MHP Kurultayı’nda ‘İttifak’ ve ‘Terör’ Teması Ön Plandaydı

MHP’nin 12. Olağan Kurultayı’nda, AKP’yle oluşturulan ‘ittifak’ nedeniyle adeta “iktidar ortaklığı atmosferi” yaşanırken, terörle mücadele mesajları yanı sıra genç erkek nüfus ağırlığı da göze çarptı.

MHP, 12. Olağan Kurultayı’nı “Milli Duruş–Şühedeya Vefa Millete Beka” başlığıyla Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirdi. Kurultayda, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kurultay delegesi 1176 MHP’linin imzasıyla tek aday olarak gösterilerek, 1167 delege oyuyla yeniden genel başkan seçildi. Oylamada 1169 delege oy kullandı ancak 2 oy geçersiz sayıldı. Böylece Bahçeli, 9’ncu kez MHP’nin liderliği görevini üstlendi.

Bahçeli, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri sonrasında AKP karşısında muhalefet partileri CHP ve HDP ile birlikte yüzde 60 civarında çoğunluk sağlanmasına karşın MHP’nin “koalisyon ortağı” veya “koalisyon destekçisi” olmasına izin vermemişti. Bunun üzerine MHP içerisinde Bahçeli’nin liderliğine karşı çıkarak “olağanüstü kurultay” yapılması talebindeki muhalif hareket gündemdeydi. Ancak Bahçeli ve ekibi, 18 Mart 2018 tarihinden önce hiçbir şekilde kurultay yapılamayacağı konusunda ısrarcı tutum sergileyerek, muhalif isimleri de partiden ihraç etmişlerdi. Bu süreçte, o dönemki delegeler ile toplanan olağanüstü kurultay yargı kararlarıyla iptal edilmiş, MHP’nin çok sayıda il teşkilatı genel merkez kararıyla feshedilmiş, delegeler parti üyeliğinden çıkarılmış ve sonrasında Meral Akşener liderliğinde muhalif isimlerce İyi Parti kurulmuştu. MHP’nin delege, il teşkilatları yapısı sil baştan yapılandırılarak, bugüne gelindiğinde MHP 12. Olağan Kurultayı, parti içerisinde Bahçeli’nin liderliğine muhalefet olmaksızın gerçekleştirildi.

MHP 12. Olağan Kurultayı’nda Ankara Spor Salonu, “milliyetçilik” yaklaşımı bakımından kırmızı-beyaz renkli balonlar ile pankartlar ve MHP Logosu yanı sıra Türk Bayrağı ile süslendi. Salonda, “MHP’nin Sevdası, Milletin Bekası”, Vatanımız Var Olsun”, “Yüreğin, Vatan Olsun”, “Milliyetçi Harekat, Beka İçin Var elbet” ve “Beka için El Ver” pankartları asılıydı.

Salonda gün boyunca Bahçeli’nin fotoğrafçısı Ayhan Günaydın'ın yazdığı "2023 Marşı" ile "Milli Duruş" ve "Lider Devlet Bahçeli" adlı parti şarkıları çalındı.

Kurultay, Bahçeli’nin “Türkmen Beyi, Türkiye Seninle Gurur Duyuyor” sloganı eşliğinde saat 09.56’da salona gelmesiyle birlikte başlatıldı. Bahçeli, gençlerce oluşturulan insandan güvenlik koridoru içerisinden geçerek, salonu bozkurt işaretiyle selamladı. Bu sırada gençler de Bahçeli’yi bozkurt işaretiyle karşıladı.

Kurultayda Divan Başkanlığı’na seçilen MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, parti tarihinde iki kez üst üste divan yönetimini üstlenen kişi oldu. Kurultayda, İstiklal Marşı ve saygı duruşu ardından Afrin’deki operasyonda hayatını kaybeden askerler için Kuran-ı Kerim’den Bakara suresi okundu.

Salon içi ve dışında okul kıyafetleriyle 18 yaş altı erkek çocukları bulunması yanı sıra genel olarak genç erkek izleyici yoğunluğu da dikkat çekti.

Erdoğan’dan ittifak mesajıyla kutlama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, aynı zamanda AKP Genel Başkanı sıfatıyla MHP 12. Olağan Kurultayı’na kutlama mesajı gönderdi.

Kurultay Divan Başkanı Yalçın’ın okuduğu Erdoğan’ın mesajında Bahçeli’ye hitaben MHP’ye yönelik övgüleri göze çarptı.

Erdoğan’ın, mesajındaki “MHP’li kardeşlerimin başbuğu Alparslan Türkeş’i de bu vesileyle yadediyorum” sözleri salondan yoğun alkış aldı. Erdoğan, mesajında, “Türkiye’nin en köklü siyasi geleneklerinden birini temsil eden MHP, 15 Temmuz darbe teşebbüsü başta olmak üzere terörle mücadele ve bekamıza yönelen saldırılarla mücadele, milli birlik ve dayanışmaya ihtiyaç duyduğumuz her dönemde devletimizin ve demokrasimizin yanında saf tutmuştur. MHP’nin ülkemizin menfaatlerini siyasi farklılıkların üstünde tutan politikasınıdaima takdirle karşıladığımızı özellikle 7 Ağustos 2016 tarihinde Yenikapı Meydanında vücut bulan ardından 16 Nisan halk oylamasında kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, ülkemizin önünde yepyeni bir dönemin kapılarını açmıştır. Uzlaşmayı, kenetlenmeyi, ortak değerler etrafında buluşabilme erdemini getiren bu yeni süreç, 2019 seçimlerine yönelik başlatılan Cumhur ittifakı ile daha da öteye taşınmıştır. 2019 seçimlerinde ortaya konulacak birlik beraberlik ruhu, ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda yapması gereken atılımlar bakımında da son derece önemlidir. İnşallah Türkiye bu süreci başarıyla atlatacak çok daha güçlü çok daha müreffeh çok daha kararlı şekilde kutlu yürüyüşünü devam ettirecektir” ifadelerini kullandı.

