ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Amerika’nın, Rusya’nın Ukrayna’da gösterdiği tutumuna karşı hem askeri hem de politik önlemlere başvuracağını söyledi.
Carter, bu açıklamayı, Baltık ülkelerinin savunma bakanlarıyla biraraya geleceği Estonya ziyareti öncesinde Berlin’de yaptı. Üç Baltık ülkesi; Estonya, Letonya ve Litvanya, Soğuk Savaş yıllarında Sovyetler Birliği’ne katılmaya zorlanmıştı.
Carter, Amerika’nın NATO’nun acil müdahale gücü bünyesindeki özel harekat, istihbarat ve diğer askeri birimlerine katkıda bulunacağını söyledi. Kurulan bu yeni birlik, Avrupa’nın Rusya’daki olası saldırgan tavrına karşı alınmış bir önlem.
Carter, NATO savunma bakanlarıyla Çarşamba ve Perşembe günü Brüksel’de biraraya gelerek, Rusya’nın Ukrayna’ya ait Kırım’ı ilhakına ve Ukrayna’daki ayrılıkçılara verdiği desteğe karşı nasıl bir tavır alınması gerektiğini tartışacak.
Batının Rusya ile düşman olmak istemediğinin altını çizen Carter, ancak yeri geldiğinde Batı’nın, kendini savunacağını söyledi.
Carter ayrıca, ne Soğuk Savaş yıllarına dönmek gibi bir arzularının olduğunu ne de Rusya ile yeni bir kriz yaşamak istediklerini söyledi. Bakan Carter, Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımların da istenilen sonuçları verdiğini bildirdi.
Carter’ın, bakanlara Amerika’nın gerçekleştirmek istediği askeri tatbikat için ağır askeri teçhizatı ve araçları Doğu Avrupa’da bulunan tugayına gönderme planını iletmesi bekleniyor. Savunma Bakanı, henüz bu planı resmi olarak onaylamış değil ve yetkililer bu teçhizatın tam olarak nereye gönderileceğini henüz açıklamadı. Ancak teçhizatın gidebileceği ülkelerin başında Rusya’yla sınırı bulunan Polonya bulunuyor.
Carter, “Rusya ile ilgili endişelerimizin başında Ukrayna geliyor. Buna binaen, Moskova’nın hiç kimseyi geçmişe gitmek için zorlamaması ve ülke olarak geleceğe sırtını dönmemesi için davetkar ve aynı zamanda cesaret verici olan güçlü ama dengeli stratejik adımlar atmaya çalışıyoruz” dedi.
ABD Savunma Bakanı, Vladimir Putin liderliğindeki Rusya’yla, Soğuk Savaş yıllarındaki Rusya’nın yarattığı sorunların farklı olduğunu söyledi. Yeni zorlukların, “melez savaş” adı verilen ve geleneksel savaşa nazaran, siber saldırıları ve askeri stratejik unsurları da bünyesinde bulunduran daha az belirgin bir savaşa dönüştürdüğünü açıkladı.
Hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını söyleyen Carter, “NATO’nun çok daha çevik, hareketli ve hızlı biçimde cevap verebilecek sistemini kurmaya çalışıyoruz çünkü artık sorunlar aniden karşınıza çıkıyor. Yeni türeyen melez savaş taktiklerine karşı özenli davranıyoruz. Bununla birlikte özenle davranmamız gereken ve Soğuk Savaş’ın herhangi bir parçası olmayan siber saldırılar da bulunuyor” dedi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Pazartesi günü, NATO’nun acil müdahale gücü personelini 13 binden 30 veya 40’bine çıkarmayı planladığını açıkladı.