Paris'te Eylemler: Bu Kez Polisler Yürüdü

Fransa'da bibiri ardına yaşanan terör saldırılarının ardından getirilen ve toplumun tansiyonunu yükselten Çalışma Yasası'na karşı yapılan eylem ve grevler, göstericilerle polisin arasını açtı. Sendikaların polis karşıtı afişler yayınlaması ve bir grup göstericinin her eylem sonunda polisle çatışması üzerine isyan eden Fransız polis sendikaları da, eşine az rastlanan bir eylem gerçekleştirdi.

Charlie Hebdo ve Paris saldırıları, hemen ardından iki aydır geceleri de süren Çalışma Reformu eylemleri ve "Gece Ayakta" eylemleri nedeniyle de sürekli mesai yapan polisin de sinirleri gerildi. Her eylemde polisle çatışan yeni bir grubun ortaya çıkması ve sendikaların polis şiddetini kınaması üzerine ayaklanan Fransız polisi "Polis nefretine karşı yürüyüş" düzenleme kararı aldı.

Your browser doesn’t support HTML5

Paris'te Eylemler: Bu Kez Polisler Yürüdü

Polisler, eylem alanı olarak bir yılda fazla süredir görev yaptıkları, Charlie Hebdo saldırısından sonra halk tarafından alkışlandıkları, son iki aydır da radikal göstericilerle adeta kovalamaca oynadıkları sembolik Republique Meydanı'nı seçtiler. Görev yaptıkları meydanı bu sefer kendileri dolduran Parsili polislere, mslektaşları 60 ilde düzenledikleri eylemlerle destek verdiler. Polisler, eylemlerde "En iyi polis ölü polis", "Aynasızlar dışarı", "SS polisi", "Faşist polis" gibi sloganlar ve polis karşıtı pankartları protesto ettiler.

Cinayet girişimi iddiasıyla soruşturma açıldı

Polislerin "nefrete karşı eylem" adını verdikleri gösteriler, başkent Paris başta olmak üzere çeşitli kentlerde karşı eylemlerle protesto edildi.

Başkent Paris'te polislerin eylem yaptığı Republique yakınlarındaki Quai de Valmy yolunda devriye gezen bir polis aracını gören 150 kadar göstericiden 10'u polis aracına saldırdı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, yüzleri maskeli bir grup genç, içinde 2 ya da 3 polis görevlisi olduğu belirtilen aracın camlarını kırmaya çalışınca, polisler aracı terkettiler. Gençler, boş kalan araca molotof kokteyli atarak ateşe verdiler. Olayı gören çevik kuvvet ekipleri hızla alana gelerek göstericileri göz yaşartıcı gaz ile dağıttı. Aracı terkeden polisler ise hafif yaralı olarak, bölgede görev yapan polislere sığındılar.

Diğer illerde polise karşı yapılmak istenen eylemler yasaklandı, polislerin gösterisi Paris hariç olaysız sona erdi.

Araç yakma olayının ardından ise Paris Adliyesi, "taammüden cinayet girişiminde bulundukları" iddiasıyla olayla ilgili soruşturma başlattı.

Halkın yüzde 91'i polisi destekliyor

Gösterilerin ardından toplanan Meclis'te muhalefetin hükümete sorular yönelttiği açılış bölümünde konu gündeme geldi. Cumhurbaşkanı François Hollande, Başbakan Manuel Valls ve İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve açık destek verirken, bazı sağ muhalefet milletvekilleri de eyleme katılarak polisleri desteklediler.

Le Parisien gazetesi tarafından yayınlanan bir anket, halkın yüzde 91'inin "polisi anladıklarını ve detsek verdiklerini" ortaya çıkaran bir anket yayınladı.

Ancak "gösteri özgürlüğünü" savunan bazı sol milletvekilleri, radikal sol partiler ve sendikalar, polisin gösterilerde gerek olmadığı halde şiddet kullandığını ve göstericilere kaba şiddetle müdahale ettiğini belirterek, pek çok göstericinin yaralanmasını protesto ediyor.