UNESCO tarafından "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep'e özgü lezzetlerden Nizip nanesi, Türkiye’nin nane ihtiyacının yüzde 75’ini karşılarken, 20’den fazla ülkenin ise yemeklerini lezzetlendiriyor.
Türkiye’nin nane deposu olarak bilinen Gaziantep’in Nizip ilçesinde üretim yapan çiftçiler nane üretiminde artan maliyetlerden dolayı emeklerinin karşılığını alamadığını vurgularken, Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz ise çiftçilere destek için yetkililere çağrıda bulundu.
Your browser doesn’t support HTML5
Fırat nehrinden aldığı suyu, farklı rengi ve aromasıyla coğrafi işaret alan Nizip nanesinde hasat başladı ama çiftçi mazot, gübre, ilaç ve su fiyatları altında eziliyor. Yeterli sulama ve gübreleme yapılmadığı için bu yıl rekoltenin düşük olması ise çiftçileri daha da zorluyor.
“Çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor“
VOA Türkçe’ye konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Abdülkadir Deniz, Türkiye’nin en iyi nanesinin Nizip’te üretildiğine dikkat çekerek, çiftçilerin bu emeğinin karşılıksız kalmaması gerektiğini savundu.
Çiftçilerin artan maliyetler altında ezilmemesi için yetkililere çağrıda bulunan Deniz, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:
“Belkıs Sulama Birliği’nin kurulmasıyla birlikte ilçemizdeki birçok arazi sulu nane üretimine açıldı. Nane üretimi su, gübre ve yeterli sıcağa bağlı olan bir bitki. Su ve gübrenin yeterli verilmesiyle birlikte verim de 2 veya 3 katına çıkar. Çiftçi başta su ve gübre olmak üzere maliyeti artan ürünleri kıstığı için verim de yarı yarıya düşüyor. İlaç pahalı diye nane fideleri arasındaki yabancı otlarla mücadele edilemiyor. Dolayısıyla üretim her geçen yıl biraz daha düşüyor. En azından bölgedeki çiftçiye verilen suyun fiyatının aynı olması çiftçiyi biraz daha rahatlatacaktır. Bu konuda yetkililerin çiftçilerin taleplerine kulak vermesi nane başta olmak üzere bölgemizde yetişen tüm tarım ürünlerinin geleceği için önemlidir.“
Nane üretiminin birçok aşamasının el ile yapıldığı için çok fazla emek istediğini belirten nane üreticisi İbrahimi Balcı, emeklerinin karşılığını bu yıl alamadıklarını belirtti.
Su ve elektriğin çok pahalı olmasından dolayı verimin de düşük olduğunu belirten Balcı, nane üretiminin bölgede bitmemesi için bir an önce çiftçilere gerekli ve yeterli desteğin sağlanması gerektiğini ifade etti.