2011’in baslarinda 23 milyon olan ülke nüfusunun yaklaşık yarısı 5 yıl içinde yer değiştirmek zorunda kaldı.
Savaş sartları nedeniyle 7 milyondan fazla Suriyeli ülke içinde yer degiştirirken 5 milyon kadar Suriyeli de Ürdün, Lübnan, Türkiye dahil olmak üzere çesitli ülkelere göç etti.
Suriye icinde yer degistiren Suriyelilerin yüzyüze kaldığı başlıca sorunlar işsizlik ve barınma.
Your browser doesn’t support HTML5
Küçük bir ülke olan Lübnan'da da yaklaşık 1 milyon Suriyeli bulunuyor. Lübnan'daki Suriyeli göçmenlerin bir kısmı kamplarda yerel ve uluslararası yardım kuruluşlarının yardımlarıyla yaşamlarını sürdürürken küçük bir bölümü de kiraladıkları evlerde ve kendi işyerlerinde çalısarak yaşıyor. Ancak Lübnan otoriteleri daha fazla mültecinin ülkeye gelmesini önlemek için vize, oturma izni uygulamalarında düzenlemeler yapma yoluna gitti.
Bunun yanısıra Suriyeli mültecilerin Lübnan'da işsizlik, ayrımcılık, yetersiz barınma, eğitim ve sağlık sorunları ile mücadele etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.
Türkiye de yaklaşık 3 milyon Suriyeli'ye ev sahipliği yapıyor. Henüz "mülteci" statüsünde kabul edilmeyen Suriyeliler "geçici koruma rejimi, misafir veya sığınmacı” gibi sıfatlarla anılıyor.
Suriyeli multecilerin Türkiye'de yaşadıkları sorunlar zaman zaman ulusal ve dünya basını da yer alıyor. Son olarak Savaşa Karşı Halk Meclisi'nin mültecilerin karşılaştığı sorunlara ilişkin bir süredir yürüttüğü çalışmaya göre Türkiye'deki Suriyeliler ayrımcılık, ırkçılık, cinsel istismar, işsizlik, eğitim ve sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanamamak, radikal örgütlerin etkin faaliyetlerinin etkisinde kalmak dahil bircok sorunla mücadele ediyor.