Musul’da Sivilleri Hem Sevindiren Hem Endişelendiren Gelişme

Iraklı yetkililer ordu birliklerinin Perşembe günü Musul’a girdiğini açıklarken, kente giren askerler sivillerin güvenliği için ev ev arama yapıyor. Askerler, bir yandan da bubi tuzaklarına ve keskin nişancılara da hedef olmamaya çalışıyor.

Musul’a Irak askerlerini girmesiyle birlikte bazı siviller, beyaz bayraklar taşıyarak, bazıları da zafer işareti yaparak kentten çıktı.

Bununla birlikte, IŞİD’in elindeki toprakların geri alınmasıyla intikam saldırıları olabileceği endişesi artırıyor.

Uluslararası Af Örgütü, Irak ordusuyla birlikte hareket eden Sabawi aşiretinin ilerledikçe cihatçıların sempatizanlarına işkence yapıldığına veya dövüldüğüne dair haberler aldıklarını bildirdi.

Af Örgütü’nden Lynn Maluf bu tür saldırıları düzenleyenlerin suç işleme konusunda kendilerini çok rahat hissettiklerini ve ceza almayacaklarını düşündüklerini belirtti.

Çatışmalar haftalarca sürebilir

IŞİD militanlarının Tikrit Nehri’ndeki köprüleri havaya uçurması ve son direnişin Musul’un batısında olacağı tahmin ediliyor.

Peşmerge komutanı Nureddin Tatarhan Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada direnişin en iyi ihtimalle bir, en kötü ihtimalle de 2 ay süreceğini belirtti.

Saddam Hüseyin’in ordusunda da görev yapan Tatarhan, IŞİD’deki taktikleri geliştirenlerin eski Baasçılar veya Irak-İran ile Körfez savaşlarına katılmış eski askerler olduğunu söylüyor. Tatarhan’a göre, IŞİD’in taktiği direnişi uzatmak ve Saddam Hüseyin devrildikten sonra Amerikan güçlerine yaptıklarını yapmak. Tatarhan, Musul’da özellikle Çeçen ve Kazaklar olmak üzere çok sayıda yabancı savaşçının olduğunu söyledi.

Musul’dan kaçmak isteyen IŞİD militanlarının işi de zor. Şii milisler kentin batısında Halep yolunun önemli bir bölümünü kontrol altında tuttuklarını belirtti.

Suriye’ye kaçmak için IŞİD militanları daha zorlu yolları denemek zorunda kalacak.

Siviller kaçıyor

Perşembe günü siviller kentin doğusundaki kamplara ulaşmak için Musul’dan kaçıyordu. Kadınların çoğu peçeliydi. Erkeklerin çoğu da IŞİD’in istediği şekildeydi. Ama diğerleri hızlıca tıraş oldu. Bazı erkekler iki yıl aradan sonra ilk sigaralarını içti.

Iraklı yetkililer, 1 milyondan fazla sivilin kentte olduğunu düşünüyor. Bu yüzden de sivillerin güvenliğiyle ilgili endişeler de artıyor. Norveç Mülteci Konseyi, sivillerin büyük tehlike altında olduğunu belirtiyor. IŞİD bazı aileleri canlı kalkan olarak kullanıyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan bir aile kaçmak için 20 dakika yürümek zorunda olduklarını ve militanların üzerlerine ateş açtıklarını belirtti.

Zeyneb isimli kadın, “Çocuklar ayakkabılarını kaybetti; durup gizlenmek zorunda kaldık, sonra yeniden koşmaya başladık,” diyor.

Kaçmaya karar verdiklerini belirten Zeyneb, “IŞİD bize çok kötü davranıyordu ve onlara katılmayan erkekleri vuruyorlardı, kaçarken kocamı yakaladılar ve dövdüler, ailesinin gitmesine izin verdiği için çok kötü adam olduğunu bağırdılar,” dedi.