Bu arada AKP’yi temsilen kurultaya Mustafa Şentop, Mahir Ünal, Harun Karaca, Hayati Yazıcı ve Naci Bostancı katıldı.

AKP yanı sıra ittifakta yer almak istediklerini açıklayan Büyük Birlik Partisi’den (BBP)de temsilciler kurultaydı. Demokrat Parti’den ise Genel Başkan Yardımcısı Nuri Efe kongrede yer aldı.

Türkiye’de parlamentoda yer alan siyasi partilerden CHP, HDP ve İyi Parti ise kurultaya davet edilmedi.

MHP’nin yeni yönetimi de belirlendi, 4 kurmay gitti

Devlet Bahçeli liderliğinde yola devam etme kararı alan MHP’nin 75 kişilik Merkez Yönetim Kurulu (MYK) listesi ve 9 kişilik Merkez Disiplin Kurulu da belirlendi.

Kurultay sonrasında MHP Parti Tüzüğü uyarınca, Başkan Bahçeli, 75 kişilik MYK’dan ise birlikte çalışacağı Başkanlık Divanı ekibini de seçecek. MHP Başkanlık Divanı, Genel Başkan ile birlikte 15 kişilik parti üst düzey yönetimini oluşturuyor.

Son olarak Divan’da Bahçeli ile birlikte 14 kişi bulunuyordu çünkü 4 Ocak 2017’de Başkanlık Divanı üyeliği ve genel başkan yardımcılığı görevlerinden istifa eden Atila Kaya’nın yerine seçim yapılmamıştı. Yine eski MYK’da istifalar nedeniyle boşalmış koltuklara seçim yapılmamıştı ve bu nedenle 72 kişi yönetimde bulunuyordu. MHP Disiplin Kurulu’nda 1 eksik ile 8 kişi görevdeydi.

MHP’nin yeni MYK’sı itibariyle Başkanlık Divanı’nın eski üyeleri Şefkat Çetin, Ahmet Kenan Tanrıkulu, Oktay Öztürk ve Mehmet Günal yönetime seçilemedi. Dolayısıyla Bahçeli, kendisiyle beraber Başkanlık Divanı’nda yer alan 13 kişiden eski kurmay ekibindeki 4 isme yeni yönetim döneminde yer vermedi.

MHP Başkanlık Divanı’nın eski üyeleri Semih Yalçın, İsmet Büyükataman, Celal Adan, Ruhsar Demirel, Emin Haluk Aynan, Mevlüt Karakaya, Sadir Durmaz, Mustafa Hidayet Vahapoğlu ve Mustafa Kalaycı yeniden yeni MYK’ya seçildi. Bu Bahçeli’nin kurmay ekibi üyesi 9 ismin yanı sıra MHP’nin yeni 75 kişilik MYK’sında şu isimler yer aldı:

“İsmail Faruk Aksu, İzzet Ulvi Yönter, Zuhal Topçu, Deniz Depboylu, Kamil Aydın, Ruhsar Demirel, Mehmet Parsak, Hidayet Vahapoğlu, Cemal Çetin, Ali Güler, Oğuz Turhan, Özgür Bayraktar, Taner Osmanağaoğlu, Yaşar Yıldırım, Volkan Yılmaz, Kadir Şekerci, Mehmet Taytak, İbrahim Çiftçi, Nevin Taşlıçay, Merve Menekşe, Gülbeyhan Saylağ, Nur Tuğba Aktay, Ayşe Sibel Ersoy, Gülay Özcan, Serap Şule Kalın, Fethi Yıldız, Murat Kotra, Yüksel Kaleci, Davut Haskırış, Ahmet Özyürek, Erdem Karakoç, Musa Küçük, Ahmet Yiğit Yıldırım, Hakan Doğru, Adem Yurdakul, Abdullah Bahadır Alperen, Fatih Çetinkaya, Mehmet Duygulu, Ferhat Çakıroğlu, Muhammet Koçak, Sefer Aycan, Süleyman Korkmaz, Mehmet Varol, Kadir Çitil, Nevzat Aypek, Hüseyin Korkmaz, Akın Üstün, İdris Aydın, Hakan Er, Hasan Özarslan, Hüsnü Uğur, Mustafa Ertekin, Mehmet Sarı, Süleyman Latif Yunusoğlu, Abdurrahman Başkan,Nevzat Ünlütürk, İbrahim Özyavuz, Fevzi Zırhlıoğlu, Ömer Çağlar Yılmaz, Bulduk Özdemir, Volkan Uygunçarlar, Volkan Dudu, Seyit Ahmet Göçer, Yusuf Turan, Recep Bakırcı, Umur Ertürk, Yakup Özkılıç, Ahmet Yılmaz.”

MHP MYK’sından kimler gitti?

Yeni MYK’da, eski yönetimden 38 isim yer alamadı.

Ayrıca yeni MHP Disiplin Kurulu’nda, Bahçeli’nin avukatı olarak tanınan Yücel Bulut’un da bulunmadığı görüldü. Bulut’un yanı sıra Erdem Şenocak da yer almadı.