Mısır'da Ölü Sayısı Artıyor

Your browser doesn’t support HTML5

Mısır ordusu, devrik Cumhurbaşkanı Muhammet Mursi yandaşları ve karşıtları arasında giderek artan çatışmaları engellemek için harekete geçti.

Zırhlı askeri araçların Kahire’nin ana arteri 6 Ekim Köprüsü üzerinde Mursi karşıtlarıyla ilerlediği gözlendi. Bir askeri sözcü Fransız haber ajansına yaptığı açıklamada, taraf tutmadıklarını, yalnızca hayat kurtarmaya çalıştıklarını söyledi.

Karşıt gruplar gün boyunca başkent Kahire, İskenderiye ve diğer kentlerde sokak çatışmalarına girdi. Çatışmalarda taraflar birbirlerine zaman zaman taşlarla, bazen yumruk yumruğa, bazen de havai fişeklerle saldırdı. Çatışmalarda dün 24 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

ABD ve BM'den 'şiddetten uzak durun' çağrısı

Amerika ve Birleşmiş Milletler, Mısırlılar’a krizi barışçı bir şekilde sona erdirmeleri ve şiddetten kaçınmaları çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Mısırlılar’ın sivil idare, anayasal düzen ve demokratik yönetime barışçı bir şekilde dönmenin yolunu birlikte belirleyecek, kritik bir dönemeçte olduğunu söyledi.

Washington’daysa Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Amerika’nın tüm Mısırlı liderlere, şiddeti kınama ve yandaşları arasında daha fazla şiddete başvurulmasını önleme çağrısında bulunduğunu açıkladı.

Dün askerler, Savunma Bakanlığı binasına yürümeye çalışan Mursi yanlısı göstericilere ateş açtı. Ordu, devrik Cumhurbaşkanı Mursi ve Müslüman Kardeşler’in diğer liderlerini gözaltına aldı, anayasayı da askıya aldı. Ordu, harekete geçmesinde halk ayaklanmasının etkili olduğunu savunuyor.

Ordunun geçici cumhurbaşkanı olarak atadığı Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur, yemin ederek görevine başladı.

Mursi karşıtı muhalefet, devrik cumhurbaşkanını 2011 yılında Hüsnü Mübarek rejiminin yıkılmasıyla sonuçlanan devrime ihanetle suçluyor.

Ordu bir yandan sivil yönetime dönüş için hazırladığı yol haritasını uygulamaya koyarken, eski muhalefet gruplarıyla birlikte uzlaşma çağrısında bulundu.

Müslüman Kardeşler liderleriyse, basın yayın organlarının kapatılmasından dolayı öfkeli. Örgüt, ordunun müdahalesinin Mısır’ı eski baskıcı politikalar, diktatörlük ve yolsuzluk dönemini geri getireceğini savundu.

Öte yandan Mursi ve Müslüman Kardeşler üyeleri aleyhinde “yargıya hakaret” suçlamasıyla soruşturma açılacağı bildiriliyor.

Kutlamalar tüm gün sürdü

Kahire’nin Tahrir Meydanı’nda Muhammet Mursi aleyhinde gösteri yapan Mısırlılar cumhurbaşkanının görevden alınmasından bu yana kutlamalarını sürdürdü.

Siyasi gözlemci Osama el-Gazali Mısır’da birçoklarının yeni bir başlangıç yapmaya hazır olduğunu söyledi: “Mursi’den sonra şimdi bütün Mısır ulusu, 2011 devriminde belirlenen ilkelere bağlı bir siyasi sisteme geçiş için yeniden çalışmaya hazır. Mısır halkı uluslararası standartlara uygun gerçek bir demokratik sistemi fazlasıyla istiyor.”

Geçici Cumhurbaşkanı olarak andiçen Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur’un yapması gereken çok şey var. Ordunun yol haritası askıya alınan anayasanın gözden geçirilmesini, seçim yapılmasını, siyasi ve toplumsal uzlaşma sağlanmasını öngörüyor.

Görevinden alınan Muhammet Mursi’yle Müslüman Kardeşler örgütü liderlerinin gözaltında olması yüzünden tansiyon artmış durumda.

Başsavcı Abdül Mecit Mahmut, herkese adil davranılacağını söylüyor: “Sadece meşru ve anayasal önlemler alacağız, yasal süreçler işleyecek.Kimseden intikam almayacak ve kimseye kin gütmeyeceğiz. Yalnızca yasalar egemen olacak.”

Mısır’da durum henüz yatışmış değil. Genel bir tedirginlik olduğunu söylemek mümkün. Buarada barış sözü veren ordunun bundan sonra atacağı adımlar hem Mısır’da hem de Mısır dışında yakından izleniyor.