Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, özel paralı asker grubu Wagner’in, geçen ay Rusya'ya yönelik isyan girişiminden beş gün sonra grup lideri ve komutanlarıyla biraraya geldiğinde, aynı komutana bağlı tek bir birlik olarak hizmet vermeye devam etme seçeneği sunduğunu söyledi.
İş dünyasından haberler veren günlük Kommersant gazetesine yaptığı açıklamada Putin, 29 Haziran'da grubun lideri Yevgeni Prigojin’in de aralarında olduğu Wagner’in 35 komutanının Kremlin’de katıldığı toplantının ayrıntılarını paylaştı.
Daha önce bu görüşmede grubun Ukrayna'daki eylemleri ve isyan hakkında konuştuğunu açıklamış olan Putin, televizyonda ulusa hitaben yaptığı bir konuşmada da bu isyanı vatana ihanet eylemi olarak kınamıştı.
İlgili Haberler Putin isyan girişiminin ardından Wagner lideri Prigojin'i Kremlin'de ağırladıKommersant'a verdiği demeçte, gruba, gelecekteki hizmetleri için çeşitli alternatifler sunduğunu aktaran Putin, Wagner'in son 16 aydır Ukrayna'daki operasyonlarını yöneten ‘Gri Saçlı’ lakaplı aynı komutanın emrinde hizmet vermeye devam etmesinin bir seçenek olduğunu söyledi.
Putin, gazeteye yaptığı açıklamada, "Hepsi bir yerde toplanıp hizmet etmeye devam edebilirdi ve onlar için hiçbir şey değişmeyecekti. Başından beri gerçek komutanları olan aynı kişi tarafından yönetileceklerdi” dedi.
Putin, teklifini yaptığında birçok Wagner komutanının başını sallayarak onayladığını, ancak önde oturan ve onların tepkisini görmeyen Prigojin'in bu fikri hemen reddettiğini, “onlar böyle bir karara katılmaz” dediğini söyledi.
Rusya Cumhurbaşkanı, Wagner'in nerede ve kaç askerle konuşlandırılabileceğinden bahsetmedi. Putin, Wagner komutanlarının sonunda hangi öneriyi kabul ettiğini de söylemedi.
Putin daha önce, Wagner birliklerinin Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzalamayı, komşu Belarus'a taşınmayı veya hizmetten çekilmeyi seçmesi gerektiğini söylemişti.
İktidara geldiğinden bu yana Rusya Cumhurbaşkanı’nı takip eden ve kendisine özel erişimi olan Kommersant muhabirine verdiği kısa röportajındaki bu sözlerinin, Putin’in Wagner üzerindeki kontrolunu sürdürmeye ve onların sadakatini sağlamaya çalışırken Prigojin’i karalama çabalarının bir parçası olabileceği yorumları yapılıyor.
İlgili Haberler Rusya’da isyanın ardından Wagner’in akıbeti ne olacak?Wagner’in yasal statüsü sorgulanıyor
Rusya Cumhurbaşkanı daha önce Prigojin'in şirketinin devlet kasasından milyarlarca dolar aldığını söylemiş ve müfettişlerin fonlardan herhangi birinin çalınıp çalınmadığına bakacağını söyleyerek Prigojin'e mali suçlamalarla karşı karşıya kalabileceği konusunda bir uyarıda bulunmuştu.
Devlet kontrolundaki basın, Prigojin'in Rusya'nın en büyük ikinci kentindeki gösterişli malikanesinde yığınla nakit para, altın külçeleri ve sahte pasaportlar gösteren video ve fotoğraflarını yayınladı.
Görüntüler, yetkililerin, servetini Putin'e borçlu olmasına rağmen ‘yozlaşmış seçkinler’in düşmanı olarak poz veren Wagner şefine yönelik karalama kampanyasının bir parçası gibi görülmüştü.
Putin, Wagner'in bir yasal dayanağı olmadan hareket ettiğini de kaydetti ve “Özel askeri kuruluşlarla ilgili bir kanun yok” dedi. Putin, Kommersant'a yaptığı açıklamada, hükümetin ve parlamentonun henüz özel sözleşmeli askerler konusunu görüşmediğini de sözlerine ekledi.
Kremlin de bu sabah, Vladimir Putin'in grubun yasal dayanağı olmadığını söylemesinin ardından özel paralı asker grubu Wagner’in statüsünün gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, gazetecilere verdiği demeçte, Wagner gibi şirketlerin durumunun "oldukça karmaşık" olduğunu ve incelenmesi gerektiğini söyledi.