Mısır’da Mursi Yanlıları Askerlerle Çatıştı

Diğer kentlerden de çatışma haberleri alındı. Çatışmalarda can kaybı olduğu bildiriliyor. Müslüman Kardeşler Örgütü, Mursi'nin görevden alınmasını protesto amacıyla barışçı gösteriler düzenleyeceklerini açıkladı
Mısır’ın başkenti Kahire’de devrik lider Muhammed Mursi taraftarları ile ordu birlikleri arasında çatışma çıktı. Diğer kentlerden de çatışma haberleri alındı. Reuter Haber Ajansı çatışmalarda can kaybı olduğunu duyurdu.

Görgü tanıkları, askerlerin Savunma Bakanlığı binasına doğru yürüyen Mursi taraftarlarına ateş açtığını, bazı kişilerin kurşunlara hedef olduğunu bildirdi.

Mursi’yi destekleyenler Kahire’nin Nasır City mahallesindeki Rabia El-Adaweya Camisi’nde toplandı. Davullar eşliğinde ordu aleyhtarı sloganlar atan göstericiler, Mursi’ye destek yemini ettiler.

Ordu, geçen yıl seçimle iş başına gelen Muhammed Mursi’yi olası bir halk ayaklanmasını önlemek amacıyla Çarşamba günü görevden almıştı. Ordu, bu süreçte, anayasayı da askıya aldı.

Mursi’nin liderliğindeki Müslüman Kardeşler adına konuşan bir imam, çok sayıda kişinin orduya karşı barışçı gösteriler düzenlemeyi amaçladığını söyledi. Müslüman Kardeşler, ordunun Mursi’yi haksız yere görevden aldığını ve darbenin yasadışı olduğunu savunuyor.

Ordu, Mursi yanlıları ile karşıtlarının çatıştığı Kahire’nin kuzeydoğusundaki Zagazig’e birlik gönderdi. Görgü tanıkları Zagazig’de silah sesleri duyulduğunu ve göstericilerin taş fırlattıklarını bildirdi.

Bu arada İslamcı militanlar Sina Yardımadası’ndaki bir havaalanına saldırı düzenledi. Ordu da, militanların roket mermileriyle düzenlediği saldırılar sonrasında Gazze sınırındaki Refah kapısını kapattı.

Ordu ve muhalefet grupları uzlaşma çağrısında bulundu. Ordunun Mursi’yi devirmesinden sonra, Müslüman Kardeşler’in önde gelen liderleri ev hapsine alındı. Mursi’nin de gözaltında tutulduğu bildirildi.

Mursi yanlıları, Mısır Cumhurbaşkanı’nın devrilmesine tepki gösterirken, Kahire ve diğer bazı kentlerde bu gelişme sevinçle karşılanıyor.

Mursi’nin yerine geçici olarak Adli Mansur cumhurbaşkanlığı görevine atandı.
Ordu, Müslüman Kardeşler’e ait televizyon istasyonu ile bir gazeteyi kapattı. İslamcı yayın yapan başka medya kuruluşları da aynı akibete uğradı.


Obama yönetimi ‘darbe’ demiyor

Obama yönetimi, Mısır’daki askeri müdahaleyi “darbe” diye tanımlamayı reddetti. Bu tarz bir tanımlama, Amerika’nın Mısır ordusuna her yıl verdiği 1,5 milyar dolarlık askeri yardımları kesmesine yol açabilir. Başkan Obama ayrıca, yönetimin mümkün olan en kısa sürede Mursi hükümetine olmasa bile, “demokratik yollardan seçilen bir hükümete devredilmesi” çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay, rastgele tutuklamalar ve basın-yayın organlarının kapatılmasından kaygı duyduğunu açıkladı, “yasadışı misilleme eylemlerinden” uzak durulması çağrısı yaptı.

Geçici hükümet sürecine katılmayı tercih eden bazı siyasi gruplar da tutuklamaları eleştirdi, Müslüman Kardeşler’in siyasi süreçten dışlanmaması gerektiğini savundu.

İslamcı politikacıların hazırladığı anayasayı da askıya alan ordu, anayasanın gözden geçirilmesi için bir komisyon atamayı ve yeni seçim tarihi belirlemeyi planladığını açıkladı.