Özel’den Soylu’ya Trol Ordusu ve İhale Suçlamaları

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında açıklayacağını söylediği dosya ve iddialarla ilgili, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Özel, İçişleri Bakanı Soylu’nun, Emin Şen isimli bir kişiyle birlikte sosyal medyada trol ordusu kurduğunu, eğittiğini ve yönettiğini öne sürdü.

Özgür Özel, açıklamalarında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sosyal medyada bir trol ordusu bulunduğunu ve bunu Emin Şen isimli bakan danışmanı ve ona ait şirketle birlikte yönettiği iddiasında bulundu.

Emin Şen’in 4 Ekim 2016 tarihinden bu yana bakan danışmanı olduğunu anlatan Özel, bu kişinin sosyal medya hesabının kullanıcı adının “eminimsi” olduğunu söyledi.

Özel, Emin Şen’le İçişleri Bakanı Soylu’nun 2013 yılından bu yana tanıştığına ve birlikte çalıştıklarına dair fotoğraflar paylaştı ve ikilinin bugün de hala daha birlikte çalışmaya devam ettiklerini belirtti.

Your browser doesn’t support HTML5

Özel’den Soylu’ya Trol Ordusu ve İhale Suçlamaları

Özel, “Süleyman Soylu İçişleri Bakanı olduğundan beri bir trol ordusu olduğunu biliyoruz. Süleyman Soylu'nun trol ordularının muhaliflere neler yaptığını biliyoruz da, bir isimle başlayacağım. Adı Emin Şen. Emin Şen, Süleyman Soylu’nun il il dolaşıp trollük dersleri verdirdiği kişidir. Ne zaman? Soylu, AK Parti’de Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı’yken” dedi

Özel, Süleyman Soylu’nun talimatıyla AKP’nin her ilçede gençlik teşkilatlarında sosyal medya eğitimi adı altında trollük eğitimi verildiğini ve bu eğitimlerin ilçe başkanlıklarının hesaplarından da teyit edilebileceğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özel, Devlet Memurları Kanunu’nun 28. maddesi’ne göre bakan müşavirlerinin de devlet memurları gibi şirket kurma ve şirkette yönetici olma yasağına tabi olduğunu ancak buna rağmen Emin Şen’in şirketlerinin olduğunu anlattı.

Özel, söz konusu kanuna rağmen Emin Şen’in tüm hissesi kendisine ait Native Teknoloji isimli bir şirketin sahibi olduğuna ve 2010 yılında kurulmuş SM360 isimli bir şirketin de kurucusu ve hissedarı olduğuna dair belgeleri paylaştı. Özgür Özel, kanuna aykırı davranarak Emin Şen’in 12 yıldır suç işlemekte olduğunu söyledi.

Ortakların FETÖ Bağlantısı

CHP Grup Başkanvekili, kanuna aykırı olmasına rağmen şirket sahibi ve yöneticisi olan Emin Şen’in SM360 isimli şirketteki ortaklarının FETÖ bağlantıları olduğunu da iddia etti.

Özel, şirketin 2013 yılında ayrılan ortaklarından Turgay Oğur’un, darbe girişiminin ardından Güney Afrika’ya kaçtığını, bir diğer ortak Mücteba Kılıç’ın da, okuduğu bir şiirle FETÖ lideri Fethullah Gülen’i ağlatan ve Gülen’in kendisini alnından öptüğü bir kişi olduğunu söyledi.

Özgür Özel, “Mücteba Kılıç’a 2018 yılında, Hamza Dağ ve Tayyip Erdoğan imzalı AK Parti Siyaset Akademisi başarı belgesini de vermeyi ihmal etmemişler. Ama şirketin bu ortakları yanından ayrılmışlar. Beyefendi (Mücteba Kılıç) 2 yıl 8 ay hapis yatmış, sonra sertifikalandırılmış. Bu arkadaşların ortak özellikleri FETÖ’nün sosyal medya ve gençlik kampanyalarını yöneten Genç Siviller Hareketi’nin yöneticileri ve üyeleri olmaları” dedi.

Özel, SM360 isimli bu şirketin internet sitesinde hizmet verdiği kurum ve kuruluşlar arasında TÜBİTAK, Uluslarası Göç Filmleri Festivali, Erdoğan Gönüllüleri, Dünya Etnospor Konfederasyonu, TEKNOFEST, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, eski Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü olduğuna dikkat çekti.

Özgür Özel, bu iki şirket haricinde Emin Şen’in ortağı olan Erkan Gül’ün şirketi Assist Bilgi Teknolojileri’nin de devletten 418 bin dolarlık ihale aldığını, bu şirketin adresinin de Emin Şen’e ait olan Native Teknoloji şirketiyle aynı olduğunu söyledi.

Özel, Emin Şen’e ait Native Teknoloji’nin devletten 2019-2020 yıllarında 81 bin 597 dolarlık iş aldığını, Şen’in kardeşine ait ve firma adresi diğer şirketlerle aynı olan Spark Kıvılcım Dijital Ajansı’nın da 118 bin dolardan fazla ihale aldığını söyledi. Özgür Özel, tüm bu ihaleler ve işlerin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla ilgili işler olduğunu ileri sürdü.

CHP Grup Başkanvekili Özel, Emin Şen’in ortağı olduğu SM360 şirketinin de Süleyman Soylu’nun bakanlığı döneminde SGK ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden 2016-2019 yılları arasında toplam 644 bin 552 dolarlık ihale aldığını söyledi.

