“Rusya, konvansiyonel füze saldırısı halinde nükleer silah kullanma seçeneğini değerlendirebilir”

Rusya Cumhurbaşkanı Putin bugün güncellenmiş bir nükleer doktrine onay verdi.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, bugün güncellenmiş bir nükleer doktrini onaylayarak, ülkesinin “nükleer bir güç tarafından desteklenen konvansiyonel bir füze saldırısına” maruz kalması halinde nükleer silah kullanmayı düşünebileceğini bildirdi.

Rusya'nın resmi nükleer doktrinini güncelleme kararı, Kremlin'in ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Ukrayna'nın Rusya'nın derinliklerine Amerikan uzun menzilli füzelerini ateşlemesine izin verme kararına verdiği yanıt olarak değerlendirildi.

Moskova yönetiminin nükleer saldırıyı düşünmesine neden olacak tehditlerin ana hatlarını çizen güncellenmiş doktrinde, konvansiyonel füzeler, insansız hava araçları ya da diğer hava araçlarıyla yapılacak bir saldırının bu kriterleri karşılayabileceği belirtiliyor.

Ayrıca, koalisyonun üyesi olan bir devlet tarafından Rusya'ya yönelik herhangi bir saldırının Moskova tarafından “tüm koalisyon tarafından” kendisine yönelik bir saldırı olarak kabul edileceği belirtiliyor.

İlgili Haberler Rusya'dan Ukrayna'nın Rus topraklarını vurmak için uzun menzilli silahları kullanmasına izin veren ABD'ye tepki

İki buçuk yıldır devam eden Ukrayna savaşı, Soğuk Savaş'ın iki süper gücünün nükleer savaşa en çok yaklaştığı dönem olarak kabul edilen 1962 Küba Füze Krizi'nden bu yana Rusya ile Batı arasındaki en ciddi çatışmayı tetikledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Eylül ayında yaptığı açıklamada, Batı'nın Ukrayna'daki savaşı tırmandırdığını düşündüğü için nükleer silah kullanımına ilişkin doktrin değişikliğine gideceklerini söylemişti.

Vladimir Putin'in 2020 yılında yayınladığı bir kararnameyle belirlenen nükleer doktrinde, Rusya'nın bir düşmanın nükleer saldırısı ya da devletin varlığını tehdit eden konvansiyonel bir saldırı durumunda nükleer silah kullanabileceği belirtiliyor.

Ancak son dönemde Rusya’daki bazı askeri analistler, Putin’i Batı’yı uyarmak için nükleer silah kullanımı konusundaki politikaları gözden geçirmeye çağırıyordu.

Putin, Haziran ayında yaptığı açıklamada, nükleer doktrinin dünyadaki gelişmelere bağlı olarak değişebilecek “yaşayan bir araç” olduğunu söylemişti.

Putin, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin ilk gününde, “bunu engellemeye ya da tehdit etmeye çalışan herkesin tarihinde hiç karşılaşmadığı sonuçlara katlanacağını” belirtmişti.

O günden bu yana Rus lider, Batı'nın nükleer tehdit olarak gördüğü bir dizi açıklama daha yapmış, Belarus'ta Rus taktik nükleer silahlarının konuşlandırıldığını duyurmuştu.

İlgili Haberler ABD'nin Ukrayna’nın uzun menzilli füzeleri kullanmasına izin vermesi stratejik bir değişime mi işaret ediyor?

Rusya radyasyona dayanıklı mobil sığınakların seri üretimine başladı

Öte yandan, Rusya Acil Durum Bakanlığı’nın araştırma enstitüsü, radyasyon ve şok dalgaları da dahil olmak üzere çeşitli insan kaynaklı tehditlere ve doğal afetlere karşı koruma sağlayabilecek mobil sığınakların seri üretimine başlandığını açıkladı.

“KUB-M” adlı sığınak güçlendirilmiş bir nakliye konteynırına benziyor. Enstitüye göre, bu sığınaklar radyasyon, şarapnel, enkaz ve yangınlara karşı bir miktar koruma sağlayabiliyor ve Rusya'nın geniş coğrafyasında kuzeydeki donmuş topraklarda konuşlandırılabiliyor.

Enstitü, standart ünitenin 54 kişiyi barındırdığını ancak ilave modüllerin eklenebileceğini belirtti.

Enstitü bu hamleyi mevcut herhangi bir krizle ilişkilendirmezken, duyuru tam da ABD yönetiminin Ukrayna'nın Rusya'nın derinliklerine Amerikan uzun menzilli füzelerini ateşlemesine izin vermeyi kabul ettiği sırada geldi.

İlgili Haberler Biden yönetimi Ukrayna’ya sağlanan uzun menzilli silahların Rusya içindeki hedeflerin vurulmasında kullanılmasına ilk kez onay verdi