Muhalefetten Seçim Güvenliği Tepkisi

MHP ile iktidar partisi AKP’nin birlikte hazırladığı seçim süreçleriyle ilgili yasalarda değişiklikleri içeren 26 maddelik teklif yasalaştı.

AKP’li TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın yönetiminde, TBMM Genel Kurulu Pazartesi günü saat 14.00’ten Salı sabahına kadar çalıştı ve teklif saat 09.40’da oylanarak kabul edildi.

TRT üzerinden TBMM Genel Kurulu’nun yayın yapmadığı gün müzakere edilmesine CHP ve HDP karşı çıktı. Ancak buna rağmen 26 maddelik teklif kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda yasa teklifi görüşmelerine saat 16.20 civarında AKP’nin önergesiyle sürpriz şekilde geçilmesi de tansiyonu en baştan yükseltti. CHP, muhalefet parti şerhlerini içerecek şekilde yasa teklifi metni vekillere bugün dağıtıldığı için bunun üzerinden 48 saat geçmeden TBMM Genel Kurulu’nda müzakerelere geçirilemeyeceğini vurguladı. Ancak CHP’nin, TBMM İç Tüzüğü üzerinden yaptığı itiraza rağmen AKP ve MHP oylarıyla önerge kabul edilerek yasa teklifi görüşülmeye başlandı.

Görüşmeler sırasında CHP ve HDP’nin, geçmişte AKP’nin, MHP aleyhine “ülkücülük”, “milliyetçilik” konularında dile getirdiği açıklamaları hatırlattığı dakikalarda gerilimler aşandı. AKP ve MHP’nin, muhalefet vekillerini konuşturmama yönünde hareket ettiği gözlendi. Bahçekapılı, ortamın sakinleşmesi için 10’ar dakikalık aralar verme yöntemiyle toplantıyı sürdürdü ancak özellikle sabaha kadar 26 maddelik teklifi görüşerek yasalaşmada ısrar edilmesi üzerine vekiller arasında gerilim arttı.

Teklif müzakerelerinde son dakikalarda CHP’li Musa Çam’ın, daha önce Erdoğan’ın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli aleyhine sarf ettiği sözleri hatırlatması nedeniyle tepki görmesi ve “hakaret nitelikli sözler” gerekçesiyle TBMM Başkanvekili Bahçekapılı’nın önerisiyle cezalandırılması ise dikkat çekti. Çam, Bahçeli için şahsen mevzu bahis sözleri söylemeyeceğini ve sadece MHP’nin destekleme kararı aldığı Erdoğan’ın geçmişte söylediği sözü aktardığını da vurguladı. Buna rağmen AKP’li Bahçekapılı’nın önerisiyle AKP ve MHP’nin oylarıyla CHP’li Çam için disiplin cezası işlemi uygulandı. MHP’liler; muhalefet partileri için ayrılmış kulisi paylaştıkları CHP’li vekillere toplantıya ara verildiği sırada sert tepki gösterirken, çok sayıda milletvekili arasında fiziki kavga yaşandı. TBMM’de görevli polisler vekilleri ayırmaya çalıştı.

Your browser doesn’t support HTML5

MHP ve CHP Milletvekilleri Mecliste Kavga Etti

Gece boyunca vatandaşlar uyurken böylesi önemli bir yasal düzenleme yapılamayacağını vurgulayan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel diğer CHP’li milletvekilleriyle basın açıklaması yaptı. AKP’nin özellikle Meclis TV’nin yayında olmadığı Pazartesi gününü tercih ettiğini söyleyen Özel, “Türkiye'yi birlikte sürükledikleri karanlıkta birbirlerine tutunup ittifak şarkıları söyleyerek baraj korkularını yenmeye çalışanlar, seçimi güvensiz hale getirmeyle ilgili yasa tasarısını hazırlayanlar, milli iradeye bu kumpası kuranlar, milli irade hırsızları, siyasi yankesiciler gecenin karanlığından yararlanarak yarın güneş doğduğunda bir oldu-bitti yaparak bu ittifak yasasını kamuoyundan kaçırmak istiyorlar ama milletten kaçamayacaklar. Millet bu yaptıklarının hesabını sandıkta soracak” dedi.

HDP adına Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Filiz Kerestecioğlu açıklama yaptı. Beştaş, “İyi bir güne uyanmadık biz hiç uyumadık Türkiye’nin de uyumasını istemiyoruz. AKP iktidarı MHP ile birlikte hırsızlık serüvenine kanun hırsızlığını ekledi. AKP - MHP koalisyonu aynı zamanda yasa hırsızlığı da yapıyorlar. Seçim yasasına ilişkin değişikliklerin hukukla siyasi teamüllerle ilgisi yoktur, yolsuzluğu meşrulaştırmak için yapılan bir çalışmadır. Tüm muhalefetimize rağmen tek bir virgül bile değişmemiştir. Teklif görüşmesi Pazartesi günü canlı yayının olmadığı güne alındı. Gece boyu çalıştırılarak canlı yayından kaçırıldı. Bu nedenle hırsızlıktır. Bu teklifin yasallaşmış olmasının Türkiye’de karşılığı şu: ‘Halk iradesini tanımıyoruz, halk istediği oyu atsın biz istediğimiz sonucu çıkarırız.’ Ama unutmasınlar halk var, HDP var, halk oyuna sahip çıkacaktır. Bu bir seçim hilelerinin meşrulaştırılması, seçim suçlarının yasallaştırılmasıdır. AKP’nin hırsızlık siciline yeni bir aşama eklemesidir” diye konuştu.

