Putin isyan girişiminin ardından Wagner lideri Prigojin'i Kremlin'de ağırladı

  • Associated Press

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeni Prigojin'i kısa süren isyan girişimine öncülük etmesinden günler sonra Kremlin'de ağırladığını söyledi.

Kremlin Sözcüsü bugün yaptığı açıklamada, üç saatlik toplantının 29 Haziran'da gerçekleştiğini ve toplantıya Wagner grubu komutanlarının da katıldığını söyledi. Putin toplantıda, Rus birliklerinin yanında savaşan grubun Ukrayna'daki savaş alanındaki eylemleri ve isyan hakkında bir değerlendirme yaptı. Peskov'a göre Wagner güçleri Putin'e sadakat sözü verdi.

Kremlin Sözcüsü, Putin’in komutanların açıklamalarını dinlediğini ve onlara daha fazla istihdam ve savaşta daha fazla yer almaları için seçenekler sunduğunu söyledi.

İlgili Haberler “Rusya’daki isyanın Putin’in Ukrayna’daki savaşına yıpratıcı etkisi oldu”


Komutanların neler olduğunu kendi açılarından anlattığını söyleyen Peskov, "Cumhurbaşkanı ve başkomutanın sadık destekçileri ve askerleri olduklarının altını çizdiler ve vatanları için savaşmaya devam etmeye hazır olduklarını söylediler" dedi. Peskov, toplantıya toplam 35 kişinin katıldığını söyledi.

Putin'in, savunma bakanının değiştirilmesini talep etmek için geçen ay Moskova'ya giden birliklere önderlik eden Prigojin ile yüz yüze görüştüğünün teyidi, ‘sıradışı’ olarak yorumlandı. Ayaklanma patlak verdiğinde Putin, Prigojin'i bir ‘hain’ olarak damgalasa da, paralı asker şefine karşı açılan ceza davası daha sonra düştü. Ancak Prigojin’in nihai kaderi, belirsizliğini koruyor.

Toplantının alışılmadık doğasına ek olarak, Putin, yakın zamana kadar devlet ile Prigojin'in güçleri arasında herhangi bir bağlantı olduğunu reddetti. Paralı askerler Rusya'da yasadışı olsa da, Wagner birlikleri dünya çapında Rus çıkarları için savaştı ve savaşın en uzun ve en kanlı cephesinde, Bakmut'un ele geçirilmesinde hayati bir rol oynadı.

Ancak savaş boyunca Prigojin, Rusya'nın üst düzey askeri yetkilileri tarafından alınan kararları eleştirdi ve bu, Kremlin'le 24 Haziran'daki silahlı isyanla sonuçlanan gerginliğe yol açtı.

Prigojin, ayaklanmanın cumhurbaşkanını değil, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı General Valeri Gerasimov'u görevden almayı amaçladığını iddia etse de isyan, Putin'in otoritesini ciddi şekilde zayıflattı. Prigojin, Belarus’a gitmesi için bir anlaşma yapıldıktan sonra isyana son verdi.

İlgili Haberler Rusya Ukraynalı komutanların serbest bırakılmasına tepkili, ABD konuyu "yakından izliyor"


Rusya Savunma Bakanlığı, isyandan bu yana ilk kez görülen Gerasimov'un yer aldığı bir video yayınladı.

Düne ait olduğu belirtilen videoda Gerasimov, astlarına Ukrayna'daki füze tesislerini imha etme emri verirken görülüyor.

Görüntüler, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in en güçlü iki askeri ismi; Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'u, Prigojin'in Ukrayna'da askeri operasyonları yürütmede yetersiz oldukları iddiasıyla görevden alma talebine rağmen görevlerinde tuttuğunu gösteriyor.

Şoygu ve Gerasimov'un görevlerini koruması, Prigojin'in Putin'in üst düzey askeri liderlerini devirme girişiminin en azından şimdilik başarısız olduğu anlamına geliyor.

Bu iki konudaki bilgilendirme, Kremlin'in çalkantılı bir dönemden sonra kontrolu elinde tuttuğunu gösterme girişimi gibi yorumlanıyor.

Ancak Prigojin'in isyanını sona erdiren anlaşma da dahil olmak üzere hala yanıt aranan pek çok soru var.