Pakistan'daki seçimler hiçbir partinin parlamentoda çoğunluğu sağlayamamasıyla sona erdi.
Seçimlere militan şiddeti, siyasi kargaşa ve şeffaflık sorunları damgasını vurdu.
Eski başbakanlar ve ezeli rakipler Navaz Şerif ve İmran Han'ın her ikisinin de zafer ilan etmesi sokaklardaki belirsizlik hissini arttırdı.
Pakistanlı işadamı Vasim Kureyşi, "Seçimlerin adil olmadığını ve sonuçlarla oynandığını düşünüyorum. Bu koşullar altında kurulacak herhangi bir hükümet bir yıldan, bir buçuk yıldan ya da en fazla iki yıldan fazla dayanamaz" dedi.
Pakistan'ın bir sonraki lideri, zor durumdaki ekonomiyi ayakta tutmak için yeni bir Uluslararası Para Fonu (IMF) programını müzakere etmek ve önceki liderleri görevden alan güçlü orduyla arasını iyi tutmak gibi kaçınılmaz zorluklarla karşı karşıya kalacak.
Bundan sonra herhangi bir başbakan adayının Ulusal Meclis'te 169 sandalyenin salt çoğunluğunu elde etmesi gerekiyor.
İlgili Haberler Pakistan'ın eski başbakanı Navaz Şerif genel seçimleri kazandığını ilan etti, koalisyon arayışına başladıÇıkmazı aşmak için ana senaryolar
Karizmatik bir muhalefet lideri ve eski bir kriket yıldızı olan İmran Han hapiste; bu nedenle başbakan olamıyor.
Destekçileri bağımsız olarak seçime girmek zorunda kaldı ve 93 sandalye ile başı çekti. Ancak parlamentoda bir siyasi parti olarak faaliyet gösteremezler.
Siyasi analist Emir Zia, "Dolayısıyla önlerindeki seçenek şu: Ya ayrı yeni bir grup kuracaklar ya da başka bir siyasi partiye katılacaklar. Dolayısıyla bağımsızlara ne olacağı henüz belli değil" dedi.
Üzerinde uzlaşılmış bir adayı desteklemek için diğer partilerle anlaşmaya çalışabilirler.
İktidarda olmaları halinde Han'ın destekçileri, hapisteki liderlerinin bir anlaşma çerçevesinde serbest bırakılmasını sağlamaya çalışacaklar.
Navaz Şerif, güçlü ordunun kendisini desteklediğini söyleyen analistler tarafından en önde gelen aday olarak görülüyordu.
Şerif’in partisi 75 sandalye kazanarak, parlamentodaki en büyük parti konumunda.
Şimdi diğer gruplarla koalisyon arayışında.
Zia, "Önümüzdeki günlerde ve haftalarda şekillenecek bir koalisyon hükümeti olacağını görüyoruz; ancak tüm siyasi oyunculardan çok sıkı pazarlıklar bekliyorum. Herkes kendi payına düşeni almak isteyecektir" dedi.
Muhtemel ortaklardan biri, suikaste kurban giden eski başbakan Benazir Butto'nun oğlu Bilavel Butto Zerdari'nin partisi. Lideri olduğu Pakistan Halk Partisi en fazla oyu alan üçüncü parti oldu.
İki parti Ağustos ayına kadar 16 ay boyunca birlikte hükümette yer almıştı.
Peki ya anlaşma olmazsa ve belirsizlik sürerse?
Ülkedeki en güçlü ve organize güç olan Pakistan ordusu, muhtemelen iktidarı ele geçirebilir.
Ülkenin 76 yıllık tarihinde ordu bunu daha önce üç kez yaptı. Sonuncusu 1999'da Şerif hükümetini devirmek içindi.
Ordu şimdiden siyasi partilere "olgunluk ve birlik" göstermeleri çağrısında bulundu.
Pakistan'da hiçbir başbakan tam dönem görev yapmadı.