BERLİN- Türkiye'de siyasi atmosfer Cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklanmış durumda. 1 milyon 350 bini Almanya’da yaşayan 2 milyon 754 bin yurtdışı seçmenin Cumhurbaşkanlığı seçimini nasıl etkileyeceği ise merak konusu.
Your browser doesn’t support HTML5
İki turlu seçimde, ilk tur Türkiye dışında 31 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında olacak, şayet gerek duyulursa ikinci tur oy verme işlemi 17-20 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Vatandaşlar Almanya'da Berlin, Hannover, Düsseldorf, Essen, Frankfurt, Münih ve Karlsruhe kentlerinde seçim için oylarını kullanabilecek. Türkiye’de yapılan seçimlerde, sandıklar, meclisteki partilere üyelerden oluşan sandık kurulu önünde açılarak, oylar sayılacak. Yurtdışındaki oylar ise toplanarak önce konsolosluklara götürülecek, sonra da diplomatik kargo olarak uçaklarla Ankara’ya götürülecek ve orada 10 Ağustos tarihinde diğer oylarla birlikte sayılacak.
Almanya'da yaşayan üç vatandaş bu uygulamanın Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğu gerekçesi ile Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Herhangi bir manipülasyon şüphesine yer verilmemesi açısından yurtdışı oyların seçim yerinde, yani örneğin Almanya’da sayılmasını talep eden vatandaşların avukatı Haydar Sığınak, talebinin kabul etmesi durumunda, seçimin iptal edilebileceği görüşünde.
Öte yandan ‘Şeffaf, adil ve temiz bir seçim’ sloganıyla sosyal medyada oluşan ‘Gurbetin Oyları’ adlı girişim de yurtdışındaki sandıklarda bağımsız gözetmen olarak bulunmayı hedefliyor. Siyasi partilerden bağımsız olarak örgütlenen girişiminin Almanya temsilcisi Cansu Topal yurtdışı oyların yerinde sayılmamasının güven eksikliği yarattığı görüşünde.
Şimdiye dek Almanya, Kanada, İngiltere, İsviçre, Fransa, Hollanda ve Amerika olmak üzere toplam yedi ülkede organize olan ‘Gurbetin Oyları’, Türkiye’de toplam 27 ilde oluşan ‘Türkiye’nin Oyları’ ile ortak çalışıyor.