Muhalefet Cephesine Yerel Seçimlerde HDP'yle İşbirliği Çağrısı

Yerel seçimler için bugün TBMM’de “aydın girişimi” olarak nitelendirilebilecek birgirişim ilk adımını attı. Türk Tabipleri Birliği eski Başkanı Gençay Gürsoy, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin eski üyesi ve CHP’li Rıza Türmen ile Prof. Dr. Baskın Oran’ın da aralarında bulunduğu bir grup aydın, HDP Meclis Grubu’nu ziyaret ederek, yerel seçimler sürecinde Türkiye’nin otoriterleşme manzarasına karşı muhalefet kesimleri ve partileri arasında işbirliği yapılması çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2013 yılında başbakanlığı döneminde, AK Parti hükümetinin Kürt sorunu konusunda çözüm önerileri üretilmesi için oluşturduğu Akil İnsanlar Heyeti’nin de üyesi olan Baskın Oran, Doğu illerinde HDP adaylarına destek verilmesi gerektiğini söyledi. Oran, neden bugün HDP’yi ziyaret ederek, böylesi bir girişim başlattıklarını, “Birincisi Türkiye’nin bugüne kadar sağladığı gelişmişlikle bağdaşmayan bir tek adam yönetimi var ve bu seçimlerde bu tek adam yönetiminin artık devam edemeyeceğinin sinyallerinin verilmesi lazım. İkincisi bunun yapılabilmesi için Doğu’da demokratların HDP’yi desteklemesi lazım, Batı’da da HDP oylarının ziyan olmaması lazım. Batı’da da HDP’nin böyle birçok rasyonel aritmetik hesap yaptığını, yapacağını görmüş bulunuyorum” sözleriyle açıkladı.

CHP’nin eski İzmir Milletvekili Rıza Türmen de, HDP dahil edilmeksizin muhalefet cephesi olarak demokrasi mücadelesi verilemeyeceği görüşünü dile getirdi. Türmen, “Türkiye’ye baktığımızda siyasetin ilginç bir görünüşü var. 6 milyon oy almış, Türkiye’nin 3’üncü büyük partisi, siyasetten dışlanmak isteniyor. Bu Türkiye’de siyasete ağır bir darbe vuruyor. Türkiye’de siyasetin etkinliğini ortadan kaldırıyor. Bunu önlemek lazım. Burada bulunmamızın önemli bir nedeni böyle bir gelişmenin önünü kesmek; HDP’nin, Türkiye’nin bütün diğer siyasi partileri gibi meşru bir Türkiye partisi olduğunu göstermek. İkincisi Türkiye’de bir demokrasi mücadelesi vermek zorundasınız. Türkiye’de demokrasi mücadelesinde HDP’nin çok önemli bir rolü var. HDP olmadan demokrasi mücadelesi veremezsiniz. Bir başka neden, bu yerel seçimlerde birlikte hareket etmenin önemi artık anlaşılmış durumda. Birlikte hareket edilecekse HDP’nin de bu birlikteliğin içinde yer alması başarı ile çıkmanın, Türkiye’deki otoriter, totaliter rejime son vermenin bir başlangıç noktası olması buna bağlı” diye konuştu.

Your browser doesn’t support HTML5

Muhalefet Cephesine Yerel Seçimlerde HDP'yle İşbirliği Çağrısı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de, yerel seçimlerde HDP’yle işbirliği yapılması girişimine teşekkür etti. Temelli, “Türkiye’de demokrasi konusunda gelişmelerin sağlanmasını istiyorsak bu yerel seçimleri böyle değerlendirmek gerekir. 31 Mart’ta yerel seçimlere giderken biz Kürt illerinde kayyumları süpüreceğimizi, yerel demokrasiyi hayata geçireceğimizi söyledik. Bu konuda çok önemli adımlar attık. Son yaptığımız halk oylamaları bir demokrasi şöleniydi, halkın iradesini ortaya koydu. Bu iradeye sahip çıkarsak 31 Mart’ta çok güçlü bir gelişme söz konusu olacaktır. Türkiye’nin batısında da AKP-MHP ittifakını geriletmek önceliğimizdir. Bu konuda tüm muhalefete, emek ve demokrasi güçlerine, sivil toplum örgütlerine, sendikalara çağrı yapıyoruz. AKP-MHP blokunun geriletilmesi Türkiye demokrasisi açısından kritik önemdedir” dedi.

Açlık grevleri HDP’yle işbirliğine engel mi?

Bu arada ana muhalefet partisi CHP başta olmak üzere yerel seçimler için işbirliği çağrısı yapılan HDP’deyse, “açlık grevleri” konusunda sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Ankara kulislerinde, PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan için yürütülen “açlık grevleri” nedeniyle CHP’nin de yerel seçimler arifesinde HDP’yle herhangi bir şekilde işbirliği görüntüsü vermekten kaçındığı konuşuluyor. İyi Parti’ninse CHP’yle ittifak müzakeresinde en başından itibaren HDP’nin dahil edilmesine karşı çıktığı biliniyor. Kulislerde, eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın öncülüğünde 7 Haziran 2015 genel seçimleri öncesinde Türkiye’nin partisi iddiasıyla yola çıkmış HDP’ye, PKK’nın gündemine hapsoldukları eleştirisi de sürüyor.

Ancak bugünkü aydın girişimine öncülük eden isimlerden Prof. Dr. Baskın Oran’a göre, yerel seçimler öncesinde Öcalan için açlık grevleri süreci yaşanması, HDP’nin “Türkiye partisi” hedefine gölge düşürmüyor. Oran, ‘’Herkes gibi ben de bir ideoloji sahibiyim ama benim için en değerli şey insan hayatıdır. Yavaş intihar anlamına gelen açlık grevi benim için çok üzücüdür ama açlık grevi yapanı değil onu açlık grevi yapmaya itmeye tenezzül edenleri kınamak lazım. Açlık grevleri Abdullah Öcalan’ın tecrit koşullarını protesto için yapılıyor. Yalnız Öcalan kim? Öcalan, 2013 yılının Nisan ve Mayıs aylarında bugünkü iktidarın (AKP) işbirliği yaptığı, Kürt barışı projesini başlattığı insan. Eğer bu suçsa kim suçludur gerisini anlayın” diye konuştu.