Ömer Güney Davası 'Resmen' Düştü

Paris'te 9 Ocak 2013'te öldürülen 3 PKK'lı kadın Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez cinayetine ilişkin dava, tek tutuklu sanık Ömer Güney'in cezaevinde yaşamını yitirmesi nedeniyle düştü.

Paris Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi'nde 23 Ocak-24 Şubat tarihleri arasında, bir ay boyunca görülmesi beklenen duruşma, 34 yaşındaki sanık Ömer Güney'in 17 Aralık'ta beynindeki tümör nedeniyle yaşamını yitirmesi üzerine yapılamadı. Davanın düştüğü bilgisi 23 Ocak tarihinden önce avukatlara ulaştırıldı.

Tutukluğu boyunca masum olduğunu öne süren Ömer Güney, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. Ses kayıtlarıyla ortaya çıkan cinayet ile Türk istihbaratı bağlantısı ise MİT tarafından resmen yalanlandı.

"Bu kimseyi mutlu eden bir durum değil"

Reuters'e konuşan Ömer Güney'in avukatı Anne-Sophie Laguens, "Davanın düşmesi kimseyi mutlu eden bir durum değil. Ömer Güney nihayet kendisini ifade edebilmek için bu davayı bekliyordu" dedi. Güney'in başından bu yana suçlamaları kabul etmediğini belirten Laguens, "Aynı zamanda bir heba edilme duygusu var. Eğer bu davayı 6 ay önce yapabilselerdi, bu drama, hukuki bir yanıt da verebilmiş olacaktı" dedi.

Soruşturma sırasında yayınlanan ve Ömer Güney'e ait olduğu öne sürülen Türkiye kaynaklı ses kayıtlarında, PKK ile barış görüşmeleri sırasında, Güney'in Türk istihbarat yetkilileri ile PKK'nın kurucularından Sakine Cansız'ı öldürme planları yaptığı iddia edilmişti. Bu iddiayı araştıran Fransız soruşturma hakimleri, Milli İstihbarat Teşkilatı'na sözkonu iddiayı sormuş, MİT bu iddiları resmi bir dille reddetmişti.

Güney'in 3 PKK'lı kadını, bir yerden talimat alarak mı, yoksa barış sürecini sekteye uğratmak için farklı bir kaynaktan hareketle mi öldürdüğü sorusunun yanıtı Güney'in ölümüyle sır oldu.

Güney'in avukatı Laguens Reuters'e, "Cinayet'te MİT'in rolü var mıydı, yoksa bu PKK içinde bir hesaplaşma mıydı, bu sorunun yanıtını asla bilemeyeceğiz" dedi.

"En büyük hayal kırıklığı..."

Kurban ailelerinin avukatlarından Jean Louis Malterre de, "En büyük hayal kırıklığı, Güney'in arkasında kimlerin olduğunu bilememektir" dedi. Ailelerin avukatı Malterre ise, "Biz Fransa'dayız ama asıl önemli unsurlar Türkiye'de araştırılmalıydı, o nedenle zorlu bir soruşturma oldu" dedi. Avukatlar, cinayetle ilgili başka bir formda yeni bir dava açılması gerektiğini dile getirdiler.

Aynı silahtan 10 kurşun

Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde, 55 yaşındaki Sakine Cansız, 29 yaşındaki Fidan Doğan ve 25 yaşındaki Leyla Şaylemez, sabah 11.00 sularında, Rue La Fayette üzerindeki Kürt Enformasyon Merkezi'nde, aynı silahtan çıkan 10 kurşunla yapılan saldırı sonucu yaşamlarını yitirmişti. Her sanığa 3 kurşun sıkan saldırgan, 10'uncu kurşunu Fidan Doğan'ın yüzüne sıktı. Cinayetin hemen ardından Ahmet Kaya Kürt Kültür Derneği tarafından tanıklık için polise gönderilen Ömer Güney, cinayet saatinde binaya giriş çıkışları güvenlik kameraları ile tespit edildiği, üzerinde barut ve DNA izlerine rastlandığı için tutuklanmıştı.