Söz konusu yasa, #MühürsüzSeçimeHayır etiketiyle sosyal medyada ana gündem maddesine dönüşürken; CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin de imza kampanyalarıyla toplumsal konulara dikkat çekilmesini amaçlı Change.org sitesinde imza metni oluşturdu.

Kılıçdaroğlu: “Seçim hileleri kanunu yasalaştı”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, grup toplantısında, “İttifak ve seçim hileleri kanunu görüşüldü. Kanun da nasıl dolanabiliriz; yani masa başında milletvekili sayısını, oyumuzu artırmadan nasıl artırırız. Recep Bey, ‘Nasıl bir daha Cumhurbaşkanı seçilebilirim?’ diyor. Devlet Bey ‘Barajı aşmam lazım...’ Birisi seçim birisi baraj derdinde yan yana geldiler. Milletten kaçırıyorlar” sözleriyle tepki gösterdi.

Seçimlerde siyasi ittifak kurulmasına karşı olmadıklarını da vurgulayan Kılıçdaroğlu, ancak bunun meclisin gerçekten var olduğu demokrasilerde yapılabileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, AKP – MHP’nin kurduğu ittifak içinse şunları dile getirdi:

“Parlamentodan bakan seçemiyorsanız, işlevi sıfırlamışsanız siz neden ittifak yapıyorsunuz? İttifaka aslında hiç gerek yok bu modelde, ama yasayı çıkardılar. Bu yasa teklifinin 7 özelliği var:

1- Haksız temsil artıyor, milli irade gasp ediliyor 2- Baraj fiilen artarak devam ediyor 3- Anayasanın eşitlik ilkesine ve temsilde adalete aykırı 4- Seçim güvenliğini ortadan kaldıracak niteliktedir 5- Sopalı bir seçim hazırlığıdır 6- Partilerin denetimini azaltma amaçlanmaktadır 7- Sandığı seçmenden kaçırma planları… Vali istediği sandığı istediği yere koydurabilecek. Bütün milletime sesleniyorum. Masa başında, biz milletvekili sayısını artıracağız diye yola çıkanları, biz sandığa gömeceğiz. Sözüm sözdür, bütün sandıklara sahip çıkacağız. Bütün sandıklarda bizim elemanlarımız, bizim arkadaşlarımız olacak. Ne yaparlarsa yapsınlar, 2019'da o zatı oradan aşağı indireceğim. Sözüm sözdür. Kim olursa olsun, sel gibi akacağız ve sandıklarda kazanacağız.”

Temelli: “Seçmen iradesine ipotek koyan şaibeli bir koalisyon”

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de, bugünkü parti grup konuşmasında söz konusu yasal düzenlemeye ağırlık verdi. Temelli, “İttifak meselesi üzerinden şaibeli yasaya meşruiyet kazandırmak istiyorlar. İttifak kavram olarak kötü bir kavram değil. İttifakın kirlisi de var temizi de. Nasıl ittifak yaptığınız önemli. Bugün yapılan bir ittifak kanunu falan değildir. Yapılan, seçmen iradesine ipotek koymaya çalışan şaibeli bir koalisyondur” dedi.

Yasadaki düzenlemelerden örnekler aktaran Temelli, “Örneğin bir apartmanda oturanlar ayrı ayrı yerlerde oy kullanacaklar. ‘Neden koydunuz bu maddeyi?’ dediğinizde bizi suçluyorlar. HDP’liler aynı evin içinde yaşayanlara ipotek koyuyorlar. Ya kırsal alanda apartman yok ki sen neden apartmanlardaki insanları farklı sandıklara gönderiyorsun? Kimin kiminle nerede oy kullandığını saklamaya çalışıyorsun? Kim bilir kaç mevta oy kullanacak? Kim bilir kaç tane vatandaş olmayan insan oy kullanacak? Sandık başkanları kamu görevlilerinden olacak diyorlar. ‘Neden itiraz ediyorsunuz’ diyorlar TV’lerde. Sen kamu görevlilerini başında KHK kılıcını sallarken hangi kamu görevlisi itiraz edecek, tarafsız olacak? Oysa bir önceki yasa bu nesnelliği bu objektifliği kendi içinde var etmişti. Her parti temsilcisini gönderiyor ve orada bir konsensus oluşturuyorlardı. Eğer her sandıkta bütün partilerden katılım sağlanabilirse, hileyi kendiliğinden ortadan kaldırırsınız” diye konuştu.

Temelli, “Hilebaz hileden vazgeçmez” diyerek AKP’nin yasaya eklediği düzenlemeyle MHP’nin vekil sayısını düşüreceğini belirterek, “Yasa geçti gitti, geçmiş olsun Bahçeli. Onlar 40 vekil hesabı yapıyor ya 5 vekille kapı ağzında otururlar, beşinci parti olarak” ifadelerini kullandı.