2024 Nobel Barış Ödülü Japonya'da atom bombasından kurtulanların kurduğu Nihon Hidankyo hareketine verildi

11 Ekim 2024 - Nihon Hidankyo'nun temsilci direktörü Tomoyuki Mimaki, hareketin 2024 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmesinin ardından Hiroşima'da düzenlenen basın toplantısına katıldı.

Norveç Nobel Komitesi, 2024 Nobel Barış Ödülü’nün, Hibakusha olarak da bilinen, Hiroşima ve Nagazaki'den atom bombasından kurtulanların oluşturduğu taban hareketi Nihon Hidankyo’ya verildiğini duyurdu.

Komite tarafından yapılan açıklamada, “Hibakusha, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için çaba gösterdiği ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıkların ifadeleriyle ortaya koyduğu için Barış Ödülü'ne layık görüldü” denildi.

11 Ekim 2024 - Nihon Hidankyo (Japonya Atom Bombası Mağdurları Örgütleri Konfederasyonu) yetkilisi Masako Kudo, hareketin Nobel Barış Ödülü'nü kazanmasının ardından Tokyo'daki ofisinde basınla konuşurken sevinçliydi.

İki nükleer bomba, bugüne kadarki savaşlarda sadece ABD tarafından Japonya’nın Hiroşima ve Nagazaki kentlerine, 6 ve 9 Ağustos 1945’te atılmıştı. Bu saldırının hayatta kalan tanıkları, yaşamlarını, nükleer silahlardan arındırılmış bir dünya için mücadeleye adadı.

Komite, “Hibakusha tarif edilemez olanı tarif etmemize, düşünülemez olanı düşünmemize ve nükleer silahların neden olduğu anlaşılmaz acı ve ıstırabı bir şekilde kavramamıza yardımcı oluyor” dedi.

Norveç Nobel Komitesi Başkanı Jörgen Watne Frydnes, ülke adı vermeden, nükleer güce sahip olan ülkelerin nükleer silah kullanmayı düşünmemeleri gerektiği uyarısında bulundu.

Nihon Hidankyo temsilcilerinin “nükleer tabunun yerleşmesine” katkıda bulunmak için gösterdikleri olağanüstü çabaları öven Watne Frydnes “Günümüzün nükleer silahları çok daha büyük yıkıcı güce sahip. Bu silahlar milyonlarca insanı öldürebilir ve iklimi feci şekilde etkileyebilir. Nükleer bir savaş uygarlığımızı yok edebilir” dedi.

Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba, Laos'ta düzenlediği basın toplantısında “Nükleer silahların ortadan kaldırılması için çalışan bir kuruluşun Nobel Barış Ödülü alması son derece anlamlı” dedi.

Nükleer silahlar konusunu sürekli takip eden Norveç Nobel Komitesi, en son 2017 yılında ödülü Nükleer Silahların Kaldırılması için Uluslararası Kampanya’ya (ICAN) vermişti.

ICAN, Nihon Hidankyo’yu X platformunda bir mesajla kutladı.

ICAN, mesajında, “Nihon Hidankyo'yu bu inanılmaz derecede hak ettiği #NobelBarışÖdülü için tebrik ediyoruz. Hiroşima ve Nagazaki'den kurtulanlar, nükleer silahların yıkıcı etkileri konusunda farkındalık yaratmak ve bu silahların tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamak için yorulmak bilmeden çalıştılar” dedi.

2025 yılının Ağustos ayı, ABD’nin Japon şehirlerine nükleer bomba atmasının 80’inci yıldönümü olacak.

Eski ABD Başkanı Barack Obama, 2016 yılında, görevi başındayken Hiroşima'yı ziyaret eden ABD başkanı olmuştu. Obama, bombalamalar için, birçok Japon'un gecikmiş olduğunu düşündüğü doğrudan bir pişmanlık ifadesi ya da özür dilemekten kaçınmıştı.

Bombanın isabet ettiği alanı ziyaret eden eski Başkan Obama, burada atom bombasından kurtulan Shigeaki Mori'ye sarılmıştı.

Mori, 6 Ağustos 1945 sabahı atom bomba düştüğünde sekiz yaşındaydı ve patlamanın etkisiyle bayılmıştı. Kendine geldiğinde, çömelmiş bir kadının kendi iç organlarını tutarak en yakın hastaneyi sorduğunu görmüştü. 30 yıl sonra, okulunun bahçesinde kaç kişinin yakıldığını bulmak için 10 yıl süren bir arayışa başlamıştı.

11 milyon İsveç kronu (yaklaşık 34,3 milyon TL) tutarındaki para ödülüyle beraber verilen Nobel Barış Ödülü, 1895 yılında vasiyeti üzerine bu ödülü oluşturan İsveçli sanayici Alfred Nobel'in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık'ta Oslo'da sahiplerini bulacak.