Paris’te ‘Tek Gezegen Zirvesi’ Toplandı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’te 12 Kasım 2015’te imzalanan COP 21 İklim Anlaşması’nın ikinci yıl dönümünde, tüm dünyadan çevre sorunlarıyla mücadele eden kilit aktörleri, "One Planet Summit/ Tek Gezegen Zirvesi"nde Paris’te bir araya getirdi.

Hedef, Paris’te tüm dünya ülkelerinin oybirliğiyle imzaladığı ve küresel ısınmayı 2 derece daha geriye çekmeyi öngören tarihi COP 21 İklim Anlaşması’nı, ABD Başkanı Donald Trump’ın çekilmesine rağmen hayata geçirebilmek. Zirvenin asıl hedefi ise küresel ısınmanın frenlenebilmesi için atılması gereken radikal adımlara finansman bulmak. Küresel ısınmaya yol açan karbondioksit salımı yine artış gösterirken, Berlin’de toplanan COP 23 zirvesinde beklenen finansal destek sağlanamadı.

Macron’un Paris’teki "One Planet Summit" girişimine, Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Bankası da destek veriyor.

Elysee Sarayı’nın ve Fransız Dışişleri Bakanlığı’nın organizasyonuyla düzenlenen zirve için 100 kadar lider davet edildi. Aralarında İngiltere, Bangladeş, Mısır ve Tunus liderlerinin de bulunduğu 54 politikacı olumlu yanıt verdi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim'le iki eski BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Kofi Annan da katılan isimler arasında yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, Paris Anlaşması’ndan çekileceğini açıkladığı için zirveye davet edilmedi. Ancak Emmanuel Macron, Amerika’dan zirveye katılan Bill Gates’ten, Leonardo DiCaprio’ya, Arnold Schwarzenegger’den Micheal Bloomberg’e ve John Kerry’ye, çevre mücadelesinin kilit aktörleriyle anlaşmaya destek veren yerel yöneticiler, aktivistler ve Amerikalı iş adamlarının desteğiyle bu engeli aşmaya çalışıyor. Zirveye katılan eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Donald Trump bir iş adamı. Umarım yenilenebilir enerjinin ne kadar faydalı olduğunu görecek. Bu herkesin faydasına" dedi.

Paris’teki yeni iklim buluşmasına toplam 130 ülke temsilci gönderdi. Çevre aktivisti, iş adamı, politikacı, bilim adamı ve uzman toplam 4 bin katılımcı Paris’te "nasıl Amerika olmadan" iklim hedeflerinin hayata geçirileceğini ve bunun finansmanını konuştu. Macron, 164 davetliye Elysee Sarayı’nda öğle yemeği verdikten sonra, liderlerle Seine Nehri üzerinde gezinti yaptı.

Le Monde gazetesine konuşan Emmanuel Macron da, "Üretim ve tüketim alışkanlıklarında bir şok yaratılması" ve günlük alışkanlıklardan dev yatırımlara kadar pek çok alanda radikal kararların alınması gerektiğini söyledi.

Gezegeni en çok kirleten ülke liderleri yok

Gezegeni en çok kirleten Hindistan, Çin, Güney Amerika, Rusya, Brezilya ve ABD’nin devlet başkanı seviyesinde temsil edilmemesi, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in şahsen katılmaması zirvenin başarısını gölgelese de Macron, Paris’i "çevre mücadelesinin başkenti" yapmakta kararlı görünüyor.

Yenilenebilir enerjiye geçiş, karbon yakıtların kullanımının aşamalı olarak sona ermesi, temiz enerji kullanan ulaşım araçlarına geçiş, enerji kullanımındaki alışkanlıkların değişmesi ve enerjinin etkin biçimde kullanılması için yeniden planlama, tarım yöntemleri gibi radikal değişiklikler için finansal kaynak bulunması gerekiyor.

Finansal kaynak sorunu

COP 21 Zirvesi’nde her yıl 100 milyar dolar finansal kaynak hedefine yaklaşmak için çalışılması kararlaştırılmıştı. "Yeşil gezegen" programıyla anlaşmaya destek veren AB, bu hedefin 10 milyar dolarlık bölümünü karşılamayı taahhüt ediyor. Fransa yenilenebilir enerji alanında bütçeden 7 milyar dolar ayırarak, bağımsız ülkeler arasında birinci sırada yer almayı ve bu alanda belirleyici rol oynamayı istiyor.

Amerika’nın anlaşmadan çekilmesi ise 2 milyar dolarlık bir finans kaybı anlamına geliyor. Ancak ülkelerin vaat ettiği bu miktarlar, yenilenebilir enerji biçimine yatırım için gereken 6 bin milyar dolarlık ihtiyacın yanında denizde damla büyüklüğünde. Bu nedenle İklim değişikliği ile mücadelede özel sektör tarafından yapılacak yatırımlar büyük pay oluşturuyor.

Başta uluslararası para transferlerinden alınan vergiler olmak üzere, yeni çevre vergileri ve karbonlu yakıtların kullanımının azaltılmasına ilişkin idari kararlar da gündemde.

Divest Invest Hareketi, yalnızca karbon yakıtlardan çıkışın faturasının 5 bin 200 milyar dolar olduğunu vurguluyor.