Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürme kararının Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleri ile hiçbir şekilde örtüşmediğini belirtti.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Zeybekçi, Türk ekonomisinde sağlanan ilerlemelere işaret ederek, Moody’s’in kararını “temelsiz ve yanlı” olarak niteledi.
Zeybekçi, dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda, "ekonomisini 2016 yılının ilk 6 ayında yüzde 3,9 büyüten, bunu yaparken de aynı zamanda cari işlemler açığını azaltabilen, vatandaşlarına yeni iş olanakları yaratan bir Türkiye gerçeği dikkate alındığında, verilen bu kararın ne kadar temelsiz ve yanlı olduğunun açık olduğunu" vurguladı.
"Endişeleri ortadan kaldıracak bir performans ortaya koyduk"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu için New York’a düzenlediği ziyaretin önemli bir boyutu da ekonomiydi.
Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminin ülke ekonomisi ve yatırım ortamını ne derece etkileyeceği üzerinde çeşitli çevrelerce bir süredir bazı endişeler dile getiriliyor.
Erdoğan ve heyeti bu endişeleri gidermek ve Türk ekonomisinin sağlam olduğu mesajını vermek için New York’ta iş ve yatırım çevreleriyle toplantılar düzenledi.
Hem bu görüşmelerdeki kritik isimlerden biri olan hem de New York’ta yatırım odaklı çeşitli temaslarda da bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, New York’ta Amerika’nın Sesi muhabiri Mehmet Toroğlu’nun sorularını yanıtladı.
Bakan Zeybekçi, Türk ekonomisinin hem 15 Temmuz darbe girişimi hem de terör olayları gibi çalkantılara rağmen güçlü kalmayı başardığını ve endişeleri boşa çıkardığını belirtti.
Faiz oranlarında da söylentilerin aksine büyük bir zıplama görülmediğini, hatta şu anda 15 Temmuz’dan bile daha aşağıda seviyede olduğunu kaydeden Zeybekçi, 15 Temmuz’dan bugüne kadar Borsa İstanbul’a 1 milyar dolar seviyesinde yeni yabancı sermaye girişi yaşandığını anlattı.
Zeybekçi, “Şu an itibariyle Türk ekonomisi bütün endişeleri ortadan kaldıracak muhteşem bir performans ortaya koymuştur” dedi.
“Artık herşey halkın garantisi altına girdi”
Ekonomi Bakanı Zeybekçi şöyle devam etti:
“Dün ve bugün itibariyle baktığımız zaman da, dünyadaki gelişmelere baktığımız zaman da dünyada AB, ABD, Çin gibi bütün ülkelere baktığımızda genel itibariyle gerek IMF gerekse OECD'nin yayınlamış olduğu yeni tahminlerde büyüme rakamlarının aşağıya doğru çekildiğini görüyoruz. Türkiye'nin büyüme notu aşağıya doğru çekilmedi. Ve Türkiye son 27-28 çeyrekten bu yana dünyada ortalama yüzde 5'in üzerinde büyüyebilen ülke
15 Temmuz darbe girişimiyle Türkiye'de şu oldu. Artık her şey halkın garantisi altına girdi, demokrasi, hukukun üstünlüğü, özgürlükler, insan hakları, parlamentonun güvencesi gibi ülke halkın güvencesine girdiği için, yani Türk halkı Türkiye'nin ekonomisine artık kendi kontrolünde olan bu ekonomiye daha fazla güvendiği için çalkantılara artık asla ve asla izin vermeyecektir.”
Zeybekçi, Türkiye’nin şu anda dünyada en iddialı yatırım teşvik sistemine sahip olduğunu da söyledi.
Türkiye’nin Ağustos sonu itibariyle bütçe fazlası verdiğini ve yüzde 1,2 seviyesiyle bütçe açığında AB üyesi 28 ülkenin 25’inden daha iyi durumda olduğunu ifade eden Zeybekçi, bankaların durumu, cari açığın aşağı çekilmesi gibi alanlarda yine Avrupa ülkelerinin çoğundan daha iyi durumda olduklarını anlattı.
