NATO Finlandiya ve İsveç’in Katılım Sürecini Başlattı

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından, NATO üyesi 30 ülke Mayıs ayı ortasında üyelik için başvuran Finlandiya ve İsveç’in onay sürecini başlattı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 30 NATO ülkesinin İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerini onaylama sürecini başlattıklarını "tarihi bir ana tanıklık ediyoruz" sözleriyle duyurdu.

Your browser doesn’t support HTML5

İsveç ve Finlandiya için NATO yolu açıldı


Geçen hafta Madrid zirvesinde Türkiye’nin vetosunu kaldırmasının ardından, Brüksel'deki NATO karargahında yapılan müzakereler, NATO yetkilileri ile Finlandiya ve İsveç temsilcileri arasında gerçekleştirildi.

İlgili Haberler Türkiye'den Finlandiya ve İsveç'e Yeşil Işık

Finlandiya heyetine Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ve Savunma Bakanı Antti Kaikkonen başkanlık ederken, İsveç heyetinin başında Dışişleri Bakanı Ann Linde yer aldı.

Her ülke için yapılan toplantılara, NATO Siyasi İşler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Bettina Cadenbach başkanlığındaki NATO heyeti de katıldı.

Müzakerelerin tamamlanmasının ardından müttefikler, Finlandiya ve İsveç için katılım protokollerini imzalamak üzere toplandı.

NATO temsilcilerinin katıldığı toplantıya Genel Sekreter Stoltenberg, İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile birlikte geldi.

"Tarihi bir gün"

Açılış konuşması yapan Stoltenberg, "Bugün tarihi bir gün. NATO iki ülkenin katılımıyla daha güçlü olacak. Bugün daha güçlü ve daha korunaklı 32 ülke olarak masanın etrafında oturuyoruz" dedi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto da, "Bugün Finlandiya’yı temsil etmek benim için onurdur. Bu sürecin tamamlanmasını dört gözle bekliyoruz. Daha güvenli bir Avrupa için birlikte çalışacağız. Birlikte daha güçlüyüz. Finlandiya çok güçlü bir savunma kapasitesine sahip" diye konuştu.

İsveç Dışişleri Bakanı Anne Linde ise, "Bugün İsveç ve Finlandiya için tarihi bir gün. Bundan sonraki adım, ülkelerin tek tek onaylaması olacak. İsveç, Avrupa ve Atlantik bölgesinin güvenliğine katkı sunmaktan mutluluk duyacaktır" dedi.

Her iki ülke de, NATO’ya katılım protokolünü imzalayarak, "üyeliğinin siyasi, yasal ve askeri yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirme istekliliğini ve kabiliyetini" resmen teyit etmiş oldu.

Stoltenberg, toplantının ardından Haavisto ve Linde ile NATO karargahında ortak bir basın toplantısı düzenleyecek.

Her ülke parlamentosunda onaylanacak

Katılım protokolleri imzanın ardından, “her ülkenin kendi yasal prosedürlerine göre onaylanmak üzere” tüm NATO ülkelerine gidecek.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği, 30 üyenin tümünün bunu onaylamasının ardından resmen başlayacak.

Türkiye, NATO zirvesinde 28 Haziran Salı günü varılan üçlü anlaşma çerçevesinde İsveç’ten istediği “terör örgütü üyelerinin” iadesini gördükten sonra bu protokolü onaylayacağını açıklamıştı.