Pakistan Dışişleri Bakanlığı, İran'da ayrılıkçı militanları hedef alan füze saldırıları düzenlendiğini açıkladı.
Saldırılar, Tahran'ın Pakistan toprakları içindeki İsrail bağlantılı militan üslerine saldırdığını açıklamasından iki gün sonra yapılmış oldu.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İstihbarata dayalı operasyonda birkaç terörist öldürüldü" denildi ve saldırılar "teröristlerin saklandığı yerlere karşı yüksek düzeyde koordine edilmiş ve özel olarak hedeflenmiş bir dizi hassas askeri saldırı" olarak tanımlandı.
Açıklamada, "Pakistan’ın İran İslam Cumhuriyeti'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğu” vurgulandı ve "Bugünkü eylemin tek amacı Pakistan'ın kendi güvenliği ve ulusal çıkarlarıdır ve bu çıkarlar her şeyden önemlidir ve tehlikeye atılamaz” ifadeleri kullanıldı.
İran medyası: "Füzeler köye isabet etti"
İran medyası ise birkaç füzenin Pakistan sınırındaki Sistan-Belucistan bölgesindeki bir köye isabet ettiğini ve hepsi İranlı olmayan üç kadın ve dört çocuğun öldüğünü bildirdi.
Pakistanlı bir istihbarat kaynağı Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, saldırıların askeri uçaklar tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. İslamabad'da bulunan istihbarat yetkilisi, "Güçlerimiz İran içindeki Beluç militanlarını hedef alan saldırılar düzenledi" dedi.
Yetkili Pakistan'ın Belucistan eyaleti için bağımsızlık isteyen Belucistan Kurtuluş Cephesi'ne (BLF) atıfta bulunarak, "Hedef alınan militanlar BLF'ye mensup" diye ekledi.
BLF, merkezi hükümetin ülkenin batısındaki Belucistan'da bulunan doğalgaz ve maden kaynaklarını haksız yere sömürdüğünü savunarak, bağımsızlık istiyor.
İran da Ceyş-el Adl'ı hedef almıştı
İran’ın önceki gün Pakistan'da militan grup Ceyş el-Adl’ın (Adalet Ordusu) üsleri olarak tanımladığı yerleri hedef alan saldırılar düzenlediği bildirilmişti. Pakistan saldırılarda, sivillerin vurulduğunu ve iki çocuğun öldüğünü söyleyerek Tahran'ın sorumlu olacağı sonuçlar konusunda uyarıda bulunmuştu. İslamabad dün İran'daki büyükelçisini geri çağırmıştı.
Ceyş el-Adl (Adalet Ordusu), 2012 yılında kurulan ve büyük ölçüde Pakistan sınırında faaliyet gösteren bir Sünni militan grup. Örgüt kendisini İran'ın Sistan-Belucistan eyaletinde "Sünni haklarının savunucusu" olarak tanımlıyor.
İran, Ceyş el Adl’ın ABD ve İsrail tarafından desteklendiğini iddia ediyor.
ABD: "Güney ve Orta Asya'da gerilimin tırmandığını görmek istemiyoruz"
ABD Başkanı Joe Biden, İran ve Pakistan arasında bu hafta yaşanan çatışmaların, İran'ın bölgede pek sevilmediğini gösterdiğini söyledi.
Kuzey Carolina'ya hareket etmeden önce gazetecilere kısa bir açıklama yapan Biden, "Gördüğünüz gibi İran bölgede pek sevilmiyor ve bunun nereye varacağı üzerinde çalışıyoruz. Bunun nereye varacağını bilmiyorum" dedi.
Ardından Başkan'ın uçağı Air Force One’da konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, "Bu konuyu çok yakından takip ediyoruz. Güney ve Orta Asya'da gerilimin tırmandığını görmeyi elbette istemiyoruz. Pakistanlı mevkidaşlarımızla temas halindeyiz" diye konuştu.
Pakistan’ın İran’ı vuracağından ABD'nin önceden haberdar olup olmadığı sorusuna ise Kirby, “Bize ulaşan herhangi bir ön bildirimden haberdar değilim” yanıtını verdi.
