ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, bu kış ABD'nin bazı bölgelerinde sindirim sistemini etkileyen norovirüs vakaları artıyor.
Son rakamlar, Kasım ayının son haftasında 69 olan norovirüs salgını sayısının 5 Aralık haftasında 91'e yükseldiğini gösteriyor.
Geçmiş yıllara ait rakamlar Aralık ayının ilk haftasında en fazla 65 salgın rapor edildiğini gösteriyor.
Norovirüs enfeksiyonu ani kusma ve ishal ile ortaya çıkıyor. Salgınlar genellikle yolcu gemilerinde, huzurevleri ve hapishaneler gibi toplu yaşam alanlarında, okullarda ve insanların birbirine yakın olduğu yerlerde görülüyor.
Norovirüs nedir?
CDC'ye göre norovirüs, ABD'de gıda kaynaklı hastalıkların önde gelen nedeni. Norovirüs, her yıl ABD'de görülen gıda kaynaklı enfeksiyonların yüzde 58'inden sorumlu.
Sağlık uzmanları, norovirüs enfeksiyonlarına kolayca yayılan bir grup virüsün neden olduğunu ve 10 viral partikülün bile bir kişiyi hasta edebileceğini söylüyor.
ABD'nde her yıl yaklaşık 2 bin 500 norovirüs salgını rapor ediliyor. Salgınlar yıl boyunca rapor edilse de de en sık Kasım-Nisan ayları arasında görülür.
Kusma ve ishalin yanısıra yaygın belirtiler arasında mide bulantısı, mide ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı ve ateş de bulunuyor.
İlgili Haberler ABD'de bir insanda görülen ilk ciddi kuş gribi vakasında virüsün mutasyona uğradığı görüldüNorovirüs nasıl bulaşıyor?
Çoğu norovirüs salgını, halihazırda enfekte olan kişilerin virüsü, yiyecek veya yemek kaplarını paylaşmak gibi doğrudan yollarla başkalarına yaymasıyla ortaya çıkıyor.
Salgınlar gıda, su veya kontamine yüzeyler yoluyla da yayılabiliyor.
Hastalık ne kadar sürüyor?
Norovirüsün neden olduğu hastalık genellikle aniden başlıyor ve belirtiler virüse maruz kaldıktan 12 ila 48 saat sonra gelişiyor. Çoğu insan bir ila üç gün içinde iyileşiyor.
Ancak ABD'de her yıl 19 ila 21 milyon kişinin hastalandığı norovirüs, çoğunlukla 65 yaş ve üzeri yetişkinlerde olmak üzere yılda ortalama 900 ölüme neden oluyor.
Ortalama 109 bin kişiyse hastanede tedavi altına alınıyor. Çoğunluğu küçük çocuklar olmak üzere 465 bin kişi hastanelerin acil servislerine başvuruyor.
Kimler risk altında?
Her yaştan insan norovirüs nedeniyle enfekte olabilir ve hastalanabilir. En fazla risk altında olanlarsa küçük çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar. Kusma ve ishalden kaynaklanan dehidrasyon yani vücudun susuz kalması en önemli endişe kaynağı.
İlgili Haberler FDA: “Soğuk algınlığı ilaçlarındaki dekonjestan madde fenilefrin, işe yaramıyor”Norovirüsü tedavi edecek bir ilaç bulunmuyor. Su ve alkolsüz sıvılar tüketilerek dehidrasyonun önlenmesi tavsiye ediliyor. Kahve ve çay önerilmiyor.
Dehidrasyon durumunda tıbbi yardım almak gerekiyor. Dehidrasyon belirtileri arasında idrara çıkmada azalma, ağız ve boğaz kuruluğu ve ayakta dururken baş dönmesi bulunuyor.
Susuz kalan çocuklar alışılmadık derecede uykulu veya huysuz olabiliyor ve gözyaşı olmadan ağlayabiliyor.
Novovirüsten korunmanın yolu nedir?
Kış aylarında norovirüse karşı en iyi savunma titiz ve sık el yıkama, yemeklerden önce elleri 20 saniye boyunca sabun ve ılık suyla fırçalama.
Yüzeylerin ev tipi dezenfektanlarla silinmesi de virüsün yayılmasını önlemede etkili oluyor