'Mültecilerin Eğitim ve Becerilerine Göre Seçilmesi İnsan Haklarına Aykırı'

Your browser doesn’t support HTML5

CHP Milletvekili Profesör Dr. Aytuğ Atıcı, Birleşmiş Milletler 71. Genel Kurul öncesinde yapılan mültecilerle ilgili hazırlık toplantısında Türkiye’yi temsil etti.

Atıcı göçmenlerin bütün sorunlarının ele alınması beklenen toplantıda ağırlıklı olarak göçmenlerin göç ettikleri ülkeye finansal açılardan nasıl yarar sağladıklarının konuşulmasını eleştirdi.

“Bu beni biraz hayal kırıklığına uğrattı çünkü toplantıya katılanlar ağırlıklı olarak bir göçmen bir ülkeye geldiği zaman o ülkenin finansal sistemine nasıl katkıda bulunur, kendisi bundan nasıl faydalanır, ülkenin ekonomisi bu sayede nasıl kalkınır bunun üzerine duruyorlardı. Yani ‘win-win’ yani kazan-kazan politikaları konuşuldu. Hem gelen kazansın hem ülke kazansın gibi ama maalesef bir hayal kırıklığı yaşadım, göçmenlerin gittikleri ülkedeki sosyal sorunları, ayrımcılık sorunu çok çok az konuşuldu. İnsan haklarına dayalı sorunları maalesef çok az konuşuldu. Eğer siz 51 ülkeye girecek olan insanları, yani göçmenleri seçerseniz, meslek sahibi olanları seçerseniz, eğitimli olanları seçerseniz ya da parası olanları, yatırım yapacak olanları seçerseniz o zaman gelen göçmenler geldikleri ülkeye ekonomik olarak katkıda bulunabilirler. Ama ama seçmedikleriniz bu sefer o ülkede ölmeye mahkum olurlar. Örneğin Suriye'den biz Türkiye olarak eğitimli olanları, kalifiye olanları seçseydik Türkiye'nin ekonomisine katkıda bulunabilirlerdi. Ama 4 milyon’dan daha fazla insanın Türkiye'ye geldiğini düşünecek olursak, bunlarında büyük bir çoğunluğunun kalifiye işçi olmadığını söyleyecek olursak bizim yaptığımız işin ne kadar büyük olduğu ortaya çıkar."

Atıcı toplantıda insan hakları, eğitim ve sağlık konularına da beklediği kadar değinilmediğini belirtti. Türkiye’nin açık kapı politikası sayesinde 4 milyondan fazla Suriyeli göçmenin geldiğini fakat buna rağmen Avrupa ve Amerika’ya giden göçmen sayısının “onlarla yüzlerle, belki Almanya örneğinde olduğu gibi bin veya 2000 “ kişi ile sınırlandığını belirtti. Avrupa’nın göçmenleri eğitim ve iş becerilerine göre seçmesinin “insan haklarına aykırı” bir yaklaşım olduğunun altını çizen Atıcı, özelikle Suriye gibi bir iç savaşın içinde olan ülkelerden kaçanlara kucak açılmasının önemini vurguladı.Tüm dünyanın milyonlarca göçmeni kabul eden Türkiye’ye teşekkür ettiğini söyleyen Atıcı, Türkiye’nin harcadığı 26 milyar dolara karşın sadece 500 milyon dolarlık yardım almasının haksızlık olduğunu da dile getirdi.