Türkiye’deki internet yasakları ve 22 Ağustos’ta uygulanmaya başlaması beklenen internet filtreleme sistemiyle ilgili tartışmalar dinmek bilmiyor.
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, filtreleme girişiminde yaşananları “bir iletişim kazası” olarak görüyor ve “acemice” olarak nitelediği yönetmeliklerin internetteki sorunlara çare olamayacağını vurguluyor. Eczacıbaşı’na göre asıl sorun, kendi deyimiyle bir “fil ölüsü” gibi ortada duran “internet yasası”.
Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Faruk Eczacıbaşı, "İnternetin denetlenmesiyle ilgili yasa 2007'de hazırlanırken bizler de katkıda bulunduk ama ne olduysa oldu ve Meclis'ten beklendiği gibi geçmedi" diyor.
Filtreleme girişiminden geri dönüş olabileceğine inandığını söyleyen Eczacıbaşı, STK'ların ve Türkiye Bilişim Vakfı'nın seçim öncesi internet yasasının düzeltilmesi için çağrı yaptığını ancak sonuç alınamadığını hatırlatıyor.
‘Ölçülülük İlkesi Esas Olmalı’
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, "Site kapatmak en son düşünülen çare olmalı" diyor ve ekliyor: "Hukuka aykırı bir yapı varsa bunun "ölçülülük" veya "orantılılık" ilkesiyle tekrar düzenlenmesi gerekir." Eczacıbaşı, Youtube'un kapatılmasını örnek gösteriyor. Atatürk'e hakaret içerdiği belirtilen görüntüler yüzünden Youtube'a erişimin tamamen yasaklanmasının yanlışlığının altını çizen Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı, "Hukuka aykırı ne varsa onun da doğru tanımlanması gerekiyor" diyor.
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı'yla ayrıntılı söyleşimizi aşağıdaki medya oynatıcıdan dinleyebilirsiniz.