Özel, “Native ya da SM360’ın ihalelerine bakın, ya dönem olarak Süleyman Soylu’nun bakanlığı ya da bakanlığın talimatıyla belediyelerin yaptığı işleri aldığını göreceksiniz. Biz buzdağının küçük kısmında 23 milyon TL’lik bu şirketlere verilmiş ihale gördük” dedi.

Özgür Özel ayrıca, bu şirketlere doğrudan alım yöntemi ve talimatlarıyla da İçişleri Bakanlığı’nın 2020-2022 yılları arasında denetimsiz ve çok büyük bir para akışı daha olduğunu da öne sürdü.

Özgür Özel, “Süleyman Soylu, son 2-3 yıldır açıklamadığı bilgi işlem alanı ya da bütün alanlarda doğrudan hizmet alımıyla kaç para, hangi işi kime verdiğini açıklarsa buzdağının birazını daha görmüş oluruz” diye konuştu.

“Trollerin yönetimi”

Özgür Özel, söz konusu sosyal medya şirketlerinin yöneticilerinin bulunduğu 25 kişinin, Telegram isimli platform üzerinden haberleştiklerini ve Twitter ve sosyal medyadaki trol ordularını buradaki yazışmalarla harekete geçirdiklerini iddia etti. Özel, bazı sosyal medya hesaplarının da isimlerini paylaştı ve buradaki mesajlaşmalar sonrasında 8 bin trole servis edilen bilgiler olduğunu söyledi. Telegram hesabı üzerinde 25 yöneticinin yaptığı konuşmalar sonrası Ahmet Davutoğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere çeşitli CHP’li milletvekillerin hakkında sosyal medyada trol hesaplar tarafından paylaşılan ortak mesajlardan örnekler verdi.

Özgür Özel ayrıca, Emin Şen’in telefonundan Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı hesaplarından da Twitter mesajı paylaşıldığını iddia etti ve aynı tweetin iki ayrı hesaptan da paylaşılmasını örnek gösterdi.

Özel “Eminimsi’nin (Emin Şen’in Twitter hesabı) cep telefonunda kaç tane hesap var bilinmez ama Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tweet’lerini aynı telefondan atacak yetki var. Kullanıcı değiştirince Jandarma oluyor, kullanıcı değiştirince Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yerine geçiyor. Bu tweetleri Süleyman Soylu için oluşturulmuş bir trol ordusunun kumandanı hatta başkomutanı olarak atıyor, biz Soylu’yu eleştirdiğimizde polisimizi ve Jandarma’yı Soylu’ya kalkan ediyor.

Trol ordusunun komutanı, biz Soylu’yu eleştirdiğimizde şanlı jandarmayı kalkan ediyor” dedi.

İçişleri Bakanlığı’ndan iddialara yanıt

İçişleri Bakanlığı, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in bugün yaptığı açıklamalar ve gündeme getirdiği iddialarla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlık iddiaları mesnetsiz olarak nitelendirirken, CHP Grup Başkanvekili’nin iddialarının odağındaki isim olan Emin Şen’in, Bakanlık Müşaviri ya da devlet memuru yasasına tabi olmadığını açıkladı.

Bakanlık açıklamasında, “CHP Grup Başkanvekili’nin kamuoyunun gündemini meşgul ettiği hezeyan dolu açıklamasını tüm kamuoyu gibi biz de ibretle izledik. Bu kadar basitliğin muhatabı elbette biz değil konuşturdukları kişiye CHP Grup Başkanvekili gömleği giydirenlerdir. Sosyal medyada trol ordusu kurduğu iddia edilen Sn. Emin Şen, iddia edildiği gibi Bakanlık Müşaviri veya 657’ye tabi devlet memuru değildir Daha önce FETÖ hesaplarında defalarca gündeme getirilen bu mesnetsiz iddiaların odağındaki Sn. Emin Şen, Sn. Bakanımız’ın çok uzun yıllardır sosyal medya danışmanlığını yürütmektedir. Bu bilgi kamuya açık bilgidir. Onun için hezeyan dolu kurgu bunun üzerinden oluşturulmuştur” denildi.

İçişleri Bakanlığı Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, Twitter hesaplarının Emin Şen’in telefonundan yönetildiği iddialarını da yalanladı. Açıklamada, “Yine iddia edilenin aksine İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın basınla ilişkileri ve resmi sosyal medya hesapları, ilgili birimlerin Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirlikleri tarafından sürdürülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Trol ordusu nedir?

Trol ifadesi aslen İskandinav kültüründe çocuk masallarındaki canavarlara verilen bir isim. Ancak günümüzde sosyal medya platformlarında belirli bir amaç için kişi ya da kurumlar tarafından yönlendirilen ve bir kişi ya da amaca yönelik olarak aynı ya da benzer içerikli mesajları organize şekilde paylaşan hesaplara trol hesap ve bu paylaşımları yapan gruplara da trol ordusu deniliyor.

Bir olay ya da kişiyle ilgili kötüleyici ya da destekler nitelikte aynı anda binlerce hesaptan mesajlar atılmasını sağlayan trol ordusu denilen hesapların yönetimi, kişiler ya da bot adı verilen otomatik bilgisayar hesapları üzerinden yapılabiliyor.

Trol hesaplar, aynı anda aynı konuya dair içeriğe sahip binlerce mesajı aynı anda paylaşabiliyorlar.