“Önümüzdeki dönem Türkiye’nin şahlanma yılı olacak”
Zeybekçi şunları kaydetti:
“Türkiye'nin bankacılık, bankaların yeterlilik oranına baktığımız zaman yine AB üyesi 28 ülkenin hemen hemen tamamından iyiyiz çünkü ortalama yüzde 7-8 civarındayken sermaye yeterlilik oranı, Türk bankalarının ortalama sermaye yeterlilik oranları yüzde 15'ler civarında. Cari açığı iddialı bir şekilde aşağıya çektik. 2015 sonu itibariyle yüzde 4,4 seviyesindeydi. Bu sene 2016'da biz bunu yüzde 4'ün altına indireceğiz. Bu ve buna benzer mali disiplini ve bütçe disiplininden asla taviz vermeden çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Ve Türkiye artık bütün bu olayları yaşadıktan sonra çünkü 2016 hakikaten çok farklı bir yıldı. Etrafımızdaki savaşlara Suriye, Irak karışıklıklarına rağmen, Türkiye'nin maalesef üzüntüyle belirteceğimiz bir terör faaliyetlerinden dolayı yaşadığımız olumsuzluklara, Rusya ile yaşadığımız talihsiz bir olaydan sonra yaşadığımız turizmle ilgili sıkıntılara, yani tüm bunlara rağmen Türk ekonomisi 2016 yılında yüzde 4 ve hatta biraz üzerinde büyüyecek olan ülkeler grubunda yer alıyor. Ve önümüzdeki dönemde artık Türkiye bütün bu sıkıntılarını atmış olarak bölgedeki problemlerin yatıştığı bir ekonomik döneme geldiğinde Türkiye'nin şahlanma yılı olacaktır.”
Zeybekçi’ye ABD’de bir araya geldikleri yatırım çevreleriyle görüşmelerinde edindiği izlenimleri ve Amerikalı büyük şirketlerin Türkiye’deki yatırım ortamına dair bir endişe taşıyıp-taşımadığını da sorduk.
Algı ile olgu arasında bir farkın olduğunu gördüklerini ifade eden Zeybekçi, darbe girişimi sırasında yaşanan manzaralara bakıldığında endişe duyulmasını anlayışla karşıladıklarını ancak Türkiye’deki durumun öyle olmadığını söyledi.
Türkiye’nin 18 Temmuz itibariyle bir birlik ve siyasette rahatlama dönemine girdiğini belirten Zeybekçi, bir araya geldikleri yatırım çevrelerine de bunu anlatmaya çalıştıklarını kaydetti.
“Yatırımcılardan olumlu dönüşler aldık”
Zeybekçi şunları belirtti:
“Bunu anlatırken de dostlarımızı, bizi bilen, Türkiye'de yatırımları olan dostlarımıza da Türkiye'yi anlatmalarını özellikle rica ediyoruz. Avrupa'da, Japonya, Kore, Körfez ülkelerine kadar, Amerika, Kanada, Brezilya'ya kadar bu coğrafyada Türkiye'yi anlatıyoruz şu anda. Anlattığımızda anlaşıldığımızı da görüyoruz, Türkiye'nin anlaşıldığını görüyoruz. Burada da yatırımcıların tabi ki endişe duymalarını da biz anlayışla karşılıyoruz. Anlattığımız zaman da karşılık bulduğumuzu görüyoruz ve onlardan dönüşlerle de karşılık bulduğumuzu görüyoruz.
Dün buradaki yatırımcılarla tamamı Amerika'da olan 270 tane yatırımcıyla, gerek fon piyasalarına para piyasalarına gerekse reel ekonomiyle ilgili yatırımcılarla bir aradaydık. Anlattık Türkiye'nin imkanlarını, fırsatlarını, gelecekle ilgili beklentilerini, şu anda yaşadıklarımızı anlattık ve aldığımız sonuçlar gayet güzeldi. Amerika'nın ticaret odasında yatırımcılarla beraber olduk. Bütün fonlarla tek tek özel olarak beraber olduk. Sizler gibi yayın kuruluşlarıyla beraber oluyoruz. Anlaşıldığımızı görüyoruz, yani geldiğimize değdiğini görüyoruz.”
Zeybekçi, New York’taki görüşmelerinde Türkiye’de yatırım bağlamında yeni bir karar ya da anlaşmaya varılıp-varılmadığına dair sorumuzu da yanıtlarken, Türkiye’de yatırımı olan şirketlerin daha fazla yatırım yapma kararlılığı içinde olduğunu gördüklerini söyledi.
“Amerika’ya tekrar geleceğiz”
Bakan Zeybekçi şöyle devam etti:
“Daha biraz önce, şirket isimlerini vermeyeyim, Avrupa'daki toplam yatırımlarının çok akıllı bir şekilde yüzde 30'unu Türkiye'de tutan bir Amerikan kuruluşunun Türkiye'de yatırımlarını daha fazla artıracağını, yine Türkiye'de yatırımları olan bir Amerikan teknoloji şirketinin Türkiye'deki yatırımlarını yeniden çok büyük bir konseptle artıracağı konusunda görüşüyoruz ve bununla ilgili özel tasarım teşviklerimizi konuşuyoruz onlarla. Portföy yatırımlarıyla ilgili de, yani finans yatırımlarıyla ilgili de dünyada şu anda bu anlamda eksi faizlerin olduğu bir dünyada parasal likiditenin bu kadar çok olduğu bir dünyada Türkiye en cazip pazarlardan biri olmaya devam ediyor. Bu anlamda da iştahı görüyoruz.”
Zeybekçi, gelecek ay Amerika’ya tekrar gelerek kapsamlı temas ve faaliyetlerde bulunmayı planladıklarını da bildirdi.