İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, 4 Temmuz’da genel seçimlerin yapılacağını açıkladı. Sunak, İngilizler’in bu seçimlerle geleceklerini belirleyeceğini söyledi. 14 yıldır iktidarda olan Muhafazakar Parti’nin muhalefetteki İşçi Partisi karşısında seçimleri kaybetmesi beklentisi oldukça yüksek.
Seçim çağrısı yapacağına ilişkin aylardır süren spekülasyonlara son veren 44 yaşındaki Sunak, sağanak yağmur altında yaptığı açıklamada, seçim çağrısını beklenenden önce yaptığını söyledi. Sunak’ın seçim çağrısı, Muhafazakar Parti’nin kamuoyu yoklamalarında İşçi Partisi'nin çok gerisinde olması nedeniyle riskli bir strateji olarak değerlendiriliyor.
Downing Sokağı’ndaki Başbakanlık Konutu’nun önünde protestocular tarafından çalınan İşçi Partisi marşının sesini bastırmaması için bağırarak konuşan Sunak, sadece başbakan olarak değil aynı zamanda eski maliye bakanı olarak da hükümetteki başarılarını sıraladı.
"Şimdi İngitere'nin geleceğini seçme zamanıdır" diyen Sunak, bu seçimi kendisi ile istikrar, İşçi Partisi lideri Keir Starmer ileyse bilinmezlik arasında bir seçim olarak tanımladı.
Sunak, "Önümüzdeki birkaç hafta boyunca her bir oy için mücadele edeceğim, güveninizi kazanacağım ve size sadece benim liderliğimdeki bir Muhafazakar hükümetin zor kazanılmış ekonomik istikrarımızı riske atmayacağını kanıtlayacağım" dedi.
Your browser doesn’t support HTML5
İşçi Partisi'ne yönelik bir saldırıda ise Starmer'ın her zaman "kolay yolu" seçtiğini ve hiçbir planı olmadığını savunan Sunak, "Sonuç olarak, gelecek onlarla sadece belirsiz olabilir" dedi.
Sunak seçimlere sadece anketlerde İşçi Partisi'nin çok gerisinde girmekle kalmıyor, aynı zamanda partisindeki bazı kesimlerden de dışlanmış şekilde giriyor. Sunak’ın, zorlu geçeceği tahmin edilen seçim kampanyası sürecinde kendisini yönlendirecek küçük bir danışman ekibine giderek daha fazla ihtiyaç duyacağı öngörülüyor.
Ancak enflasyonun düşmesi ve ekonominin neredeyse son üç yılın en hızlı büyüme oranına ulaşması gibi bazı kazanımlarla birlikte Sunak, risk almak için zamanlamanın uygun olduğunu düşünüyor olabilir.
Eski yatırım bankacısı ve maliye bakanı olan Rishi Sunak, iki yıldan kısa bir süre önce göreve gelmişti.
Ekonomi ve savunma en çekişmeli başlıklar
Hem Muhafazakar Parti hem de İşçi Partisi, ekonomi ve savunma alanlarındaki saldırı hatlarının çoktan çizildiği seçim kampanyalarını başlattı.
Your browser doesn’t support HTML5
Sunak ve hükümeti, iktidara gelmesi halinde İşçi Partisi'ni vergileri arttırmaya hazır olmakla suçluyor. İşçi Partisi’nin bir planı olmadığı için giderek daha tehlikeli hale gelen dünyada Britanya için güvenli bir güç olmayacağını söylüyor, muhalefet ise bu suçlamaları reddediyor.
İşçi Partisi ise hükümeti, 14 yıldır ekonomiyi kötü yönetmekle, insanları daha kötü durumda bırakmakla ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek için şirketlerin arzuladığı istikrarı sağlayamamakla suçluyor.
İşçi Partisi'nin seçimleri kazanması halinde, bir zamanlar siyasi istikrarla tanınan İngiltere'de 1830'lardan bu yana ilk kez sekiz yılda altı başbakan görev yapmış olacak.
İşçi Partisi, Sunak’ın seçim açıklamasından önce, seçime fazlasıyla hazır olduğunu belirtmişti.
Your browser doesn’t support HTML5
İşçi Partisi lideri Keir Starmer’in sözcüsü, gazetecilere, "Başbakan ne zaman seçim çağrısı yaparsa yapsın biz tamamen hazırız. Tamamen örgütlü ve işlevsel bir kampanyamız var ve ülkenin bir genel seçim için can attığını düşünüyoruz" dedi.
Starmer geçen hafta partisinin seçim kampanyasını "İngiltere’yi yeniden inşa etme" sözü vererek başlattı ve İşçi Partisi'nin bir sonraki hükümeti kurması halinde atacağını söylediği ilk adımları anlattı.
İşçi Partisi, kamuoyu yoklamalarına göre seçim yarışını Sunak'ın Muhafazakar Partisi’nin yaklaşık 20 puan önünde götürüyor. Ancak bazı parti yetkilileri avantajlarının göründüğü kadar sağlam olmadığından endişe ediyor ve birçok seçmenin kararsız kalmasından korkuyor.