Slovakya hükümeti, 13 adet Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçağını Ukrayna'ya verme planını bugün kabul etti. Böylelikle Slovakya, Polonya'dan sonra Ukrayna hükümetinin Rusya'nın işgaline karşı kendini savunması için savaş ihtiyacı talebini karşılamayı kabul eden ikinci NATO üyesi ülke oldu.
Slovakya Başbakanı Eduard Heger, düzenlediği basın toplantısında Ukrayna'ya savaş uçağı tedarik etme kararını açıkladı ve hükümetinin "tarihin doğru safında yer aldığını" söyledi. Heger, daha önce paylaştığı Twitter mesajında da askeri yardımın, Ukrayna'nın kendini ve Avrupa'nın tamamını Rusya'ya karşı savunmasını sağlamada kilit önem taşıdığını kaydetti.
Polonya da dün, Ukrayna'ya yaklaşık 12 adet MiG-29 savaş uçağı tedarik edeceğini, ilk dört uçağın önümüzdeki günlerde Ukrayna'ya gönderilmesinin planlandığını bildirmişti. Hem Polonya hem de Slovakya, daha önce, Ukrayna'ya askeri uçak göndermeye hazır olduklarını, ancak bunu sadece geniş kapsamlı uluslarası koalisyonun parçası olarak yapacaklarını kaydetmişti.
İlgili Haberler Polonya Ukrayna'ya Savaş Uçağı VerecekSlovakya Başbakanı, hükümetinin attığı bu adımın "Polonya, Ukrayna ve diğer müttefiklerle yakın eşgüdüm içinde" olduğunu söyledi.
Kremlin: “NATO üyelerinin çatışmalara doğrudan katılmasının bir başka örneği”
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna'ya sözü verilen savaş uçaklarının, NATO üyelerinin "çatışmalara doğrudan katılımlarının seviyesini yükseltmelerinin bir başka örneği" olduğunu söyledi.
Peskov, "Teçhizat nakliyelerinin özel askeri operasyon üzerinde herhangi bir etkisi olmayacak, ancak bu adım Ukrayna ve Ukrayna halkına daha fazla talihsizlik getirecek" dedi.
Slovakya Savunma Bakanı Jaroslav Nad, ülkesinin MiG-29 filosunu Ukrayna'ya teslim etmesinin karşılığında Avrupa Birliği'nden 200 milyon Euro ve Amerika'dan 745 milyon tutarında silah alacağını söyledi. Ancak Bakan Nad, Amerika'nın Slovakya'ya telafi olarak vereceği silahların neler olduğunu açıklamadı.
Öte yandan Beyaz Saray, Polonya'nın dün Ukrayna'ya savaş uçağı tedarik edeceğine ilişkin açıklamasına yanıt olarak, Varşova'nın bu adımının Başkan Joe Biden'la ilgisi olmadığını kaydetti. Ukrayna'ya F-16 savaş uçağı sağlanması çağrılarına direnen Biden, tutumlarına açıklık getirme yükümlülüğünün ülkelerin kendi üzerinde olduğunu söylemişti.
Düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu'nun parçası olan ve merkezi Varşova'da bulunan GMF East'in direktörü Michał Baranowski, değişen şartların, Ukrayna'ya savaş uçağı tedarikini artık mümkün kıldığını söyledi.
Associated Press haber ajansına konuşan Michał Baranowski, "Geçen yıl Ukrayna'ya savaş uçağı tedarik edip etmeme konusundaki tartışmalardan sonra birçok kırmızı çizgi aşıldı" dedi ve geçen yıl siyasi açıdan zor olan uçak gönderme meselesinin bugün aynı durumda olmadığını kaydetti.
Ukrayna, herhangi bir eğitim gerekmeden, MiG uçaklarını hemen kullanmaya başlayacak.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, geçen ay Brüksel'de düzenlenen Avrupa Birliği zirvesinde savaş uçağı tedariki için Slovakya Başbakanı Eduard Heger'e doğrudan çağrıda bulunmuştu.
Slovakya, Rus teknisyenlerin ülkelerine geri dönmesi üzerine yedek parça tedarikinde ve uçakların bakımını yapmada zorlanması üzerine geçen yaz MiG uçaklarını hangara çekmişti. Bunun üzerine NATO üyeleri Polonya ve Çek Cumhuriyeti, Slovak hava sahasını izlemek için devreye girmişti.
Rusya'nın işgali öncesinde Ukrayna, Sovyetler Birliği'nin çöküşü sonrasında eline geçen birkaç düzine MiG-29 uçağına sahipti. Ancak bir yıldan uzun süredir devam eden savaşta Ukrayna'nın elinde hala kaç MiG uçağı bulunduğu net değil.