NASA’nın bir uzay aracı, Güneş’e daha önce gönderilen tüm nesnelerden daha yakın uçmayı hedefliyor.
2018’de Güneş’e yakından bakmak için fırlatılan Parker Güneş İnceleme Mekiği, o zamandan bu yana tam güneş tutulması sırasında görülebilen dış atmosfer olan güneşin halesi boyunca uçtu.
Bir sonraki dönüm noktası ise Güneş'e en yakın noktaya kadar yaklaşma olacak. Planlara göre, Parker Salı günü Güneş’in atmosferinden geçecek ve yüzeyinin 6 milyon kilometre yakınından geçerek rekor kıracak.
NASA misyonunun yöneticileri, uzay aracı iletişim menzili dışında olacağından, Parker'ın uçuştan günler sonrasına kadar nasıl bir performans sergilediğini bilemeyecekler.
Parker'ın Güneş'e önceki uzay araçlarından yedi kat daha fazla yaklaşması ve en yakın yaklaşmada saatte 690 bin kilometre hıza ulaşması planlanıyor. Şimdiye kadar yapılmış en hızlı uzay aracı olan Parker, 1371 santigrat dereceye kadar kavurucu sıcaklıklara dayanabilen bir ısı kalkanıyla donatıldı.
NASA aracı, en azından Eylül ayına kadar Güneş'in etrafında bu mesafeden dönmeye devam edecek. Bilim insanları etrafındaki halenin neden Güneş yüzeyinden yüzlerce kat daha sıcak olduğunu ve güneşten sürekli olarak uzaklaşan yüklü parçacıkların süpersonik akışı olan Güneş rüzgarını neyin yönlendirdiğini daha iyi anlamayı umuyorlar.
Güneş'in ısıtıcı ışınları Dünya'da yaşamı mümkün kılıyor. Ancak şiddetli güneş fırtınaları radyo iletişimini geçici olarak karıştırabiliyor ve gücü kesintiye uğratabiliyor.
Güneş şu anda 11 yıllık döngüsünün maksimum evresinde ve beklenmedik yerlerde renkli ışık hüzmeleri oluşmasına neden olabiliyor.