Sinan Oğan ve Ümit Özdağ’ın da kendileriyle birlikte yeniden imza toplanmasına destek verileceğini de belirten Erdil, bu sefer hukuken Yargıtay’ın emsal kararı nedeniyle süreçte kesinti olmayacağı görüşünde.

Bu arada Meral Akşener’in diğer adaylarca dışlanacağı iddiaları gündemde iken; son olarak dört aday ortak açıklama yaptı. “Bu kutlu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Kurultayda divan oluşuncaya kadar güven içerisinde ortak hareket edeceğiz” diyen Akşener, Aydın, Oğan ve Özdağ, kamuoyuna yine birlikte genel merkeze karşı mücadele vereceklerini mesajını verdi. Ancak Ankara’da kulislere yansıyan bilgilere göre; MHP’li delegelerden ortaklaşa imza toplanabilmesi için dört aday birlikte hareket etme kararı almış olsa da, Akşener’e karşı “güvensizlik” tavrı varlığını koruyor. Bu görüş, bugün için Akşener’in tek başına bayramlaşma yapacağı yönündeki genel başkanlık yarışındaki iddialı tutumuyla da örneklendiriliyor.

Akşener’in bayramlaşmasında kavga çıktı

Bu arada bugün Akşener’in, Ankara’da Esenboğa Havalimanı Yolu’ndaki bir otelde gerçekleştirdiği bayramlaşma ise yumruklu, taşlı kavgalara sahne oldu. MHP içerisinde Akşener’in bayramlaşma kararına ilk tepki, Devlet Bahçeli’nin genel merkezdeki bayramlaşması ile eş zamanlı olarak ayarlanması nedeniyle çıktı. Ardından Akşener, Twitter aracılığıyla da duyurduğu üzere “yanlış anlamalara mahal vermemek” gerekçesiyle bayramlaşma etkinliğini saat 14.00’ten 16.00’ya ertelediğini ifade etti. Ancak saat değişikliği de tepkileri ortadan kaldırmadı ve Akşener’in bayramlaşması sırasında Bahçeli taraftarları da otele geldi. “Hareket’in lideri Devlet Bahçeli” sloganıyla Akşener’i protesto eden grup ile oteldeki Akşener destekçileri arasında yumruklu, taşlı kavga başladı. Çevik kuvvet ekipleri müdahalesiyle yatıştırılan kavga sonucunda yaralananlar da oldu.

Yaşanan kavga sonrasında kendisini destekleyenlere hitap eden Akşener, “Buraya gönderilen çocuklar da benim evlatlarım. Başka annelerin çocukları üzerinden kabadayılık yapılmaz. Onlar bizim evlatlarımız. Ülkücülerin kardeşlik hukukunu ve inancını ne yaparsanız yapın bitiremeyeceksiniz, asla bu duyguyu tahrip edemeyeceksiniz. Buradan açık açık sesleniyorum, 'Demirden korkan trene binmez.' En yüksek tepelerde oturanlara, onların üzerinden her gün bize hakaret edenlere, bizlere iftirada bulunanlara sesleniyorum, dün demokrasi diye ağlaşa ağlaşa gezdiniz. Bu millet arkanızda durdu. Çünkü antidemokratik uygulamaların millet vicdanında yeri yoktu. Bugün aynı şeyi bize yapıyorsunuz” dedi.

Bahçeli muhalifleri MHP’den atacak mı?

MHP Genel Başkanı Bahçeli ise, partililerle bayramlaşmasında kongre tarihi için yeniden 18 Mart 2018 gününü dile getirdi. Dolayısıyla da olağanüstü kongre yapılmasına karşı tavrını koruyacağını işaret eden Bahçeli, muhaliflere yönelik olarak şunları söyledi:

“MHP’nin alternatifi olmaz. Ciddiye alıyor musunuz onları? MHP’de her arkadaşımız eşine dostuna arkadaşına iftar yemeği vermeyi düşünebilir. Ramazan ayında teşkilatlarımız ve ülküdaşlarımız iftar yemekleri düzenlemiştir. Bunları saygı ile karşılarız ama bayram ayrı bir müessesedir. Bunun dışındaki bayramlaşma bana gelen bilgiler doğrultusunda Fethullah Gülen örgütlenmesi tarafından yapılan bir oyundur. Bir ayıklanma mevsimi başlayacaktır. Bundan kimsenin endişesi olmasın.”

Bahçeli’nin “ayıklanma mevsimi” ifadesiyle birlikte MHP’de parti içi disiplin süreciyle muhalif isimler aleyhine partiden ihraç kararları alınabileceği yeniden gündeme geldi. Anımsanacağı üzere; Yargıtay’ın kararı uyarınca 19 Haziran’da düzenlenen MHP 6. Olağanüstü Kongresi’nde yapılan tüzük değişiklikleri son olarak Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararına takılmıştı. Bu nedenle de tüzük değişikliği yasalaşmadığından dolayı da MHP Genel Merkezi’nin, muhalifleri parti içi disipline sevk etme kapısı açık kalmıştı.