PKK'nın Çekilmesiyle Beklentiler Artıyor

Murat Karayılan

PKK’nın sınırların gerisine çekilmesi çerçevesinde bin 500 ila 2 bin arasında PKK’lının Türkiye’den ayrılması bekleniyor. Hükümet sözcüsü ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, PKK’nın çekilmesini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi. Çelik, silahların susmasının birinci aşama olduğunu, ikinci aşamanın da silah bırakılması olduğunu söyledi.

PKK’nın silah bırakması hükümetin önceliği oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da çekilen PKK’lıların Türkiye’den ayrılmadan önce silah bırakma çağrısını yineledi.

Örgüt silah bırakma çağrılarını reddetmişti. Örgütün liderlerinden Murat Karayılan, insansız hava araçları da dahil Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çekilme güzergahındaki artan faaliyetlerini gerekçe gösteriyor.

PKK en son 1999 yılında Türkiye’den çekilmesi sırasında ağır kayıplara maruz kaldı. Barış ve Demokrasi Partisi Eşbaşkanı Gültan Kışanak da son çekilmeyle ilgili benzer kaygılara yer verdi, bu süreçte yaşanabilecek askeri operasyonlardan doğrudan hükümeti sorumlu tutacakları uyarısında bulundu. Kışanak bununla birlikte silahların susmasının çatışma riskini azaltacağını söyledi.

Bununla birlikte PKK ve hükümet arasında resmi bir görüşme başlamadı. Yakın geçmişte Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan, İmralı’da cezaevinde tutulan PKK lideri Abdullah Öcalan’la resmi olmayan görüşmeler yapmıştı.

Milliyet yazarı Kadri Gürsel, çekilme süreci sırasında hükümetin daha fazla ödün vermesini bekliyor. Gürsel, Türkiye’nin bu yönde adım atma yönünde isteksiz davranması durumunda başına dert alacağını, hükümetin Kürt taleplerini yerine getirme konusunda daha fazla baskı görmesini beklediğini söyledi. PKK ve Kürt liderlerin, binlerce siyasi mahkumun serbest bırakılması, siyasi ve kültürel haklar istediklerini hatırlatan Gürsel, süreci engelleyenlerin çok ağır bir sorumluluk üstleneceğini ve bedel ödeyeceğini kaydetti.

Başbakan Erdoğan PKK’yla çekilmeden önce resmi görüşme yapıldığı ya da hükümetin ciddi ödünler verdiği iddialarını reddediyor. Çekilme süreci başladığı için Türkiye’nin Kürt taleplerini karşılama yönünde daha çok baskı hissetmesi muhtemel. Hem PKK hem de Kürt siyasi liderler, cezaevindeki çok sayıda KCK tutuklu ve hükümlüsünün serbest bırakılmasını, Kürtlere yönelik siyasi ve kültürel reformlar yapılmasını istiyor.

Hükümet sözcüsü Hüseyin Çelik de Ankara’nın barış sürecine daha fazla oksijen takviyesi yapacağı vaadinde bulundu.