COVID-19 aşılarının satışındaki hızlı düşüşü ve en çok satan ilaçların jenerik versiyonlarının oluşturduğu rekabeti telafi etmeyi amaçlayan Amerikan ilaç firması Pfizer, biyoteknoloji firması Seagen'ı ve ürettiği kanser terapilerini satın almak için 43 milyar dolarlık teklif sundu.
Geliştirdiği COVID-19 aşısı ve ilacından elde ettiği yüksek miktardaki gelirle son dönemde bazı şirketleri bünyesine katan Pfizer için Seagen, şimdiye kadarki en yüksek maliyetli satın alım oldu. Böylelikle Pfizer, Seagen'in 2022 yılında yaklaşık 2 milyar dolarlık satış yaptığı dört onaylı kanser ilacını satın almış olacak.
İlgili Haberler Pfizer'ın Çift Değerli COVID Aşısı CDC'nin Merceği AltındaMerkezi Washington eyaletinde bulunan Seagen, antikor bazlı ilaç üretiminde öncü bir firma. Bu ilaçlar, "güdümlü füze" gibi hareket ederek sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserli hücreleri yok etmek için tasarlanıyor.
Seagen hisseleri bugün yüzde 16 değer kazanarak hisse başına 200,93 dolardan işlem gördü. Bu fiyatın Pfizer'ın hisse başına teklif ettiği 229 doların altında olması, yatırımcıların, Pfizer'ın uzun sürebilecek tekelleşme değerlendirmesine maruz kalabileceğine ilişkin kaygılarını yansıttı. Pfizer hisseleriyle yüzde 3 değer kazandı.
Pfizer'ın teklifi, Seagen'ın Cuma günkü piyasa kapanış fiyatının yüzde 32,7 üzerindeydi.
Mali hizmetler firması Needham & Co'dan uzman Ami Fadia, Federal Ticaret Komisyonu'nun (FTC) özellikle mesane kanseri tedavilerindeki örtüşmeyi inceleme altına alabileceğine işaret ederek, "Federal Ticaret Komisyonu'nun onayı şu anda anlaşmayla ilgili ucu açık bir soru" dedi.
Ancak Fadia, FTC'nin anlaşmayı mahkemeye taşıma olasılığının yüzde 50'nin altında olduğunu söyledi.
Seagen'ı satın alma planını değerlendiren Pfizer ise büyüklüğü nedeniyle tekelleşmeyi engellemek üzere denetçilerin anlaşmayı yakından inceleme olasılığının yüksek olduğunu kabul etti. Ancak firma, 2023 sonu ya da 2024 başında anlaşmanın tamamlanmasını beklediklerini kaydetti.
Pfizer CEO'su Albert Bourla, Seagen'ı satın almanın Pfizer'ı, "denetim, patent perspektifi ve piyasa dinamiklerinden uzak olan bir alana" taşıyacağını söyledi.
Bourla, Seagen'ın, Başkan Joe Biden'ın imzasını taşıyan ve yaşlı Amerikalılar'ın sağlık hizmetleri için ceplerinden yaptıkları harcamalara limit getiren Enflasyonu Düşürme Yasası'ndan faydalanacağını kaydetti. Bu da daha fazla hastanın Seagen'ın pahalı kanser tedavilerine erişim sağlayabileceği anlamına geliyor.
Pfizer CEO'su ayrıca tasarımı ve üretimi zor olan biyoteknolojik ilaçların daha uzun süreliğine hükümetin fiyat sınırlandırma uygulaması haricinde tutulmasını sağlayacağını söyledi. Enflasyonu Düşürme Yasası kapsamında Amerika'da yaşlılara sağlık sigortası sağlayan Medicare programının ilk kez ilaç fiyatlarını müzakere etmesine izin verilecek. 2026 yılından itibaren seçilen 10 ilacın yeni fiyatını belirlemek üzere pazarlık yapılacak.
Seagen'ın ürettiği ilaçların karmaşık olması, rakiplerinin biyolojik benzerlik taşıyan ve daha ucuz olan ilaçlar geliştirmesini zorlaştırıyor. Bu da Seagen ürünlerinin daha uzun süreliğine karlı olmasını sağlıyor.
Pfizer'ın en çok satan ilaçlarının patent süresinin 2030 yılında dolmasıyla birlikte 17 milyar dolar gelir kaybına uğraması bekleniyor. Firmanın ürettiği COVID-19 aşı ve ilacına olan talep de düşüyor. Bu nedenle Seagen anlaşmasıyla Pfizer'ın tahmini kayıplarının telafi edilmesi amaçlanıyor.
Pfizer, 2022 sonuna kadar Alman biyoteknoloji firması BioNTech'le geliştirdiği COVID-19 aşısı ve ağız yoluyla alınan Paxlovid adlı antiviral ilacın satışlarından 90 milyar dolardan fazla gelir elde etti.
İlgili Haberler Paxlovid Omicron Kaynaklı Riskleri AzaltıyorFirma, Seagen anlaşmasının ve kısa süre önce yapılan diğer anlaşmaların 2030 yılında toplam 20 milyar dolardan fazla gelir sağlayabileceğini kaydetti.
Pfizer; Global Blood Therapeutics'i 5,4 milyar dolara, migren ilacı üreticisi Biohaven'ı 11,6 milyar dolara, ilaç firması Arena'yı da 6,7 milyar dolara satın aldı.
Pfizer'ın onkoloji ilaçları portfolyosunda 24 onaylı ilaç yer alıyor. Seagen'ın satın alınması, Pfizer'ın portfolyosuna lenf kanseri tedavisinde kullanılan Adcetris, mesane kanserleri tedavisinde kullanılan Padcev, rahim ağzı kanseri tedavisinde kullanılan Tivdak ve meme kanseri tedavisinde kullanılan Tukysa adlı ilaçların da ilave edilmesi anlamına geliyor.
Pfizer'ın rakibi Merck'ün geçen yıl Seagen'la müzakere masasına oturduğu, ancak anlaşmaya varılamadığı kaydediliyor.