Ortada iyi silahlanmış iki ülke olduğuna ve önce İran’ın Pakistan’ı vurduğuna dikkat çeken Kirby, “Bu da İran'ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı tutumunun bir başka örneği olan pervasızca bir saldırıydı” ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın brifinginde de Sözcü Matthew Miller, gerginliğin tırmanmasından muazzam derecede endişeli olduklarını söyledi; diplomatik çabalara vurgu yaptı.
Tüm taraflara itidal çağrısı yapan Miller, eğer gerilim tırmanırsa Pakistan’ın, ortağı ABD'nin desteğine güvenip güvenemeyeceği sorusuna ise, “Varsayımlar üzerinden konuşmak istemiyorum. Pakistan ABD'nin NATO üyesi olmayan başlıca müttefiklerinden biri ve öyle kalacak ama gerilim tırmanmasına gerek yok” yanıtını verdi.
İlgili Haberler İran’ı “egemenliğini ihlal etmekle” suçlayan Pakistan Tahran Büyükelçisi’ni geri çağırıyorİran-Pakistan ilişkileri
İran uzun zamandır Sünni nüfusun çoğunlukta olduğu Pakistan'ın, muhtemelen bölgedeki ezeli rakibi Suudi Arabistan'ın emriyle isyancılara evsahipliği yaptığından şüpheleniyordu. Ancak İran ve Suudi Arabistan geçtiğimiz Mart ayında Çin'in arabuluculuğunda bir uzlaşmaya vararak gerilimi azalttı.
İran bu hafta başında, Suriye'nin kuzeyindeki IŞİD hedeflerini ve Irak'ın Erbil kentinde ABD Konsolosluğu yerleşkesi yakınlarındaki İsrail'e ait "casus karargâhı" olarak adlandırdığı yeri füzelerle vurdu
Irak Salı günü, çok sayıda sivilin ölümüne neden olan saldırıları Irak'ın egemenliğinin "açık bir ihlali" olarak nitelendirdi ve Tahran'daki büyükelçisini geri çağırdı.
Pakistan-İran ilişkileri yıllar içinde inişli çıkışlı bir seyir izledi. İran'ın Hindistan ile artan işbirliği, Pakistan'ın ise ABD ile yürüttüğü stratejik ittifakı iki ülkenin arasının daha da açılmasına neden oldu.
Batılı ülkeler Gazze'deki savaşın İran eksenli bölgeye yayılmasından endişe duyuyor ve önlenmesi için diplomatik girişimlerde bulunuyor.
İlgili Haberler Blinken: “Filistin devletine giden yol İran’ı izole etmeyi sağlayabilir”Türkiye'den açıklama: "Dost ve kardeş İran, Irak ve Pakistan’a itidal çağrısında bulunuyoruz"
Türk Dışişleri Bakanlığı da İran-Pakistan gerilimine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Gelişmelerden endişe duyulduğunun vurgulandığı açıklamada, "Sorunların, BM şartı başta olmak üzere, uluslararası hukukun temel ilkeleri çerçevesinde ülkelerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne karşılıklı saygı temelinde dostluk ve kardeşlik anlayışıyla çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Tüm meselelerin bölgesel güvenliği ve istikrarı daha fazla tehdit etmeden diyalog ve işbirliği yoluyla çözümlenmesini temenni ediyoruz" denildi.
"Dost ve kardeş İran, Irak ve Pakistan’a itidal ve sağduyuyla suhuletin sağlanması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, Türkiye'nin anlaşmazlıkların barışçıl yollarla çözümü konusunda bölge ülkeleriyle deneyimlerini paylaşmaya ve katkı sunmaya hazır olduğu vurgulandı.
Diğer yandan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün hem Pakistanlı hem de İranlı mevkidaşıyla telefon görüşmeleri yaptı.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, bölgede yeni sorunlar yaşanmaması gerektiğine dikkati çekerek, her iki tarafa da itidal çağrısında bulundu.
Pakistan Dışişleri Bakanı Jalil Abbas Jilani ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da görüşmelerde, gerilimin tırmanmasını kendilerinin de istemediklerini ifade ettiler.