Mısır Halkı Seçimlerin Başlamasıyla Siyasi Geleceği Sorguluyor

Mısır Halkı Seçimlerin Başlamasıyla Siyasi Geleceği Sorguluyor

Meclis seçimleriyle birlikte geçiş sürecinde yeni bir aşamaya giren Mısır’da seçimlerin üç ay boyunca sürmesi bekleniyor. Ancak çalkantılı geçen bir yıldan ve bir haftayı aşkın süredir devam eden şiddet olaylarının karıştığı protesto gösterilerinden sonra çok sayıda Mısırlı ülkenin geleceğinden kaygılı.

Mısırlı protestocular uzun zamandır seçimleri bekliyordu. Oy verme süreci öncesindeki şiddet eylemleri de düşünülürse Mısır için bu noktaya gelmek kolay olmadı.

Üniversite öğrencisi Habibe El Hüseyni, çok umutsuz ve şunları söylüyor:

“Kötümser olmak istemiyorum. Hepimiz için daha iyi bir gelecek istiyorum. Doğru zamanın geldiğini düşünmüyorum ama seçimlerin yapılması şart.”

Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde Hüseyni’nin siyaset bilimi dersinde bu konu tartışılıyor.

Siyaset sosyoloğu Profesör Sait Sadık, öğrencilere protestolara katılıp katılmadıklarını soruyor.

Habibe Hüseyni ordu karşıtı gösterilere katılmak için değil, hükümetin göstericileri susturma girişimini protesto etmek için Tahrir Meydanı’na gideceğini söylüyor:


“Ekonomi felaket durumda. İstikrarsız bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle protestocuların ordu karşıtlığına değil ekonomiye, turizmi canlandırmaya odaklanması gerekir.”

Sait Sadık ordunun bazı Mısırlılar’a çalkantılı Arap Baharı’ndan sonra güvenlik ve istikrar duygusu verdiğini söylüyor:

“Ordu kentlerde yaşayan, birçok ekonomik çıkarı olan orta sınıfa güvenlik duygusu aşılıyor.”

Tahrir Meydanı’ndaki sivil-asker çatışması tek sorun değil. Sadık, İslamcı siyasetçileri, yangına körükle gitmek ve huzursuzluğu arttırmakla suçluyor:

“Siyasi İslam İslam değildir. Bu siyasetçiler sınıflararası mücadeleyi, köyle kent arasındaki çekişmeyi, İslam’ı nüfuz elde etmek için kullanıyor, Bedevi yaşantısıyla kent yaşantısını karşılaştırıyorlar.”

Kahireli tüccar Salih Hasan gibi birçok kişi kendilerini giderek daha da dışlanmış hissediyor.

“Karanlık bir döneme giriyoruz. Siyasi partilerin çoğu kamu yararına çalışmıyor, çalışan kesime, kendi deyişleriyle ‘sessiz çoğunluğa’ hitap etmiyorlar. Hepsinin kendi kişisel ve siyasi çıkarı var.”

Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde Profesör Sadık bu tarihi yol ayrımında öğrencilerini, Mısır’daki konumlarını sorgulamaya çağırıyor:

“Azınlık mısınız çoğunluk mu?”

Birçok Mısırlı için bugünlerde gelecek belirsiz olsa da uzmanlar seçim sonuçlarının bazı soruları yanıtlamaya yardım edeceği görüşünde.